Egészséges ásványvizek?

MTI
megjelent:

Valamennyi Magyarországon forgalomban lévő, palackozott természetes ásványvíz biztonságos, nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, így minden korlátozás és kockázat nélkül fogyasztható a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács szerint.

A szervezet pénteki közleményében emlékeztet az utóbbi napokban megjelent hírekre, amelyek szerint egyes ásványvizek ártalmasak, nem megfelelő minőségűek, összetevőik mennyisége meghaladja a megengedett határértékeket, s így fogyasztásuk egészségügyi kockázatokat jelenthet.

Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?
Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Különbséget tenni az ásványvizek között csak ásványi anyag tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet, mely a semlegestől a jellegzetes, karakteres ízig sokféle változatban van. Az ásványvizek energiamentesek is, így a fogyókúrázók számára is a legmegfelelőbb ital. A szénsav ugyanakkor gyenge sav, étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést. A víz szénsavtartalmának máskülönben az egészségre nincs hatása, azt ki-ki saját ízlése szerint választhatja meg. Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?>>

Ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy a boltokban kapható természetes ásványvizek – ahogy nevük is mutatja – természetes élelmiszerek, eredeti állapotukban kerülnek a palackba, nem pedig valamilyen technológiai eljárás, recept alapján készülnek. Ennek következtében – ahogyan azt az ásványvizekre vonatkozó rendelet is lehetővé teszi – összetételük a természetes ingadozás határain belül akár 20 százalékkal is változhat.

A magyarországi ásványvizek minőségét szavatolja, hogy csak az a víz nevezhető természetes ásványvíznek, amelyet az illetékes hatóság ásványvízként elismer. Ha a víz összetétele nem felel meg az előírásoknak, akkor a termék nem kapja meg a "természetes ásványvíz" elismerést. Az ásványvízként elismert termékek összetétele tehát biztosan megfelelő, és semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.

Szintén a fogyasztók biztonságát szolgálja, hogy az ásványvizek összetevőire vonatkozó határértékeket olyan nagy biztonsággal határozzák meg a jogszabályok, hogy az ásványvizek még abban az esetben sem jelentenek egészségügyi kockázatot, ha egyes összetevők mennyisége – a természetes ingadozás miatt – esetenként meghaladja a megengedett határértékeket - hívja fel a figyelmet a terméktanács.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.