Rák ellen küzdő szervezetek aláírták a magyar rákellenes chartát

MTI
megjelent:

Magyar rákellenes chartát írt alá öt, a daganatos betegeket képviselő szervezet csütörtökön Budapesten a rákellenes világnapon - tájékoztatta az Egészség Hídja Összefogás Egyesület az MTI-t.

A rákellenes táplálkozás

Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyors étkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly, "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek. A rákellenes táplálkozás alapszabályai>>

Céljuk, hogy a hatékonyabb érdekérvényesítésért "egyesítve szakmai hitelességüket, komplex tudásbázisukat, emberi erőforrásaikat" felhívják az egészségpolitikáért felelős parlamenti és államigazgatási szervek, valamint a társadalom figyelmét a Magyarországon "minden 14. percben egy emberéletet követelő" rák elleni küzdelem napirenden tartására - olvasható a közleményben.

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Magyar Hospice Alapítvány a rákbetegek érdekében minden szakmai befolyását latba veti azért, hogy releváns civil betegszervezetekként vonják be őket a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos egészségpolitikai döntések előkészítésébe és a meghozott jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésébe - írták.

Hozzátették: mivel a rákbetegség megfelelő kezelése nem csak pénz, hanem szemlélet kérdése is, kezdeményezik az integratív szemléletű, széles körű onkológiai oktatás és ellátás elterjesztését azért, hogy a betegek és családtagjaik méltó bánásmódot kapjanak az egészségügyben, amelyhez egészségpolitikai, szakmai és társadalmi elköteleződésre és konszenzusra van szükség.

A magyar rákellenes charta aláíróinak célja az is, hogy folyamatos médiajelenlétükkel és kampányaikkal felhívják a döntéshozók figyelmét mindazon problémákra, amelyeket a daganatos betegségek egyéni, családi és társadalmi szinten jelentenek.

Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, megalkották a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt, és több szűrési modellprogram indult el - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán a rákellenes világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón. Zombor Gábor elmondta, az idei költségvetésben ötmilliárd forint áll rendelkezésre a megelőzést szolgáló szakmai programokra.

A rákellenes küzdelem világnapját február 4-én ünneplik annak emlékére, hogy az első rákellenes világkongresszus résztvevői Párizsban 2000. február 4-én írták alá a betegség elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.