• E-cigaretta: újabb rákkockázat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Az e-cigaretták jelentős mennyiségű veszélyes gázokat juttatnak a tüdőbe - állapították meg a Nevada Egyetem Desert Research Intézetének tudósai. Az e-cigaretta-felhasználók légzését közvetlenül a gőzölés előtt és után is vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a használattal egy bizonyos rákkeltő anyag koncentrációja jelentősen megnőtt.

    Az amerikai kutatók az e-cigaretta tizenkét felhasználójánál vizsgálták a kilélegzett levegő formaldehidtartalmát. Ez az anyag kis mennyiségben folyamatosan szabadul fel a környezetbe, az e-cigaretta gőzében azonban a koncentrációja sokkal magasabb, melynek egy része a kutatók feltételezése szerint a testben marad.

    Hirdetés

    Természetes tesztkörnyezet

    Már korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy az e-cigaretta gőzében emelkedett a formaldehidszint, azonban akkoriban azok az úgynevezett folyadékok, amelyekkel az e-cigarettákat töltötték, elpárologtak a nagyon magas hőmérsékleten. Az ilyen hő nemcsak kellemetlen ízt okozott, de az azokkal kapcsolatos számított értékek is irreálisak voltak.

    Ezt olvasta már? Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

    Dr. Vera Samburova és csapata ezért a lehető legtermészetesebb környezetre törekedett: tesztelőik saját e-cigarettájukat, a saját szokásos folyadékukkal használták. Ezenkívül a gőzölés és a belégzés időtartamát is a vizsgált személyekre bízták.

    „Láttuk, hogy a formaldehid koncentrációja a kilélegzett levegőben a gőzölés után százszor alacsonyabb, mint az e-cigaretta friss gőzében - mondja a kutatást vezető dr. Samburova. Ez azt sugallja, hogy az anyag jelentős része a felhasználói légutakban, majd onnan valószínűleg a testben halmozódik fel.

    Az értékek meghaladják a "biztonságos" koncentrációt

    A formaldehid a vegyiparban - például a textilgyártásban - használt anyag, azonban akkor is megjelenik, ha az e-cigarettákban lévő folyadékok vegyi összetevői magasabb hőmérsékleten bomlanak. A növények - metabolikus melléktermékként - csak nagyon kis mennyiségben bocsátanak formaldehidet a levegőbe.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Az e-cigarettázó fiatal egy éven belül dohányos lesz

    A formaldehid rákkeltő hatása miatt 2016 óta minősül az EU-ban veszélyes anyagnak. Azonban jelenleg az e-cigaretta-gőzben való koncentrációjára még nincs korlátozás. Míg egy helyiség levegőjében a bent tartózkodók egészségére nézve mindössze legfeljebb 0,1 ml/köbméter mennyiségben számít biztonságosnak a koncentrációja, az e-cigarettát használók ennél sokkal magasabb formaldehidkoncentrációnak teszik ki a légutaikat.

    Az e-cigarettát használók száma robbanásszerűen nő

    Bár az e-cigarettáknak a szervezetre gyakorolt pontos hatását még nem vizsgálták, azok értékesítése folyamatosan növekszik. Míg 2010-ben az e-cigaretta-kereskedelem 10 millió eurós forgalmat bonyolított le, ez 2016-ban már 420 millió euró volt!

    Olvasson tovább! Az elektromos cigaretta súlyosan károsíthatja a tüdőt

    Az elektromos cigaretta súlyosan károsíthatja a tüdőt

    Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/19399/az-elektromos-cigaretta-sulyosan-karosithatja-a-tudot

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.07.02 17:03, Megjelenés: 2019.07.02 17:03
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    koronavirus.gov.hu

    Hétfőtől életbe lépnek az új védelmi intézkedések. Lássuk a részleteket!

    Aanyajegyek

    Aanyajegyek

    Dr. Vincze Ildikó

    Minden változás gyanús! Az ellenőrzés panaszmentesen is szükséges.

    A gyógyszerfüggőség alattomosan alakul ki és nagy veszélyeket rejt

    Mikor és mitől válik valaki gyógyszerfüggővé? Miként alakul ki a gyógyszerfüggőség? Milyen súlyos következményei lehetnek? Hogyan lehet elkerülni a gyógyszerfüggővé válást?

    FDA: az IQOS dohányhevítő rendszer kevésbé ártalmas, mint a cigarettázás

    2020. július 7-én az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) engedélyezte a Philip Morris IQOS dohányhevítő rendszerének úgynevezett módosított kockázatú dohánytermék minősítéssel történő forgalmazását. Ez a második olyan alkalom, amikor az FDA egy termékre módosított kockázatú minősítésre adott felhatalmazást, és az első eset, hogy dohányipari termék (a kibocsátott káros vagy potenciálisan káros vegyi anyagok tekintetében) módosított kitettségű minősítésben részesül.

    Az e-cigi nem egészséges!

    A dohányzásról való leszokás sokaknak csak álom, lehetetlennek tűnő küzdelmes erőfeszítés. A leszokni vágyókat célozza az úgynevezett elektromos-cigaretta, ami hazánkban is egyre nagyobb vásárlóközönséget tudhat magáénak. A szakorvos azonban figyelmeztet: az e-cigivel nem lehet leszokni, s káros is lehet!

    Nem biztos, hogy az e-cigaretta a megoldás

    Ön használna olyan készüléket vagy terméket, amelyről nem tudja pontosan, milyen összetevőkből áll, milyen hatása lesz hosszútávon az egészségére? Az e-cigarettákról alig lehet tudni valamit, mégis terjednek, különösen a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása óta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások