E-cigaretta: újabb rákkockázat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Az e-cigaretták jelentős mennyiségű veszélyes gázokat juttatnak a tüdőbe - állapították meg a Nevada Egyetem Desert Research Intézetének tudósai. Az e-cigaretta-felhasználók légzését közvetlenül a gőzölés előtt és után is vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a használattal egy bizonyos rákkeltő anyag koncentrációja jelentősen megnőtt.

Az amerikai kutatók az e-cigaretta tizenkét felhasználójánál vizsgálták a kilélegzett levegő formaldehidtartalmát. Ez az anyag kis mennyiségben folyamatosan szabadul fel a környezetbe, az e-cigaretta gőzében azonban a koncentrációja sokkal magasabb, melynek egy része a kutatók feltételezése szerint a testben marad.

Természetes tesztkörnyezet

Már korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy az e-cigaretta gőzében emelkedett a formaldehidszint, azonban akkoriban azok az úgynevezett folyadékok, amelyekkel az e-cigarettákat töltötték, elpárologtak a nagyon magas hőmérsékleten. Az ilyen hő nemcsak kellemetlen ízt okozott, de az azokkal kapcsolatos számított értékek is irreálisak voltak.

Dr. Vera Samburova és csapata ezért a lehető legtermészetesebb környezetre törekedett: tesztelőik saját e-cigarettájukat, a saját szokásos folyadékukkal használták. Ezenkívül a gőzölés és a belégzés időtartamát is a vizsgált személyekre bízták.

„Láttuk, hogy a formaldehid koncentrációja a kilélegzett levegőben a gőzölés után százszor alacsonyabb, mint az e-cigaretta friss gőzében - mondja a kutatást vezető dr. Samburova. Ez azt sugallja, hogy az anyag jelentős része a felhasználói légutakban, majd onnan valószínűleg a testben halmozódik fel.

Ezt olvasta már? Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

Az értékek meghaladják a "biztonságos" koncentrációt

A formaldehid a vegyiparban - például a textilgyártásban - használt anyag, azonban akkor is megjelenik, ha az e-cigarettákban lévő folyadékok vegyi összetevői magasabb hőmérsékleten bomlanak. A növények - metabolikus melléktermékként - csak nagyon kis mennyiségben bocsátanak formaldehidet a levegőbe.

A formaldehid rákkeltő hatása miatt 2016 óta minősül az EU-ban veszélyes anyagnak. Azonban jelenleg az e-cigaretta-gőzben való koncentrációjára még nincs korlátozás. Míg egy helyiség levegőjében a bent tartózkodók egészségére nézve mindössze legfeljebb 0,1 ml/köbméter mennyiségben számít biztonságosnak a koncentrációja, az e-cigarettát használók ennél sokkal magasabb formaldehidkoncentrációnak teszik ki a légutaikat.

Ez a cikk is érdekelheti Az e-cigarettázó fiatal egy éven belül dohányos lesz

Az e-cigarettát használók száma robbanásszerűen nő

Bár az e-cigarettáknak a szervezetre gyakorolt pontos hatását még nem vizsgálták, azok értékesítése folyamatosan növekszik. Míg 2010-ben az e-cigaretta-kereskedelem 10 millió eurós forgalmat bonyolított le, ez 2016-ban már 420 millió euró volt!

Tovább Az elektromos cigaretta súlyosan károsíthatja a tüdőt

Az elektromos cigaretta súlyosan károsíthatja a tüdőt

Részletek:

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.