Ünnepi mítoszok - Mi az igazság?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az ünnepek közeledtével sokan díszítik a lakást Mikulásvirággal, és kezdenek őrült sütéshullámba. Vajon ezek a tradíciók mennyire veszélyezteti az egészséget? A Britidh Medical Journal összeszedte az 5 leggyakoribb, ünnepekhez köthető egészségügyi tévhitet.

A cukor hiperaktívvá teszi a gyerekeket

Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel

A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a "rossz gyermek" szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek hiperaktív. A kórkép teljes neve - figyelemhiányos hiperaktivitás zavar - már többet elárul a probléma valós jellegéről.
Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel

Erről a témáról több tanulmány készült, mint egyes gyógyszerekről, s mindegyik arra a következtetésre jutott, hogy nincs kapcsolat a cukor és a hiperaktivitás között. Még ha a gyermek cukor érzékeny is, és figyelemzavarral küzd, az édesség nem befolyásolja a viselkedését. A szülők egy része hajlamos a gyerek kaotikus viselkedését a cukorfogyasztással összekapcsolni, ám egy kutatás bebizonyította, hogy mindez csak a szülők képzeletében létezik.

A kísérletben a gyerekek szüleinek azt mondták, hogy gyermekük cukortartalmú üdítőt fogyasztott, pedig ténylegesen csak vizet kaptak a kicsik. Ennek ellenére a szülők nagy része határozottan állította, hogy gyermeke nehezebben kezelhetővé vált az italtól, noha a szakértők nem tapasztaltak semmiféle különösebb változást a gyermekek viselkedésében.

Az öngyilkosságok száma nő az ünnepek alatt

Az időjárás nyomasztó, a rokonok egy része csúnyán megbánt bennünket, a melankolikus hangulat így könnyen eluralkodhat rajtunk. Ám a közhiedelemmel ellentétben az öngyilkosságok többsége világszerte gyakoribb, mikor az idő napos, és meleg. Mindezt egy 35 év öngyilkossági adatait vizsgáló tanulmány állapította meg.

A Mikulásvirág mérgező

Öngyilkosság

Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent.
Öngyilkosság, hogyan előzhető meg?

Ön is távol tartja gyermekét ettől az ünnepi növénytől? Ne aggódjon! Az American Association of Poison Control Center 22 793 olyan esetet tart nyilván, mikor Mikulásvirágot nyeltek le, és ezek közül egy esetben sem állapítottak meg mérgezést. Sőt, az esetek 96 százalékában nem is volt szükség orvosi kezelésre.

Patkánykísérletek is azt tanusítják, hogy nincs miért aggódni, ám ennek ellenére, ha nem élelmiszernek számító növényt evett gyermeke, a biztonság kedvéért keressék fel az orvost!

A legtöbb hőt a fejtetőn át veszítjük

Tudta?

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 877 ezer ember menekül öngyilkosságba világszerte. A férfiak hajlamosabbak a "jóval halálosabb" módszerek alkalmazására, míg az öngyilkosságot fontolgató nők leginkább a gyógyszer túladagolás és a mérgezés mellett döntenek .

Noha még az amerikai hadseregben is azt tanítják, hogy a testhő 40-45 százalékát a fejtetőn át veszítjük el, tudni kell, hogy a hidegnek való kitettség arányában a test bármely fedetlen bőrfelszínén keresztül történhet a hőveszteség. Gondoljon bele, nem véletlen, hogy senki nem visel a hidegben sapka mellett rövidnadrágot!

Az éjszakai étkezés kövérré tesz

Noha a késő esti étkezést az elhízással társítják, ez csak puszta tévhit. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a bevitt kalóriamennyiség számít, nem pedig a bevitel időpontja.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: MSNBC; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.