• Az utolsó napok méltósága

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Tíz hónapja működik a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice Osztálya. A speciális részlegen a daganatos betegek testi és a lelki fájdalmát igyekeznek enyhíteni. Segítenek nekik abban, hogy életük végéhez közeledve megőrizhessék emberi méltóságukat.

    A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice-Palliatív Terápiás Osztálya tavaly március óta működik az intézmény felújított Belgyógyászati Tömbjében. A részlegen a régióban egyedülálló módon biztosítanak életvégi ellátást a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőknek.  A cél a lehető legmagasabb életminőség megőrzése a halál pillanatáig.

    Kezdetben féltünk az új feladattól, nem volt tapasztalatunk, hiszen a régióban nincs hasonló osztály. Kevesen tudták, mit is jelent ez az ellátás, és az első hónapokban kevesen vették igénybe a szolgáltatást. Mára ez megváltozott, a kezdeti nehézségek után, nagyon pozitívak a visszajelzések – mondta el az első tapasztalatokat Pogácsás Ildikó, az osztály főnővére.

    Hirdetés

    Méltósággal távoznak a betegek

    A 20 férőhelyes osztályra azok a betegek kerülhetnek be, akiknél már nem alkalmaznak aktív onkológiai kezelést, de a betegség miatt lehetnek panaszaik.

    Ez az osztály abban különbözik a többitől, hogy elvégezzük az alapvető ápolási feladatokat és a tünetei kezeléseket, emellett többet foglalkozunk a betegekkel, sok időt töltünk a betegágy mellett. Jellemző példa, hogy néhány hónapja az egyik idős beteg egy vastag könyvet olvasott. Azt mondta, addig nem halhat meg, míg a végére nem ér. Amikor már annyi ereje sem volt, hogy megtartsa a könyvet, a kollégáim az ágya mellett ülve olvasták fel neki a regényt. Abban tudunk segíteni a betegeknek, hogy méltó körülmények között, méltósággal tudjanak eltávozni – hangsúlyozta a főnővér.

    Pogácsás Ildikó felelevenítette azt is, amikor advent első vasárnapjára éjszaka díszítették fel az osztályt, hogy szebbé varázsolják az itt fekvő betegek karácsonyát.

    Az osztályt Juhász Árpád főorvos vezeti, az ellátáshoz multidiszciplináris csoport: szakorvosok és szakápolók mellett szakpszichológus, mentálhigiénés szakember, lelkész illetve pap, dietetikus, gyógytornász, szociális munkás és képzett önkéntesek állnak rendelkezésre. Az ápolók munkáját önkéntesek is segítik, akik egy 20 órás tanfolyam elvégzése után tevékenykedhetnek a speciális részlegen. Az intézeti kezelésért nem kell fizetni, az ellátás a betegek számára ingyenes.

    Olvasson tovább! Gyógyíthatatlan betegek szerető menedéke: a hospice ház

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2018.01.24 08:48, Megjelenés: 2018.01.24 08:48
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Müller Cecília: még a héten újabb szállítmányok érkeznek influenza elleni védőoltásból

    Az influenza elleni védőoltások biztosítása folyamatos, még ezen a héten újabb szállítmányokat adunk át - mondta Müller Cecília.

    Újabb előrelépés az orosz vakcina ügyében

    Újabb előrelépésről számolt be a koronavírus elleni vakcina ügyében a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.