• Illatok alkalmazása az orvoslásban

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Úgy tűnik, hazánkban még nem elterjedt az orr használata a diagnosztikában, jó hír azonban, hogy a gyógyításban, például a betegek fájdalomküszöbének növelése érdekében alkalmaznak különböző illatanyagokat.

    Az illatok nagymértékben befolyásolják döntéseinket és érzelmeinket – mondja Árvai Nóra pszichológus. Ezt a tényt a modern pszichológia már kihasználja, és például marketing célokra is felhasználja - gondoljunk csak a metróban vagy a bevásárlóközpontban terjengő péksütemény illatára vagy a vágyfokozó parfümökre.

    Eddig alábecsültük az emberi szaglás szerepét, de mára világossá vált, hogy ha az agyat működés közben vizsgáljuk, kiderül, hogy a szagok feldolgozása jóval nagyobb agyterületet foglalkoztat, mint azelőtt sejteni lehetett. Az igaz, hogy viszonylag kevés szag-receptorral rendelkezünk, de az szaglószervünk és az agyunk közötti kapcsolatrendszer olyan kiterjedt, ami az emlősök között egyedülálló. A legújabb kutatásokból kiderült: az emberi orr nagyon érzékeny, és meglepő mértékben irányítja a mindennapi életünket. Befolyásolják a hangulatunkat, magatartásunkat, döntéseinket, érzelmeinket. Teszik mindezt úgy, hogy nem vagyunk a tudatában - mondja a pszichológus.

    Hirdetés

    Zólyomi Zsolt parfümőr a WEBBeteg.hu-nak elmondta: a gyógyítás területén is lehet hangulatokat befolyásolni egy-egy illattal. Csak egy példa: a kisgyerek hosszú időre kórházba kerül, távol az otthonától, az édesanyjától. Amennyiben reprezentálni tudják azt az adott illatot a kórteremben, amelyik az otthon biztonságát, a gondoskodást és a szeretetet jelenti, bizonyítottan gyorsabban gyógyul a kis beteg – teszi hozzá a biológus végzettséggel rendelkező parfümőr, aki Versailles-ban tanulta a parfümkészítés mesterségét. Pszichés betegségek esetén (pl. részleges amnéziában) előcsalogathatóak egy-egy jól ismert illattal az elfeledett emlékek.

    Gyerekek a kórházban


     4,5 nap az átlagos kezelés

    • 181.000 – néhány nap
    • 6014 – hosszabb ellátás
    • 1234 – aznap hazament

    (Forrás: K&H Gyógyvarázs)

    Az illat varázslat, néha annyi otthonosságot és biztonságot tud árasztani, mint kevés más dolog, különösen, ha a tárgy, ami a forrása, fontos emlék nekünk – mondja dr. Mailáth Mónika gyermekpszichiáter és onkopszichiáter. - Nagyon gyakran látom, hogy a szülők otthonról behozzák a kedves plüssállatot vagy a kendőt a gyerekeknek, akik azt szagolgatják. A kicsik között van, aki nem az ujját szopja, hanem a kendőcske csücskével a szájában alszik el. Előfordult már az is, hogy az anyuka bent hagyta a pulóverét vagy a blúzát, ráterítik azt a párnára, azzal alszanak a kis betegek, vagy a nagylány, amíg kórházban van, az anyukája kardigánjában mászkál egész nap.

    Levendula vagy mandarin?

    Vannak olyan fogorvosi és szájsebészeti rendelők, amelyek alkalmaznak konkrét illattípusokat, főként a fájdalomküszöb növelésére. Ezeket a mintákat a berendezéshez, a szolgáltatáshoz igazítva határozzuk meg - mondja a parfümőr. Ezek apró trükkök, főként a magánrendelők alkalmaznak illatkezelésre nárdusolajat, vagy éppen mandarint, levendulát és fahéjat. Egy brit vizsgálatból kiderült: a levendulától kisebb mértékben szoronganak a rendelő előtt várakozó páciensek (a szorongás szintje a kérdőív pontjait nézve az illatkezelés után 7,4 volt, előtte pedig 10,4.

    Ezzel kapcsolatban megkérdeztük dr. Sarkadi Istvánt, az Ars Dental fogszakorvosát. - Igen, mi is használunk különböző illóolajokat a rendelőkben és a váróban is. Egyrészt az elszívóberendezés tartályába teszünk illóolajokat, másrészt pedig kis párnácskákra csepegtetünk belőlük, voltaképpen a háttérben hatnak, segítve a munkánkat:

    • Levendulaolaj (antibakteriális, nyugtató,szorongásoldó hatás)
    • Citrom- és mandarinolaj (antibakteriális, antivirális, fertőtlenítő, relaxáló hatás)
    • Kubebabors olaj (a nyugalom olajának is nevezik, antibakteriális, antivirális, fertőtlenítő, nyugtató hatás)
    • Teafaolaj (fertőtlenítő hatás)

    Jellegzetes szaguk van a betegségeknek

    A Sensors című lapban közzétett tanulmányban arról olvashatunk, hogy például a cukorbetegnek aceton, más megítélés szerint almaillatú, a májbetegnek pedig nyers halszagú a lehelete, állott sörszag alakulhat ki a nyirokmirigy-fertőzés hatására, az ammónia szagú vizelet húgyhólyagfertőzésről árulkodhat, a refluxbeteg savanyú szagot áraszt.

    Zólyomi Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta: alapfeltétel, hogy beazonosítható legyen az adott betegség szaga. Ehhez egy tucat azonos betegséggel rendelkező páciens "végigszaglására" lenne szükség, majd a közös illatmintákkal lehetne tovább dolgozni.

    Az illat hatása

    Kutatók folyamatosan kísérleteznek az illatokkal, bepermetezik a résztvevőket illatmintákkal és azt vizsgálják különböző diagnosztikai eljárásokkal, hogyan változik a páciens pulzusa, vérnyomása, közérzete. Svéd kutatók arra jöttek rá, hogy bizonyos anyagok - így például a sóoldat vagy a lipopoliszacharid - hatással vannak az immunrendszerre, más-más szagot árasztott a verejtékük a résztvevőknek.

    Régóta ismert, hogy a túlzott izzadékonyság fontos előjel lehet az orvosnak, utalhat hormonváltozásra, elhízásra, de akár szorongásra is. A kellemetlen lehelet pedig nem csak a rossz fogakra utalhat, jelezhet például gyomor-bélrendszeri betegséget is.

     

    Visszatérve a vizeletre: a cukorbetegek esetében a vizeletnek édeskés szaga van, a kiválasztott, felesleges cukor miatt. Egyes ételek is befolyásolhatják a vizelet szagát. Ezek közül a spárga a leghírhedtebb.

    Orosz kutatók arra jöttek rá, hogy a gonorrhoea fertőzésre adott immunreakció következtében megváltozik a beteg testszaga. Használható lenne a klasszikus mérgezés diagnosztikájában is a szaglás. A ciánnak például keserűmandula, szúrós szaga van.

    A szaglás kifejlesztése az orvosképzésben?

    Amennyiben számos betegség esetében előjel a jellegzetes szag, miért ne lehetne hatékonyabban hasznosítani a szaglást a diagnosztikában? Ezzel kapcsolatban megkérdeztünk két orvostudományi egyetemet is. A PTE sajtósa példaként hozta fel azokat a kutyákat, amelyeket különböző daganatos betegségek kiszimatolására képeztek ki.

    A közeli jövő egyébként nem ez, hanem az elektromos orr létrejötte lesz. Fejlesztés és tesztelés előtt állnak olyan gépek, amelyek képesek beazonosítani egy-egy illatminta alapján az adott betegséget, leginkább a bél vagy a mellrákot.

    (WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2016.08.28 16:11, Megjelenés: 2016.08.28 16:11
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a betegségből.

    Országos tisztifőorvos: el kell kerülni a gócpontok kialakulását

    El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását, az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja azok létrejöttét - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos pénteken Budapesten újságírók előtt. Müller Cecília a mezőkövesdi koronavírus-fertőzések példáján keresztül ismertette a kontaktkutatás módszertanát és járványügyi konzekvenciáit.

    Koronavírus - A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Pécsen

    A koronavírus-fertőzésre jellemző elváltozásokat is kimutatni képes képalkotó diagnosztikai berendezést adtak át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában.

    Mi okozhatja a szaglás csökkenését?

    A szaglás csökkenését nátha vagy túlzásba vitt orrcsepp-, orrspray-használat is okozhatja, de orrpolip miatt is bekövetkezhet. A szagok érzékelésére való képesség elvesztése korral is járhat, de súlyos betegségeket is jelezhet.

    Akár Alzheimer-kórra is figyelmeztethet a szaglás romlása

    Neurológiai betegségekre, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórra is utalhat a szagláscsökkenés, amely akár tumorok vagy különféle endokrinológiai elváltozások első jeleként is megjelenhet – hívta fel a figyelmet Dr. Krasznai Magda.

    Vészhelyzetben élesedik a szaglóképességünk

    Kiszagoljuk a veszélyt? Egy új tanulmány szerint a vészhelyzet növeli az emberi szaglószerv érzékenységét, megváltoztatja a különféle szagokhoz való viszonyunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.