Változások éve: mire számíthatunk jövőre az egészségügyben?

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

2016-tól központi adatbázisba kerülnek a betegek adatai, úgynevezett e-kártyával megyünk majd az orvoshoz, a taj-számunk is ezen lesz. Kibővül egy eddig feledésbe merült elemmel a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat.

Több változást is hoz 2016. A WEBBeteg.hu összeállításából most megismerheti a legfontosabbakat.

Egy kártyán lesz az életünk. Januártól jön az e-kártya, amely a személyi adatokon kívül elektronikusan tartalmazza majd a taj-számot és az adóazonosítót. Így ha orvoshoz megyünk, nem kell többé keresgélni a Taj-kártyát, minden adatunk rákerül ugyanis erre az elektronikus személyi igazolványra, amely kérésünkre tartalmazhat ujjlenyomatot is, amely az útlevél biztonsági szintjére emelné a személyi igazolványt. Január elsejétől lehet majd igényelni az új okmányt, a rendszer bevezetése pedig nem megy egyik pillanatról a másikra, bőven lesz türelmi idő.

Elektronikus egészségügyi rendszer. Központi adatbázisba kerülnek jövőre a betegek adatai, betegségei, a kezelésekről szóló információk, a Nemzeti Egészségügyi Informatikai (e-Health) Rendszer először 17 intézményben lesz elérhető. A egészségügyi profilban tárolódnak a beteg egészségi állapotával, kórelőzményével, valamint az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos adatok, a központi eseménykatalógusba kerülnek az egészségügyi ellátásról szóló információk. Az adatbázisban elérhetővé válnak majd a zárójelentések, ambuláns lapok, vagy például a szövettani és patológiai leletek. Az érintetteknek lehetőségük lesz korlátozó nyilatkozatot tenniük, hogy ne legyen nyitott könyv az életük.

Rossz alvó? Jó, ha tudja!

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat, így a látás-, színtévesztés-vizsgálat, valamint a vérnyomásmérés kiegészül jövőre az alvás közbeni légzészavar szűrésével, azaz a háziorvos azt fogja kideríteni, hogy fennáll-e a páciensnél az alvászavar. A szigorítás hátterében a megnövekedett közúti balesetek száma áll: tavaly 290 olyan közlekedési baleset történt, amelyben elaludt a sőför a volánnál.

E-cigarettát a dohányboltból!

Anyák háza
Megoldódott végre a gyermekek kórházi ápolási idejére a szülők benti tartózkodása, új épületet adtak át ugyanis a budapesti Bethesda Gyermekkórház szomszédságában. Az Anyák háza az állam, az egyház, a zuglói önkormányzat és a vállalati szféra összefogásával jött létre. A négy szobában kilenc ágy található, hozzá tartozik egy közösségi helység és két fürdőszoba.

A hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat határozott meg az Országgyűlés az elektromos cigarettákra, így ezeket a termékeket a jövőben csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni. A Magyar Orvostársaságok Szövetsége támogatja a termékek forgalmazására és használatára vonatkozó szigorú szabályozás bevezetését, úgy vélik: az elektronikus cigaretták egészségre veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, reklámjaik sokszor több szempontból félrevezetőek.

És még egy változás. Az e-cigiket sem lehet majd használni a középületekben, a közösségi közlekedési eszközökön vagy a munkahelyen. Az erre vonatkozó szabályok májustól lesznek hatályban.

Mert fontos a vérünk!

Két új, a szegedi és a pécsi vérellátó központ építése, valamint három meglévő felújítása fejeződött be az idén, az egyik korszerűsített központ a debreceni. A beruházásokkal modern, korszerű körülmények között várják a véradókat az új helyeken. A szervezet vásárolt új eszközöket, amelyek a vérkészítmények előállításának sebességét és biztonságát növelik.

És még egy jó hír a véradóknak. Az Országos Vérellátó Szolgálat január elsejétől speciális balesetbiztosítást ajándékoz minden véradójának.

Változás várható az ügyeleti rendszerben?

Készenlétre és ügyeletre valamennyi közforgalmú gyógyszertár és közvetlen lakossági gyógyszerellátást is biztosító intézeti gyógyszertár kötelezhető - derül ki az új szabályozásból. Meghatározták az elektronikus vénykiadás szabályait is, a beteg igazolást kérhet majd elektronikus úton is, ennek birtokában pedig akár a meghatalmazottja is jogosulttá válik a vény kiváltására.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

A gépjárművezetési alkalmasság...

A gépjárművezetők egészségügyi alkalmasságát életkor, illetve az egyénnél fennálló betegségek ismeretében meghatározott időközönként...

Lejárt a jogosítványom! Mit tegyek?

Több háziorvosnál és üzemorvosnál is érdeklődtünk, mi a menete a jogosítvány meghosszabbításához szükséges alkalmassági vizsgálatnak....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.