• A légiutak egészségügyi kockázata - Akik veszélyben lehetnek

    Szerző: Medipress

    Egy légitársaság által készített tanulmányból kiderül, hogy ugyan az orvosi vészhelyzetek a repülőgépen nem túl gyakoriak, de az idősek és a terhes nők utastársaiknál nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

    Egy hongkongi légitársaság öt évet felölelő adataiból kiderül, hogy a korábban is betegségekkel küszködő utasok esetében nagyobb az esély, hogy a repülés során rosszul lesznek. Az öt év alatt 4068 orvosi vészhelyzet állt elő repülés közben. Ebből 46 esetben kellett kényszerleszállást végrehajtani. A vészhelyzetek során 30 utas vesztette életét, ennek kétharmada szívroham vagy egyéb szívprobléma miatt következett be.

     

    Hirdetés

    A repülőgép kényszerleszállásához vezető rosszullétek és halálesetek általában idős embereknél következtek be. A 70-es éveikben járó utasok a leginkább veszélyeztetettek a krónikus betegségek magasabb száma miatt. A terhes nők esetében fellépő komplikációk miatti kerülők száma a legmagasabb, mintegy 11 százalék. Két európai légitársaság felmérése szerint pedig az orvosi esetek legnagyobb részét, mintegy felét az eszméletvesztések teszik ki. Ezt követik az emésztési problémák (9 százalék) és a szívproblémák (5 százalék). Összességében csak az esetek 3 százalékában kellett a repülési tervtől eltérni. Ezek oka leggyakrabban szívroham, agyvérzés és epilepsziás roham volt.

    Repülés előtt kontrollvizsgálat?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

      „Ugyan nem tudunk változtatni a rizikófaktorokon, de a krónikus betegek repülés előtti kontrolljával csökkenteni lehetne az esetek számát. A 70 felettieket felszállás előtt a légitársaság orvosi csapatának kellene megvizsgálnia és repülésre alkalmasnak ítélnie” – nyilatkozta Dr. Colin A. Graham, a Hongkongi Kínai Egyetem kutatója. Számos más tanulmányból kiderült, hogy a repülés közben bekövetkezett orvosi vészhelyzetek kétharmada már meglévő egészségügyi problémákhoz köthető. „Mindenképpen ajánlott a veszélyeztetett utasoknak és orvosuknak, hogy a légitársaság orvosi csapatával konzultáljanak a lehető legkorábban, ha az utas állapotából fakadóan valamilyen kockázatnak van kitéve” – véli Dr. Graham. A repülés normális esetben nem jelent semmilyen veszély a terhes nőkre, azonban mindenkinek ajánlott orvossal konzultálni utazás előtt. A terhesség második harmada a legbiztonságosabb az utazás szempontjából, mert a legkisebb a vetélés vagy koraszülés esélye. A legtöbb légitársaság nem is engedi repülőre szállni a terhes anyákat a harmadik harmadban.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.09.09 09:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Vizsgálatok az utolsó trimeszterben: NST - Mire jó? Mikor szükséges?

    A terhesség harmadik trimeszterében, a szülés előtti ellátás során számos módszerrel figyelik a baba egészségét, életfunkcióit. Rendszerint ebben az időszakban a korábbinál gyakoribb orvosi vagy védőnői találkozókra kerül sor. Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat az utolsó harmadban az úgynevezett NST, azaz a non-stressz teszt. Mit kell tudni róla?

    Nyáron romlik a visszerek állapota

    A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    Vérzékenység terhesen: aggódnom kellene?

    Még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok! A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról kérdeztük dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.