E-cigaretta: újabb rákkockázat

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az e-cigaretták jelentős mennyiségű veszélyes gázokat juttatnak a tüdőbe - állapították meg a Nevada Egyetem Desert Research Intézetének tudósai. Az e-cigaretta-felhasználók légzését közvetlenül a gőzölés előtt és után is vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a használattal egy bizonyos rákkeltő anyag koncentrációja jelentősen megnőtt.

Az amerikai kutatók az e-cigaretta tizenkét felhasználójánál vizsgálták a kilélegzett levegő formaldehidtartalmát. Ez az anyag kis mennyiségben folyamatosan szabadul fel a környezetbe, az e-cigaretta gőzében azonban a koncentrációja sokkal magasabb, melynek egy része a kutatók feltételezése szerint a testben marad.

Természetes tesztkörnyezet

Már korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy az e-cigaretta gőzében emelkedett a formaldehidszint, azonban akkoriban azok az úgynevezett folyadékok, amelyekkel az e-cigarettákat töltötték, elpárologtak a nagyon magas hőmérsékleten. Az ilyen hő nemcsak kellemetlen ízt okozott, de az azokkal kapcsolatos számított értékek is irreálisak voltak.

Ezt olvasta már? Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

Dr. Vera Samburova és csapata ezért a lehető legtermészetesebb környezetre törekedett: tesztelőik saját e-cigarettájukat, a saját szokásos folyadékukkal használták. Ezenkívül a gőzölés és a belégzés időtartamát is a vizsgált személyekre bízták.

„Láttuk, hogy a formaldehid koncentrációja a kilélegzett levegőben a gőzölés után százszor alacsonyabb, mint az e-cigaretta friss gőzében - mondja a kutatást vezető dr. Samburova. Ez azt sugallja, hogy az anyag jelentős része a felhasználói légutakban, majd onnan valószínűleg a testben halmozódik fel.

Az értékek meghaladják a "biztonságos" koncentrációt

A formaldehid a vegyiparban - például a textilgyártásban - használt anyag, azonban akkor is megjelenik, ha az e-cigarettákban lévő folyadékok vegyi összetevői magasabb hőmérsékleten bomlanak. A növények - metabolikus melléktermékként - csak nagyon kis mennyiségben bocsátanak formaldehidet a levegőbe.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Az e-cigarettázó fiatal egy éven belül dohányos lesz

A formaldehid rákkeltő hatása miatt 2016 óta minősül az EU-ban veszélyes anyagnak. Azonban jelenleg az e-cigaretta-gőzben való koncentrációjára még nincs korlátozás. Míg egy helyiség levegőjében a bent tartózkodók egészségére nézve mindössze legfeljebb 0,1 ml/köbméter mennyiségben számít biztonságosnak a koncentrációja, az e-cigarettát használók ennél sokkal magasabb formaldehidkoncentrációnak teszik ki a légutaikat.

Az e-cigarettát használók száma robbanásszerűen nő

Bár az e-cigarettáknak a szervezetre gyakorolt pontos hatását még nem vizsgálták, azok értékesítése folyamatosan növekszik. Míg 2010-ben az e-cigaretta-kereskedelem 10 millió eurós forgalmat bonyolított le, ez 2016-ban már 420 millió euró volt!

Olvasson tovább! Az elektromos cigaretta súlyosan károsíthatja a tüdőt

Az elektromos cigaretta súlyosan károsíthatja a tüdőt

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/19399/az-elektromos-cigaretta-sulyosan-karosithatja-a-tudot

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Alkoholfüggőséggel küzd a...

Szokás azt mondani, hogy Magyarország az egymillió alkoholista országa. Az adatokat látva nem is túlzás ezt állítani. Jelenleg az egy főre jutó...

Partidroghasználat és...

A COVID-pandémia társadalmi távolságtartási irányelveinek köszönhetően a világjárvány első évében csökkent a partidrogok használata. Ahogy...

Az e-cigi nem egészséges!

A dohányzásról való leszokás sokaknak csak álom, lehetetlennek tűnő küzdelmes erőfeszítés. A leszokni vágyókat célozza az úgynevezett...

Nem biztos, hogy az e-cigaretta a...

Ön használna olyan készüléket vagy terméket, amelyről nem tudja pontosan, milyen összetevőkből áll, milyen hatása lesz hosszútávon az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.