A légiutak egészségügyi kockázata - Akik veszélyben lehetnek

Szerző: Medipress

Egy légitársaság által készített tanulmányból kiderül, hogy ugyan az orvosi vészhelyzetek a repülőgépen nem túl gyakoriak, de az idősek és a terhes nők utastársaiknál nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Egy hongkongi légitársaság öt évet felölelő adataiból kiderül, hogy a korábban is betegségekkel küszködő utasok esetében nagyobb az esély, hogy a repülés során rosszul lesznek. Az öt év alatt 4068 orvosi vészhelyzet állt elő repülés közben. Ebből 46 esetben kellett kényszerleszállást végrehajtani. A vészhelyzetek során 30 utas vesztette életét, ennek kétharmada szívroham vagy egyéb szívprobléma miatt következett be.

A repülőgép kényszerleszállásához vezető rosszullétek és halálesetek általában idős embereknél következtek be. A 70-es éveikben járó utasok a leginkább veszélyeztetettek a krónikus betegségek magasabb száma miatt. A terhes nők esetében fellépő komplikációk miatti kerülők száma a legmagasabb, mintegy 11 százalék. Két európai légitársaság felmérése szerint pedig az orvosi esetek legnagyobb részét, mintegy felét az eszméletvesztések teszik ki. Ezt követik az emésztési problémák (9 százalék) és a szívproblémák (5 százalék). Összességében csak az esetek 3 százalékában kellett a repülési tervtől eltérni. Ezek oka leggyakrabban szívroham, agyvérzés és epilepsziás roham volt.

Repülés előtt kontrollvizsgálat?

„Ugyan nem tudunk változtatni a rizikófaktorokon, de a krónikus betegek repülés előtti kontrolljával csökkenteni lehetne az esetek számát. A 70 felettieket felszállás előtt a légitársaság orvosi csapatának kellene megvizsgálnia és repülésre alkalmasnak ítélnie” – nyilatkozta Dr. Colin A. Graham, a Hongkongi Kínai Egyetem kutatója.

Számos más tanulmányból kiderült, hogy a repülés közben bekövetkezett orvosi vészhelyzetek kétharmada már meglévő egészségügyi problémákhoz köthető. „Mindenképpen ajánlott a veszélyeztetett utasoknak és orvosuknak, hogy a légitársaság orvosi csapatával konzultáljanak a lehető legkorábban, ha az utas állapotából fakadóan valamilyen kockázatnak van kitéve” – véli Dr. Graham.

A repülés normális esetben nem jelent semmilyen veszély a terhes nőkre, azonban mindenkinek ajánlott orvossal konzultálni utazás előtt. A terhesség második harmada a legbiztonságosabb az utazás szempontjából, mert a legkisebb a vetélés vagy koraszülés esélye. A legtöbb légitársaság nem is engedi repülőre szállni a terhes anyákat a harmadik harmadban.

Medipress

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.