Hirdetés
   • E-cigaretta: újabb rákkockázat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Az e-cigaretták jelentős mennyiségű veszélyes gázokat juttatnak a tüdőbe - állapították meg a Nevada Egyetem Desert Research Intézetének tudósai. Az e-cigaretta-felhasználók légzését közvetlenül a gőzölés előtt és után is vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a használattal egy bizonyos rákkeltő anyag koncentrációja jelentősen megnőtt.

    Az amerikai kutatók az e-cigaretta tizenkét felhasználójánál vizsgálták a kilélegzett levegő formaldehidtartalmát. Ez az anyag kis mennyiségben folyamatosan szabadul fel a környezetbe, az e-cigaretta gőzében azonban a koncentrációja sokkal magasabb, melynek egy része a kutatók feltételezése szerint a testben marad.

    Hirdetés

    Természetes tesztkörnyezet

    Már korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy az e-cigaretta gőzében emelkedett a formaldehidszint, azonban akkoriban azok az úgynevezett folyadékok, amelyekkel az e-cigarettákat töltötték, elpárologtak a nagyon magas hőmérsékleten. Az ilyen hő nemcsak kellemetlen ízt okozott, de az azokkal kapcsolatos számított értékek is irreálisak voltak.

    Ezt olvasta már? Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

    Dr. Vera Samburova és csapata ezért a lehető legtermészetesebb környezetre törekedett: tesztelőik saját e-cigarettájukat, a saját szokásos folyadékukkal használták. Ezenkívül a gőzölés és a belégzés időtartamát is a vizsgált személyekre bízták.

    „Láttuk, hogy a formaldehid koncentrációja a kilélegzett levegőben a gőzölés után százszor alacsonyabb, mint az e-cigaretta friss gőzében - mondja a kutatást vezető dr. Samburova. Ez azt sugallja, hogy az anyag jelentős része a felhasználói légutakban, majd onnan valószínűleg a testben halmozódik fel.

    Az értékek meghaladják a "biztonságos" koncentrációt

    A formaldehid a vegyiparban - például a textilgyártásban - használt anyag, azonban akkor is megjelenik, ha az e-cigarettákban lévő folyadékok vegyi összetevői magasabb hőmérsékleten bomlanak. A növények - metabolikus melléktermékként - csak nagyon kis mennyiségben bocsátanak formaldehidet a levegőbe.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Az e-cigarettázó fiatal egy éven belül dohányos lesz

    A formaldehid rákkeltő hatása miatt 2016 óta minősül az EU-ban veszélyes anyagnak. Azonban jelenleg az e-cigaretta-gőzben való koncentrációjára még nincs korlátozás. Míg egy helyiség levegőjében a bent tartózkodók egészségére nézve mindössze legfeljebb 0,1 ml/köbméter mennyiségben számít biztonságosnak a koncentrációja, az e-cigarettát használók ennél sokkal magasabb formaldehidkoncentrációnak teszik ki a légutaikat.

    Az e-cigarettát használók száma robbanásszerűen nő

    Bár az e-cigarettáknak a szervezetre gyakorolt pontos hatását még nem vizsgálták, azok értékesítése folyamatosan növekszik. Míg 2010-ben az e-cigaretta-kereskedelem 10 millió eurós forgalmat bonyolított le, ez 2016-ban már 420 millió euró volt!

    Olvasson tovább! Az elektromos cigaretta súlyosan károsíthatja a tüdőt

    Az elektromos cigaretta súlyosan károsíthatja a tüdőt

    Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/19399/az-elektromos-cigaretta-sulyosan-karosithatja-a-tudot

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.07.02 17:03, Megjelenés: 2019.07.02 17:03
   • Cikkajánló

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    A járvány lecsengő szakaszában van, több a gyógyult, mint az aktív fertőzött.

    Telemedicina

    Telemedicina

    MediCall

    Kérdések a modern online orvos-beteg kapcsolattartási rendszerekről.

    Először csökkent világszerte a dohányos férfiak száma a WHO elemzése szerint

    Több évtizednyi dohányzásellenes kampány után először csökkent világszerte a dohányos férfiak száma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elemzése szerint.

    A dohányosok főként COPD-vel és tüdőrákkal kerülnek kórházba

    A dohányosok főként idült hörgőszűkülettel (COPD) és tüdőrákkal kerülnek kórházba - mondta Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója a Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

    Az e-cigi nem egészséges!

    A dohányzásról való leszokás sokaknak csak álom, lehetetlennek tűnő küzdelmes erőfeszítés. A leszokni vágyókat célozza az úgynevezett elektromos-cigaretta, ami hazánkban is egyre nagyobb vásárlóközönséget tudhat magáénak. A szakorvos azonban figyelmeztet: az e-cigivel nem lehet leszokni, s káros is lehet!

    Nem biztos, hogy az e-cigaretta a megoldás

    Ön használna olyan készüléket vagy terméket, amelyről nem tudja pontosan, milyen összetevőkből áll, milyen hatása lesz hosszútávon az egészségére? Az e-cigarettákról alig lehet tudni valamit, mégis terjednek, különösen a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása óta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.