• Koronavírus: videón a bizonyíték, miért véd jobban egy több rétegű maszk

    Szerző: portfolio.hu/CNN

    A videó szerint a háromrétegű maszk volt a leghatékonyabb a cseppek terjedésének felfogásában, de még az egyrétegű maszk is használt valamennyit a terjedés fékezésében - olvasható a portfolio.hu oldalon.

    A koronavírus legkönnyebben köhögés, tüsszentés és beszéd közben tud a levegőbe kerülni, így a maszkok fontos eszközök abban, hogy megóvjuk magunkat és környezetünket a megfertőződéstől. Sokan saját maszkokat gyártanak maguknak, de ahogyan azt egy friss videó is bizonyítja, nem mindegy, hány rétegű maszkról van szó.

    Egy ausztrál kutatókból álló csapat egy és dupla rétegű arcmaszkokat hasonlított össze egy háromrétegű sebészeti maszkkal, a cél az volt, hogy kiderítsék, melyik mennyire engedi át a víruscseppeket.

    Hirdetés

    Aki otthoni maszkot készít, ügyeljen arra, hogy az legalább két réteggel bírjon

    A kutatók LED-világítást és egy nagysebességű kamerát használtak arra, hogy filmre vegyék a levegőben terjedő cseppeket. Az alany egy egészséges ember volt, az ő segítségével nézték meg a különböző rétegű maszkok hatékonyságát beszéd, köhögés és tüsszentés esetén.

    A videó szerint a háromrétegű maszk volt a leghatékonyabb a cseppek terjedésének felfogásában, de még az egyrétegű maszk is használt valamennyit a terjedés fékezésében (beszéd közben).

    A felvétel szerint azonban ha köhögésről vagy tüsszentésről van szó, a kétrétegű maszk egyértelműen hatásosabb volt az egyrétegűnél. Azt a kutatók is elismerik, hogy az sem mindegy, milyen anyagból, milyen designban alakítják ki a maszkot, ahogyan az sem, hányszor van mosva.

    A kutatók szerint, aki otthoni maszkot készít, ügyeljen arra, hogy az legalább két réteggel bírjon.

    (portfolio.hu/CNN)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

     

    Módosítva: 2020.07.24 11:21, Megjelenés: 2020.07.24 11:21
   • Cikkajánló

    Járványügyi készültség

    Járványügyi készültség

    koronavirus.gov.hu

    Változatlanul nagyon kell figyelni az alapvető higiénés rendszabályok betartására.

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - Hétfőtől életbe lépnek az új védelmi intézkedések

    Szeptember 21-től lépnek életbe az újabb, már bejelentett védelmi intézkedések. A részleteket a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletek tartalmazzák.

    Koronavírus - 941 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt hat idős, krónikus beteg

    941 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 16 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.