• A tisztifőorvos szerint 3 millió életet mentettek meg a korlátozások Európában

    Szerző: portfolio.hu

    Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy az Európában bevezetett korlátozások a modellek szerint 3 millió ember életét mentették meg. Járványügyi szempontból a koronavírus-járvány nem ért még véget - számolt be az eseményről a portfolio.hu.

    Ismét érkezett kérdés a 37 éves elhunytról

    Müller szerint megtörtént a kontaktkutatás a tegnap elhunyt, 37 éves, alapbetegség nélküli koronavírusos beteggel kapcsolatban. Ennél többet nem tudtunk meg a tisztifőorvostól.

    A munkahelyen üzemelő italautomaták is szóba kerültek

    Müller elmondta, hogy az automaták felülete sima, nem rücskös, ezért itt nehezebben tapad meg a vírus, mindenesetre fontos, hogy ezeket rendszeresen takarítsák, mert sokan érintik. Jó megoldás lehet, hogy egy papírzsebkendővel érintjük meg, és akkor nincs érintkezés a bőr és a felület között. Célszerű az érintés után kézfertőtleníteni.

    Hirdetés

    Az egészségügyi dolgozók csak engedéllyel hagyhatják el az országot

    Ez érvényes egyéb közszférában dolgozókra is, például az egyenruhás szervek alkalmazottaira, és a kormánytisztviselőkre is. A veszélyhelyzet megszűnése után ez várhatóan megszűnik - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

    Mikor érhet vége hazánkban a járvány?

    Nincs ilyen konkrét számérték, ami után ez kijelenthető - mondta el Müller. Alapvetően a terjedés módja a koronavírusnál légúti. Pici mozgások vannak még 10-12 esetet naponta regisztrálunk, a vírus tehát még köztünk van, itt van.

    A járvány még nem ért véget járványügyi szempontból - mondta. Minimális szinten még jelen van, ezért egy folyamatos ellenőrzést igényel.

    Január végén volt nálunk az első koronavírus-vizsgálat

    Az NNK-ban már januárban rendelkezésre állt egy vírus kimutatására alkalmas módszert, és nagyon korán elkezdtük a vírusvizsgálatokat, január 28-án történt meg nálunk az első PCR vizsgálat - mondta Müller. A tisztfőorvos szerint fontos, hogy a továbbiakban is kövessük az alapvető higiénés szabályokat, amelyek a felszabadító intézkedések mellett is érvényre kell, hogy jussanak.

    Idén kevesebben haltak meg, mint tavaly

    A járvány alatt Magyarországon nem volt többlethalálozás - mondta Müller Cecília. Sőt, ma arról lehet beszámolni, hogy ezen időszak alatt 45 017-en haltak meg, ami kevesebb, mint az elmúlt év ugyanazon szakaszában. Ezt a csökkenést az influenzaaktivitás kisebb mértékének tudjuk be - mondta Müller.

    A kutatók próbálnak a nemzetközi irodalomban modellezést elvégezni, hogy megbecsüljék az intézkedéseket, hogy hány emberéletet mentettek meg. Európában körülbelül hárommillió életet mentettünk meg a gyors intézkedésekkel - mondta a tisztifőorvos. Ez a lakosság együttműködésének is köszönhető - mondta.

    Az új adatok nem mutatnak összefüggést

    A járvány lenyugvó szakaszában vagyunk, de a kontaktszűrések kapcsán még mindig igazolunk 10 körüli, az alatti pozitív eseteket hazánkban - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ma 1095 fő aktív fertőzött van, tegnap még 1121 fő volt. Kórházban jelenleg 321 főt ápolnak, és 19-en vannak lélegeztetőgépen.

    A laboratóriumokban a munka továbbra is ugyanazzal az erővel folytatódik, csak a pozitív esetek száma kevesebb, de a minták analízise ugyanolyan tempóval zajlik. 1000 körüli a napi laboratóriumi vizsgálati szám, így ma 222 ezer felett ilyen elvégzett teszt van.

    A 12 esetet Budapestről 3-at, Pest megyében 1-főt regisztráltak. Ezek nem mutatnak összefüggéseket - mondta Müller.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

     

    Módosítva: 2020.06.11 12:06, Megjelenés: 2020.06.11 12:06
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Kárpátaljai magyaroknak rendez gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

    Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

    A légúti tüneteket tapasztalók ne menjenek közösségbe

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője a koronavírus-járvány megfékezése érdekében arra kérte az embereket, hogy légúti tünetekkel ne menjenek közösségbe, és szükség szerint konzultáljanak háziorvosukkal.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.