Súlyos allergia esetén nem használ a kalcium

Szerző: Független Hírügynökség

Idén az átlagosnál jóval több a darázs, így gyakoribbak a halálos rovarcsípések is. Az arra allergiásoknál a darázs- vagy méhcsípés rohamot okozhat, ami akár végzetes kimenetelű is lehet. Kevesen tudják, de súlyos allergiás reakció esetén nem segít a kalcium.

A betegnek adrenalintartalmú injekciót kell kapnia, méghozzá perceken belül. Az elmúlt két hétben csak Komárom-Esztergom megyében ketten haltak meg darázscsípés miatt, egy allergiás fiú pedig a bravúros mentésnek köszönheti az életét.

Az tévhit, hogy a kalcium az allergiás reakciók esetén hatékony. A rovarcsípésekre fokozottan érzékenyeknek nem segít a kalcium, ehelyett adrenalintartalmú injekciót kell kapniuk, méghozzá gyorsan. A szert mindig kéznél kell tartani és vészhelyzet esetén azonnal a combba be kell adni. Ez az injekció vényköteles, nem támogatott készítmény, az ára 15 ezer forint körül van, de érdemes beszerezni, mert életmentő lehet - mondta el a Független Hírügynökségnek Czompó Márta tüdőgyógyász, allergológus.

A szakember azt is hozzátette, ha valaki darázs- vagy méhcsípés után egy-két percen belül kiütéseket tapasztal a testén, viszket, látászavarai vannak, vagy emelkedik a vérnyomása, azonnal forduljon orvoshoz vagy menjen a legközelebbi gyógyszertárba.

Nem segített rajta a kalcium

Magyarországon a felnőtt lakosság 4 százaléka, a gyermekek 0,4-0,5 százaléka fokozottan érzékeny a méh-, illetve a darázscsípésre. Az allergiás tünetek évek alatt súlyosbodhatnak is.

Kapcsolódó cikkek

Két héttel ezelőtt a vértestolnai tűzoltóparancsnok, kedden pedig egy rédei fiatalember halt bele egy-egy darázscsípésbe. A 21 éves fiú tudta, hogy allergiás, ezért volt nála kalcium. Hiába vette be azonnal, nem segített rajta. Jóval szerencsésebb volt az a fiatalember, akit szerdán a Mosoni-Dunán vízi túrázás közben csípett meg egy darázs. Ő nem tudta, hogy allergiás, de a mentőhelikopter gyorsan megtalálta, és a pilóta bravúros ügyességgel szállt le egy - szinte - zsebkendőnyi területen. A fiú így időben megkapta az ellenszert és azóta már jól van.

Az egyik rovarirtószer-gyártó cég arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy idén eddig háromszor annyi darázsirtó szert adtak el, mint tavaly ilyenkor. Ebből arra lehet következtetni, hogy idén jóval több a darázs, mint általában.

Tovább

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Zümmögő veszély: a rovarcsípés...

A tavasztól ősz végéig röpködő méhek és darazsak közelsége sokak számára súlyos veszélyt jelent. Rovarcsípés-allergiának a rovarméregre...

A rovarcsípés veszélyei

Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh- vagy egy darázscsípés. Ezek a kis teremtmények - főleg védekezés céljából - méreganyagot...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.