• Az egészségügyi dolgozók jogai

    Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

    Kevéssé ismert a köztudatban, hogy az egészségügyi dolgozókat is védi a jog. Az egészségügyi törvény az ő lehetőségeikről is rendelkezik, akárcsak a betegekéről.

    Az orvos is megtagadhatja az ellátást bizonyos esetekben: ha épp más beteget lát el, és az halaszthatatlan.

     

      Nemcsak jog, kötelezettség is!
    Bár kevesen vannak tisztában vele, a betegnek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak kivizsgálása és kezelése során. Nemcsak jog, kötelezettség is! >>

    Akkor, ha a beteghez személyes kapcsolat fűzi(rokona, ismerőse, haragosa, szomszédja stb.), azonban ezekben az esetekben másik orvoshoz kell irányítania.

    Szintén joga van megtagadni az ellátást, ha arra ő maga fizikailag alkalmatlan – például beteg. Ha az adott ellátás erkölcsi felfogásával, lelkiismereti vagy vallási meggyőződésével ellenkezik. Ilyen lehet az abortusz, a vérátömlesztés, ezekben az esetekben is egy kollégához kell irányítani a pácienst, illetve ha szakmai szabályba ütközik, vagy ha az ellátás szükségtelen, azaz a páciens nem beteg.

     

    Hirdetés

     

      Az orvosi titoktartásról
    A jelenlegi szabályozás az egészségügyi ellátásban keletkező összes adatot a beteg tulajdonának tekinti, felettük ő rendelkezik. Az intézmény, az orvos csupán adatkezelő, így a beteg kérésére saját egészségügyi adatait ki kell adni, illetve csak felhatalmazásával lehet másokkal megosztani. Az orvosi titoktartásról >>

    Az orvos akkor is megtagadhatja az ellátást, ha vele szemben a beteg fenyegetően, vagy sértőn lép fel, kivéve, ha ezt a magatartást a betegség okozza. Ugyanígy tehet akkor, ha a saját életét vagy testi épségét a beteg viselkedése veszélyezteti.

    Ha nem igényel azonnali ellátást, akkor is halaszthatja az ellátását, de csak abban az esetben, ha ez nem jár ésszerűtlen teherrel - hosszas utazással, hosszú várakozással.

    Dr. Dalanics Ivett ügyvéd elmondta: nagyon ritka, hogy egy orvost pereljenek be, ha a beteg hivatalos útra tereli vélt vagy valós sérelmét, akkor a kórházat vonják felelősségre.

    Természetesen – mint minden állampolgár – az orvos is elvárhatja, hogy emberi méltóságát tiszteletben tartsák: emberi hangon, udvariasan beszéljenek vele, kulturált hangnemben.

     

      Betegjogi képviselők
    A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladatuk az is, hogy segítség őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Betegjogi képviselők >>

    Ahhoz is joga van, hogy a rendelkezésre álló eljárások, terápiák közül kiválassza azt, amelyikkel dolgozni akar, és ugyanígy megválaszthassa a tárgyi, személyi feltételeket – például a személyzetet, akivel dolgozni akar: műtőst, asszisztenst, altatóorvost, stb. Ezt a beteg beleegyezésével teszi. Ha a beteg egy másik módszerhez ragaszkodik, az orvosnak el kell irányítania a megfelelő helyre. Tehát nem kötelezhető arra, hogy egy másik, tudományosan szintén elfogadott eljárást válasszon. Minden kórháznak, illetve minden orvosnak rendelkeznie kell kötelező felelősségbiztosításnak. Arra a kérdésre, hogy felelősségre vonható-e az az orvos, aki szolgálaton kívül megtagadja az ellátást, nincs egyértelmű igen vagy nem válasz.

    A tőle elvárható módon kell segítséget nyújtania

     

     Indikátorrendszer
    Hasonlítsa össze az intézményeket!
    Az egészségügyi szolgáltatók indikátorrendszere >>

    Természetesen sürgős esetben az egészségügyi dolgozó köteles segíteni a tőle elvárható módon és a rendelkezésére álló eszközök függvényében, ám arra már nem kötelezhető, hogy saját élete, testi épsége kockáztatása árán tegye ezt meg. Kétség esetén a sürgős szükség fennállását vélelmezni kell. Ilyen lehet egy baleset, aminek az orvos szemtanúja. Arra nem kötelezhető, hogy például az égő, robbanásveszélyes autóból beteget mentsen ki, de egy cukrászdában összeeső ember ellátása elvárható tőle.
     

      Várólisták
    Kórházi várólisták >>

    Az orvosnak figyelembe kell vennie, ha a betegnek sajátos vallási, világnézeti, erkölcsi alapú kérései vannak saját kezelésével kapcsolatban. Jellemzően ilyen lehet a vérátömlesztés kérdése, az abortusz, beteg magzat megtartása vagy elvétele.

    Az orvos egyébként sem dönthet a beteg helyett, de minden információt megad ahhoz, hogy a páciens ezt maga felelősséggel tehesse meg. Segítenie kell abban – ha a beteg és közte feloldhatatlan a véleménykülönbség a kezeléssel kapcsolatban –, hogy a páciens másik orvoshoz jusson.
     

     Betegjogok

    Nem vonható felelősségre akkor, ha a beteg maga tagadja meg az ellátást. Ennek komoly szabályai vannak: amennyiben életmentő, életfenntartó kezelések visszautasításáról van szó, tájékoztatnia kell a beteget a következményekről. Az ehhez szükséges okirat illetve egyéb költségek a beteget terhelik. Ha ez történik, akkor bizottságot hívnak össze, amely megállapítja, fennáll- e minden szükséges kritérium. Szakvélemény születik arról, hogy a beteg rendelkezik-e a szükséges belátási képességgel. A harmadik napon a beteget ismét megkérdezik két tanú előtt, változtatott-e korábbi álláspontján.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Módosítva: 2010.04.30 22:45, Megjelenés: 2010.04.30 22:45
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    A betegek legfontosabb jogai

    Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés nélküli egészségügyi ellátáshoz. Azt, hogy ezen alapjogot hogyan részletezik a törvények és hogyan érvényesülnek a gyakorlatban, Dr. Kiss Gergely háziorvos segítségével foglaltuk össze.

    Betegjogok - A kórház nem börtön!

    A kórház nem börtön, a betegek közül egyre többen vannak tisztában jogaikkal – és élnek is ezekkel. A legfontosabb kérdéseket Kristóf Péter betegjogi képviselő segített tisztázni, aki a debreceni Kenézy Gyula Kórházban, illetve a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrumában látja el a betegek jogi képviseletét.

    Új foglalkoztatási forma a betegjogi képviselőknek

    A tavalyi évben több mint 15.000 alkalomal keresték fel a betegek panaszaikkal az Országos Betegjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot (OBDK), illetve jogelődjét. Azokban a szakmákban volt a legtöbb bejelentés, ahol jelentős az egészségügyben dolgozók túlterhelése.

    Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk?

    A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse őket jogaik megismerésében és érvényesítésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA