Több a beteg mióta nincs vizitdíj

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.07.08.

A háziorvosoknál tizedével, a szakrendelőkben ötödével több a beteg a vizitdíj eltörlése óta. Van olyan intézmény, ahol áprilistól kétszer annyit kell várni a szakrendelésekre, mint a vizitdíjas időszakban.

Már csak a TAJ-kártyát kell odaadni, a vizsgálatért áprilistól nem kell fizetni. Azóta egyre több beteg jön. Például a debreceni rendelőbe.

"A szegényebb emberek körében nőtt inkább a forgalmunk" - mondta Dr. Sári István, háziorvos.

Még hétfő délután is sorban álltak a betegek az újbudai szakrendelőben, hogy időpontot kapjanak. Vizsgálatokra jóval többen jelentkeznek, ezért hosszabbak lettek a várólisták. A legtöbb szakrendelésre kétszer annyi időt kell várni, mint amikor vizitdíjat szedtek.

Egyedül gyógytornára nem jönnek többen, más rendeléseken mindenhol több a beteg a ferencvárosi szakrendelőben is.

"A vizitdíjas időszakban 600-620 betegünk volt egy nap ez kétműszakos rendelést jelent, most 660-680 beteget látunk el" - mondta Mocsáry Pál, a ferencvárosi szakrendelő gazdasági igazgatója.

Utólag is kell fizetni vizitdíjat

A betegeknek már nem, de néhány orvosnak még most is fizetnie kell vizitdíjat. Azoktól, akik korábban nem, vagy nem a szabályok szerint szedték be a vizitdíjat, az egészségbiztosító utólag hajtja be.

"Az ellenőrzött esetek 5 százalékánál került sor valamilyen visszafizetési szankcióra egyébként 215 szolgáltatót ellenőriztünk" - mondta Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szovivője.

Az orvosoknak, szakrendelőknek összesen ötszázezer forint vizitdíjat kellett utólag befizetniük.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Antibiotikum Antibiotikum

Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban. Kérdések és válaszok.

Egészséges élet Egészséges élet

Mik azok a makro- és mikroelemek? Miért van rájuk szükségünk?

TAJ-szám nélküli személyek járványügyi ellátása COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának tájékoztatója COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban a TAJ...

December 15. - A volt diákoknak fontos dátum

Amennyiben a diák befejezi tanulmányait a középiskolában vagy az egyetemen, nincs munkaviszonya, vagy nem tanul tovább, be kell jelentkeznie az...

Egészségügyi ellátás külföldön: a teljes ellátás

A Magyarországon megállapított nyugdíj alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét - az önrész kivételével - az Országos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.