Egészséges ásványvizek?

Szerző: MTI

Valamennyi Magyarországon forgalomban lévő, palackozott természetes ásványvíz biztonságos, nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, így minden korlátozás és kockázat nélkül fogyasztható a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács szerint.

A szervezet pénteki közleményében emlékeztet az utóbbi napokban megjelent hírekre, amelyek szerint egyes ásványvizek ártalmasak, nem megfelelő minőségűek, összetevőik mennyisége meghaladja a megengedett határértékeket, s így fogyasztásuk egészségügyi kockázatokat jelenthet.

Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Különbséget tenni az ásványvizek között csak ásványi anyag tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet, mely a semlegestől a jellegzetes, karakteres ízig sokféle változatban van. Az ásványvizek energiamentesek is, így a fogyókúrázók számára is a legmegfelelőbb ital. A szénsav ugyanakkor gyenge sav, étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést. A víz szénsavtartalmának máskülönben az egészségre nincs hatása, azt ki-ki saját ízlése szerint választhatja meg. Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?>>

Ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy a boltokban kapható természetes ásványvizek – ahogy nevük is mutatja – természetes élelmiszerek, eredeti állapotukban kerülnek a palackba, nem pedig valamilyen technológiai eljárás, recept alapján készülnek. Ennek következtében – ahogyan azt az ásványvizekre vonatkozó rendelet is lehetővé teszi – összetételük a természetes ingadozás határain belül akár 20 százalékkal is változhat.

A magyarországi ásványvizek minőségét szavatolja, hogy csak az a víz nevezhető természetes ásványvíznek, amelyet az illetékes hatóság ásványvízként elismer. Ha a víz összetétele nem felel meg az előírásoknak, akkor a termék nem kapja meg a "természetes ásványvíz" elismerést. Az ásványvízként elismert termékek összetétele tehát biztosan megfelelő, és semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.

Szintén a fogyasztók biztonságát szolgálja, hogy az ásványvizek összetevőire vonatkozó határértékeket olyan nagy biztonsággal határozzák meg a jogszabályok, hogy az ásványvizek még abban az esetben sem jelentenek egészségügyi kockázatot, ha egyes összetevők mennyisége – a természetes ingadozás miatt – esetenként meghaladja a megengedett határértékeket - hívja fel a figyelmet a terméktanács.

(MTI)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

A természetes ásványvizek...

A természetes ásványvizek fogyasztása a legegészségesebb formája a folyadékpótlásnak, hiszen a víz mellett a szervezet számára szükséges makro-...

Ásványvizeink - Ön figyel az...

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.