• Ártalmasak lehetnek a folsav tartalmú táplálék-kiegészítők

    Szerző: MTI

    Nagy divat a folsav tartalmú táplálék-kiegészítő készítmények szedése, ám új vizsgálatok azt jelzik, hogy ennek nincs semmi előnye, viszont lehetnek egészségügyi hátrányai.

    A homocystein ként tartalmazó aminosav. Az emberi szervezetben igen kevés van belőle: átalakulásához folsav, valamint B6 és B12 vitamin szükséges. Mivel a magas homocystein szint fokozza az infarktus és a szélütés kockázatát, javasolták ennek megelőzésére folsav és B vitaminok adását.

    Hirdetés

    Igen sok táplálék-kiegészítő készítmény jelent meg világszerte a piacon, melyek folsavat és B vitaminokat tartalmaztak. Az év elején a kérdéssel foglalkozó szakembereket ellentmondó megfigyeléseket tettek közzé Svédországban: a folsav korábbi ismeretek szerint a nők emlőrákjának kockázatát is csökkentette, ezzel szemben tüzetesebb vizsgálatok azt jelezték, hogy vannak olyan asszonyok, akiknek az emlőrák esélye folsav hatására kifejezetten növekszik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egy másik tanulmány megállapította, hogy a folsav és a B-vitamin adása nem növeli a rosszindulatú daganatos folyamatokat, de nem is véd a szív- és érrendszeri betegségek megjelenése ellen: az ilyen kezelésre nem lett kevesebb az infarktus vagy az agyi katasztrófa.

    Most Edgar R. Miller és nemzetközi munkacsoportja ismertette adatait a szakirodalom áttekintése alapján, mely hasonló eredménnyel járt. Az amerikai és spanyol kutatók összegyűjtötték azokat a vizsgálati eredményeket, melyeket folsav kezelés során észleltek a szív- és érrendszeri eseményekkel kapcsolatban.

    Az American Journal of Cardiology szaklapban jelent meg tanulmányukban megállapították, hogy a folsav nem csökkentette az infarktus vagy a szélütés előfordulását. Azoknál a betegeknél, akiknek a folsav vérszintje kiinduláskor magasabb volt, a folsav adása kedvezőtlen hatásúnak bizonyult, ezért az ilyen szerek szedését okosabb kerülni.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.08.22 12:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    Nagy mennyiségben a vas is mérgező - Vasmérgezés

    Talán nincs olyan otthon, amelyben ne lenne megtalálható legalább egy fajta táplálékkiegészítő. A marketingfogások tengerében azonban eltűnik a túladagolásból származó veszélyek taglalása. Nagyobb dózisban a vas különösen veszélyes lehet - akár heveny, akár idült túladagolásról van szó.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    A folsav hatásai és a folsavhiány

    A folsav a vízoldékony vitaminok (egészen pontosan a B-vitaminok) közé tartozik. Ez is magyarázza, hogy szervezetünk miért nem képes nagy mennyiségben sokáig elraktározni (egyes kutatások szerint májunk csak mintegy 3-5 hónapra elegendő mennyiséget tud eltárolni). A feleslegben bevitt folsav döntő hányada a vizelettel távozik.

    Ön felismerné a mellrákot? Tesztelje tudását!

    Az emlődaganatok korai diagnózisa a gyógyulás szempontjából döntő jelentőséggel bír. Ahhoz, hogy hatékony legyen az önvizsgálat, fontos, hogy tudja, mi mindenre kell odafigyelnie. Tudástesztünkből többet is megtudhat!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.