Hospice osztály nyílt Debrecenben

Debreceni Egyetem
megjelent: 2017.03.09.

A régióban egyedülálló Hospice-Palliatív Terápiás Osztály nyílt a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben. A speciális részlegen ápolják a végső stádiumban lévő daganatos betegeket.

Az intézmény - komoly társadalmi és szakmai elvárást felismerve - azt a célt tűzte ki, hogy a lehető legmagasabb életminőséget biztosítsa a betegeknek életük utolsó szakaszában. A hospice ellátás területén - a már a Debreceni Egyetemhez tartozó, hamarosan egyetemi kórházzá váló intézményben - további fejlesztéseket terveznek. A most megnyílt osztályon egyszerre 20 embert tudnak ellátni.

hospiceÉvtizedes hiányt pótol a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a régióban - hangsúlyozta Lampé Zsolt, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet főigazgatója, aki kiemelte, hogy a megyében a házi hospice ellátás már évek óta működik, de ilyen intézményi részleg eddig még nem volt.

Speciális képzést kaptak a dolgozók

Hospice ház

A menthetetlen daganatos betegek testi és lelki szenvedését egyre több helyen igyekeznek méltó és szakszerű ápolással enyhíteni hazánk hospice házaiban. A szenvedőknek és a családtagoknak fájdalmas és tragikus érzés az elmúlással farkasszemet nézni. A kegyelmi időben a magyar emberek kétharmada otthonában, a családja, szerettei mellett vágyódik élete utolsó szakaszát eltölteni. Nem mindenki tudja azonban vállalni, hogy a nap huszonnégy órájában, szakértelemmel a szeretett személy mellett marad. A hospice házak szakemberei gondoskodással veszik körül betegeiket és a családtagokat.

Gyógyíthatatlan betegek szerető menedéke: a hospice ház

A februárban nyílt osztályon az otthonápolási csoportokkal együttműködve a végső stádiumban lévő daganatos betegeket ápolják. Az osztály dolgozói a hospice ellátáshoz szükséges speciális képzettségüket a Debreceni Egyetemen szerezték.

Az osztály 20 férőhelyes, jelenleg hat beteget ápolnak. A felvétel előzetes szakorvosi vagy főnővéri konzultáció alapján történik. Az intézeti kezelést az OEP finanszírozza, a betegek számára az ellátás ingyenes.

Az új osztály működését a Debreceni Hospice Ház Alapítvány is támogatja. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Porkoláb Gyöngyi felidézte, hogy a hospice ellátás 26 éve létezik Magyarországon. Ennek keretében olyan daganatos betegeket ápolnak, akiknél a gyógyító kezelések már nem hatásosak, a középpontban a fájdalomcsillapítás, a tünetek enyhítése, illetve a lelki problémák kezelése áll. Az ellátásról azonban még mindig kevesen tudnak. Ezért tartják fontos feladatuknak a társadalmi szemléletformálást.

Debrecenben 10 éve szerveznek programokat a hospice ellátással kapcsolatban. Így már több mint 500 ezer emberhez jutottak el. A kuratórium elnöke az elmúlt évtizedben végzett munkájuk legjelentősebb eredményeként értékelte a fekvőbeteg szakellátási osztály létrehozását és az otthonápolási háttér biztosításának lehetőségét Debrecenben és a megyében. Porkoláb Gyöngyi azt mondta: a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a város, a szakma, és a civil szervezetek példaértékű összefogásával jöhetett létre.

A legfontosabb cél a szenvedés és a fájdalom enyhítése

Az új részleg vezetője, Juhász Árpád adjunktus arról beszélt, hogy legfontosabb céljuk a betegek testi és lelki szenvedésének, fájdalmának enyhítése mellett az emberi méltóság megőrzése. A gondozásban a szakorvosok és szakápolók mellett szakpszichológus, mentálhigiénés szakember, lelkész, dietetikus, gyógytornász, szociális munkás és képzett önkéntesek vesznek részt.

Szilágyi Éva, a házi hospice-ellátás koordinátora a sajtótájékoztatón elmondta: otthoni hospice ellátás 2009 óta működik a megyében. A szolgáltatók 200-300 daganatos beteget látnak el havonta Hajdú-Biharban.

Az új osztályt a tavaly felújított Belgyógyászati tömbben alakították ki. A tervek szerint a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a későbbiekben a volt gyermekinfektológia épületébe költözhet, a felújítás után pedig az ott kialakított Hospice Házban működhet tovább a fekvőbeteg-ellátás. Az új részleget mintegy 100 millió forintos önkormányzati-, és 135 millió forintos pályázati támogatásból alakítják majd ki.

A jelenleg a kórház középirányítói feladatait ellátó Debreceni Egyetemmel a jövőben további fejlesztéseket terveznek. Ennek köszönhetően az ellátás mellett a leendő orvosok-ápolók képzésében még nagyobb szerepet kap a hospice-szemlélet.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

A gyógyíthatatlan betegek szerető menedéke a hospice ellátás

A Magyar Hospice Alapítvány hazánkban Polcz Alaine vezetésével alakult meg harminc esztendeje, melynek köszönhetően életre kelt a hospice...

Sztojka Edina ápolónő nyerte a roma hősök rangos Aranypánt-díját

A Gyulai Kórház Hospice osztályának elismert, szeretett diplomás ápolónője nyerte az idei Aranypánt-díjat, amit a Roma Sajtóközpont alapított, s...

Élet az élet végén - Amikor a betegek mesélni kezdenek

Az életük utolsó szakaszába lépett daganatos betegeket és családjaikat támogató, egyszerre megnyugvást adó, s mégis élettel teli hospice...

Hospice ellátás a beteg otthonában

Életünk legszomorúbb, legnehezebb időszaka, mikor hosszas, fájdalmas betegség mellett kell szeretett családtagunknak erős támogatást nyújtani, és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.