• Illatok alkalmazása az orvoslásban

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Úgy tűnik, hazánkban még nem elterjedt az orr használata a diagnosztikában, jó hír azonban, hogy a gyógyításban, például a betegek fájdalomküszöbének növelése érdekében alkalmaznak különböző illatanyagokat.

    Az illatok nagymértékben befolyásolják döntéseinket és érzelmeinket – mondja Árvai Nóra pszichológus. Ezt a tényt a modern pszichológia már kihasználja, és például marketing célokra is felhasználja - gondoljunk csak a metróban vagy a bevásárlóközpontban terjengő péksütemény illatára vagy a vágyfokozó parfümökre.

    Eddig alábecsültük az emberi szaglás szerepét, de mára világossá vált, hogy ha az agyat működés közben vizsgáljuk, kiderül, hogy a szagok feldolgozása jóval nagyobb agyterületet foglalkoztat, mint azelőtt sejteni lehetett. Az igaz, hogy viszonylag kevés szag-receptorral rendelkezünk, de az szaglószervünk és az agyunk közötti kapcsolatrendszer olyan kiterjedt, ami az emlősök között egyedülálló. A legújabb kutatásokból kiderült: az emberi orr nagyon érzékeny, és meglepő mértékben irányítja a mindennapi életünket. Befolyásolják a hangulatunkat, magatartásunkat, döntéseinket, érzelmeinket. Teszik mindezt úgy, hogy nem vagyunk a tudatában - mondja a pszichológus.

    Hirdetés

    Zólyomi Zsolt parfümőr a WEBBeteg.hu-nak elmondta: a gyógyítás területén is lehet hangulatokat befolyásolni egy-egy illattal. Csak egy példa: a kisgyerek hosszú időre kórházba kerül, távol az otthonától, az édesanyjától. Amennyiben reprezentálni tudják azt az adott illatot a kórteremben, amelyik az otthon biztonságát, a gondoskodást és a szeretetet jelenti, bizonyítottan gyorsabban gyógyul a kis beteg – teszi hozzá a biológus végzettséggel rendelkező parfümőr, aki Versailles-ban tanulta a parfümkészítés mesterségét. Pszichés betegségek esetén (pl. részleges amnéziában) előcsalogathatóak egy-egy jól ismert illattal az elfeledett emlékek.

    Gyerekek a kórházban


     4,5 nap az átlagos kezelés

    • 181.000 – néhány nap
    • 6014 – hosszabb ellátás
    • 1234 – aznap hazament

    (Forrás: K&H Gyógyvarázs)

    Az illat varázslat, néha annyi otthonosságot és biztonságot tud árasztani, mint kevés más dolog, különösen, ha a tárgy, ami a forrása, fontos emlék nekünk – mondja dr. Mailáth Mónika gyermekpszichiáter és onkopszichiáter. - Nagyon gyakran látom, hogy a szülők otthonról behozzák a kedves plüssállatot vagy a kendőt a gyerekeknek, akik azt szagolgatják. A kicsik között van, aki nem az ujját szopja, hanem a kendőcske csücskével a szájában alszik el. Előfordult már az is, hogy az anyuka bent hagyta a pulóverét vagy a blúzát, ráterítik azt a párnára, azzal alszanak a kis betegek, vagy a nagylány, amíg kórházban van, az anyukája kardigánjában mászkál egész nap.

    Levendula vagy mandarin?

    Vannak olyan fogorvosi és szájsebészeti rendelők, amelyek alkalmaznak konkrét illattípusokat, főként a fájdalomküszöb növelésére. Ezeket a mintákat a berendezéshez, a szolgáltatáshoz igazítva határozzuk meg - mondja a parfümőr. Ezek apró trükkök, főként a magánrendelők alkalmaznak illatkezelésre nárdusolajat, vagy éppen mandarint, levendulát és fahéjat. Egy brit vizsgálatból kiderült: a levendulától kisebb mértékben szoronganak a rendelő előtt várakozó páciensek (a szorongás szintje a kérdőív pontjait nézve az illatkezelés után 7,4 volt, előtte pedig 10,4.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezzel kapcsolatban megkérdeztük dr. Sarkadi Istvánt, az Ars Dental fogszakorvosát. - Igen, mi is használunk különböző illóolajokat a rendelőkben és a váróban is. Egyrészt az elszívóberendezés tartályába teszünk illóolajokat, másrészt pedig kis párnácskákra csepegtetünk belőlük, voltaképpen a háttérben hatnak, segítve a munkánkat:

    • Levendulaolaj (antibakteriális, nyugtató,szorongásoldó hatás)
    • Citrom- és mandarinolaj (antibakteriális, antivirális, fertőtlenítő, relaxáló hatás)
    • Kubebabors olaj (a nyugalom olajának is nevezik, antibakteriális, antivirális, fertőtlenítő, nyugtató hatás)
    • Teafaolaj (fertőtlenítő hatás)

    Jellegzetes szaguk van a betegségeknek

    A Sensors című lapban közzétett tanulmányban arról olvashatunk, hogy például a cukorbetegnek aceton, más megítélés szerint almaillatú, a májbetegnek pedig nyers halszagú a lehelete, állott sörszag alakulhat ki a nyirokmirigy-fertőzés hatására, az ammónia szagú vizelet húgyhólyagfertőzésről árulkodhat, a refluxbeteg savanyú szagot áraszt.

    Zólyomi Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta: alapfeltétel, hogy beazonosítható legyen az adott betegség szaga. Ehhez egy tucat azonos betegséggel rendelkező páciens "végigszaglására" lenne szükség, majd a közös illatmintákkal lehetne tovább dolgozni.

    Az illat hatása

    Kutatók folyamatosan kísérleteznek az illatokkal, bepermetezik a résztvevőket illatmintákkal és azt vizsgálják különböző diagnosztikai eljárásokkal, hogyan változik a páciens pulzusa, vérnyomása, közérzete. Svéd kutatók arra jöttek rá, hogy bizonyos anyagok - így például a sóoldat vagy a lipopoliszacharid - hatással vannak az immunrendszerre, más-más szagot árasztott a verejtékük a résztvevőknek.

    Régóta ismert, hogy a túlzott izzadékonyság fontos előjel lehet az orvosnak, utalhat hormonváltozásra, elhízásra, de akár szorongásra is. A kellemetlen lehelet pedig nem csak a rossz fogakra utalhat, jelezhet például gyomor-bélrendszeri betegséget is.

     

    Visszatérve a vizeletre: a cukorbetegek esetében a vizeletnek édeskés szaga van, a kiválasztott, felesleges cukor miatt. Egyes ételek is befolyásolhatják a vizelet szagát. Ezek közül a spárga a leghírhedtebb.

    Orosz kutatók arra jöttek rá, hogy a gonorrhoea fertőzésre adott immunreakció következtében megváltozik a beteg testszaga. Használható lenne a klasszikus mérgezés diagnosztikájában is a szaglás. A ciánnak például keserűmandula, szúrós szaga van.

    A szaglás kifejlesztése az orvosképzésben?

    Amennyiben számos betegség esetében előjel a jellegzetes szag, miért ne lehetne hatékonyabban hasznosítani a szaglást a diagnosztikában? Ezzel kapcsolatban megkérdeztünk két orvostudományi egyetemet is. A PTE sajtósa példaként hozta fel azokat a kutyákat, amelyeket különböző daganatos betegségek kiszimatolására képeztek ki.

    A közeli jövő egyébként nem ez, hanem az elektromos orr létrejötte lesz. Fejlesztés és tesztelés előtt állnak olyan gépek, amelyek képesek beazonosítani egy-egy illatminta alapján az adott betegséget, leginkább a bél vagy a mellrákot.

    (WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2016.08.28 16:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

    Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt időszakban sokat tettek a fájdalom megértése és kezelése érdekében. Ez idő alatt azonban lehullott a lepel néhány tévhitről is. Melyek ezek?

    Kellemetlen szag jön az orromból - Nagyon kínos, mit tegyek?

    Fél éve műtöttek orrpolip miatt, de még mindig tapasztalok váladékozást, és ami a legkellemetlenebb: férjem és a fiam elviselhetetlen bűzre panaszkodik, ami az orromból árad. Van erre valami megoldás? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A legjobb fájdalomcsillapítás a szoptatás

    Az újszülöttek vérvizsgálata során használt tű szúrása fájdalmat okoz a kisbabáknak. Ez a fájdalom jól csökkenthető azonban a szoptatással - mutatta ki egy tanulmány.

    Mitől romlanak könnyebben várandósság alatt a fogak?

    Az egyik leggyakoribb tévhit a várandós nők körében, hogy a baba elszívja a szervezetből a fogak számára szükséges anyagokat, ezért romlik az anyuka foga. Nem kellene félni a röntgentől és a fájdalomcsillapítástól sem. Ami pedig a legfontosabb: a fogak romlása könnyedén megelőzhető!

    Új idegsejtcsoportot fedeztek fel az agyban a NAP kutatói

    Az agyvelő regenerációs folyamatainak megértését segítheti a Semmelweis Egyetem kutatóinak felfedezése: a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) „B” alprogramja keretében olyan új idegsejtcsoportot írtak le az agyvelőben, amelyek arra szolgálnak, hogy egy adott célterület felé irányítsák az újonnan képződő sejteket.

    Rheumatoid arthritis - Küzdelem a fájdalom ellen

    A fájdalom a szervezet válasza arra, ha valami rossz éri a szervezetet. Ha nem vesszük tudomásul a fájdalmat, esetleg nagyobb károsodás következhet be. Ha megszüntetjük a fájdalom okát, a fájdalom is meg fog szűnni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.