MOTESZ állásfoglalás az elektronikus cigarettáról

Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége
megjelent:

A MOTESZ Szövetségi Tanácsa 2015. december 14-i ülésén napirendjére tűzte az elektronikus cigarettával kapcsolatos kérdések megtárgyalását és a következő állásfoglalást hozta:

Nem biztos, hogy az e-cigaretta a megoldás

Ön használna olyan készüléket vagy terméket, amelyről nem tudja pontosan, milyen összetevőkből áll, milyen hatása lesz hosszútávon az egészségére? Az e-cigarettákról alig lehet tudni valamit, mégis terjednek, különösen a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása óta. Nem biztos, hogy az e-cigaretta a megoldás

Az elektronikus cigaretta egy új, a dohánytermékek közé sorolt eszköz, amelynek az egészségre gyakorolt hatásai és népegészségügyi kockázatai nem ismertek pontosan, a vele kapcsolatos információk ellentmondásosak. Az elektronikus cigarettákban levő folyadék általában nikotint (főként dohányból származó és sok nikotinmentesnek jelzett termékben is detektálható); propilénglikolt és ezen kívül ízesítőanyagokat, színezőanyagokat és egyéb kémiai anyagokat tartalmaz. Az összetevők, azok pontos koncentrációja és a velük kapcsolatos egészségre gyakorolt hatásokra vonatkozó információk, figyelmeztetések nem kerülnek a termékeken feltüntetésre és számos helyen, mint vízgőzt említik ezeket az egészségre veszélyes anyagokat is tartalmazó aeroszolokat.

A Magyar Orvostársaságok Szövetsége (MOTESZ) felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy bárki, aki elektronikus cigarettát kíván használni, tájékozódjon az e-folyadék összetételéről, az összetevők esetleges rövid és hosszú távú egészségkárosító hatásáról, a folyadékban levő nikotin koncentrációjáról és az utántöltő flakonok gyermekek számára biztonságos zárhatóságáról, valamint arról, hogy tesztelték-e az adott összetevők elegyének egészségre gyakorolt hatását a felhevített állapotban való belégzés útján történő szervezetbe juttatás kapcsán.

A MOTESZ támogatja, hogy az elektronikus cigaretták eladására és használatára vonatkozó szigorú szabályozás kerüljön bevezetésre, amely azt szolgálja, hogy

1. biztosítva legyen, hogy ezen termékek megfelelnek a fogyasztóvédelmi szempontoknak és biztonságosak, minőség garantáltak;

2. a dohányzás leszokás támogatásba a leszokás támogatásban való hatékonyságuk igazolása alapján kerülnek bevezetésre és ajánlásra; míg ez meg nem történik, addig nem történik ilyen irányú reklámozásuk;

3. forgalmazásuk során nem történik a nem-dohányosok megnyerését, és a fiatalok rászoktatását célzó reklámozás;

4. tiltja a zárt közforgalmú területeken való használatát annak érdekében, hogy védje a másod- és harmadlagos aeroszol expozíciótól a társadalmat és meggátolja a dohány használat újranormalizálását.

Az elektronikus cigarettákkal kapcsolatos részletesebb információ

Az elektronikus cigaretták kb. 10 éve vannak forgalomban, általában elemmel működtetett termékek, amelyek nikotint, ízesítőanyagokat és más adalékanyagokat tartalmaznak, és ezeket a használója által belélegzett aeroszollá alakítják. Az elmúlt években számos nagy dohánycég alakította ki az elektronikus cigarettát gyártó üzletágát, s ezeket a termékeket a hagyományos cigarettákra vonatkozó szabályozás használata nélkül gyárthatják, forgalmazhatják és reklámozhatják. Az utántöltő folyadékok a bennük levő nikotin koncentrációjában, biztonságosságában, árában és ízesítő- és egyéb adalékanyagaiban jelentősen különbözik egymástól. Számos alkotóanyagról ismert, hogy egészségkárosító hatású, így pl. a formaldehid, a nikotin és több ízesítő anyag. Hatósági vizsgálatok során igazolták, hogy több különböző rákkeltő hatású anyag, fagyállóként ismert anyag is előfordul egyes elektronikus cigaretták folyadékjában. Megtévesztő az elektronikus cigarettákkal kapcsolatos azon információ, miszerint ételízesítőként használt ízesítő anyagokat tartalmaznak, ezért biztonságos az alkalmazásuk. Az élelmezésbiztonsági információ CSAK arra vonatkozik, hogy az anyag élelmiszerként elfogyasztva, a tápcsatornába juttatva biztonságos, de ez nem jelenti azt, hogy az adott anyag felmelegítve, felhevítve belélegezve is biztonságos.

Az elektronikus cigarettát megtévesztően a dohányzásról való leszokást támogató eszközként hirdetik, de széles körben, nagyszámú ízesítő anyaggal úgy népszerűsítik, mint amit bárhol, bármikor bárkinek érdemes használnia. Nagyszámban gyűlnek azonban az adatok arra, hogy leszokás helyett sok dohányos kettős vagy többszörös dohánytermék használóvá válik. Mivel napi néhány szál hagyományos cigaretta használata is káros az egészségre, a dohányzás leszokás és annak bizonyíték alapú engedélyezett támogatása kiemelt jelentőségű.

Hazánkban érvényes egészségügyi szakmai irányelv áll rendelkezésre, mely a jelenleg megfelelő bizonyítékokkal rendelkező leszokás támogatási módszereket felsorolja, köztük, mint legjelentősebbeket az egyéni, csoportos személyes vagy telefonos viselkedésterápiákat. Míg az elektronikus cigarettákkal kapcsolatosan nem gyűlik össze megfelelő számú bizonyíték a leszokás támogatásban való hatékonyságukkal kapcsolatosan, a MOTESZ nem támogatja, hogy ezeket a leszokás támogatásban használják és felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen irányú reklámozásuktól tartózkodjanak.

A fiatalokat célzó és jól elérő termékpaletta ízesített termékekkel, az online marketing, könnyű hozzáférés, benne jelentős mértékben szabályozatlan és ellenőrizetlen online árusítás eredményeképpen gyorsan nő a használatuk a korábban sohasem dohányzó fiatalok körében is. Ez a nikotin-függőség új generációjának megjelenését jelenti és a következő generáció egészségének garantálása érdekében a MOTESZ széles körű együttműködést kér minden érintettől.

(Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.