• Az agyterületek és az öt fő személyiségtípus

    Szerző: Medipress

    A személyiségszerkezet a viselkedésből jobbára könnyen megállapítható, de egy új kutatás eredményei szerint a különbségeket ma már az agyterületek alapján is azonosítani lehet.

    A Psychological Science pszichiátriai szakfolyóiratban megjelent új tanulmány szerint az egyes emberek személyisége attól függ, milyen méretűek bizonyos agyterületeik. Példának okáért az altruista emberek esetében a hátulsó cinguláris kéreg nagyobb, ez az agyterület mai ismereteink szerint abban játszik szerepet, hogy képesek legyünk megérteni mások elképzeléseit. A nagyobb agyterületekre általánosságban a tudomány mai állása szerint kimondható, hogy jobban működnek, mint a kisebbek. 

    Hirdetés
     Fájdalomfüggőség
    Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket.
    A fájdalomfüggőségről részletesen.>>

    A kutatást vezető Colin DeYoung a Minnesotai Egyetem munkatársa szerint munkájuk alapján megkezdődhet az olyan elméletek kidolgozása, amelyek megmagyaráznák, hogyan alakítja ki személyiségszerkezetünket az agyunk.

    Az egyes emberek személyiségét genetikai és környezeti hatások alakítják, de az új ismeretek alapján talán azt is sikerül megmagyarázni, milyen módon változik az egyes személyek magatartása időről időre, illetve arra is választ kaphatunk majd, mi alakítja ki azokat a viselkedésmintákat, gondolatokat és érzelmeket, amelyeket összefoglaló néven személyiségnek nevezünk. 

    Személyiségtípusok - Az öt fő csoport

    Az emberek karakterét, azaz a személyiségtípusokat többféleképpen le lehetne írni, számos jellemvonásuknak megfelelően, azonban a pszichológia tudománya az alapján, hogy mely jellemzők járnak rendszerint együtt öt összefoglaló fő csoportba sorolta a jellemzőket: extrovertáltság (kifelé fordulás), neurotikusság (befelé fordulás), beleegyező típus (kapcsolatorientált), lelkiismeretesség (teljesítményorientált), illetve a nyitottság vagy intellektus.

     Személyiségtípusok a párkapcsolatban
    Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban>>

    A pszichológusok ma már nagy pontossággal be tudják mérni ezen kategóriákban mutatott tulajdonságai alapján, hogy egy adott ember milyen személyiséggel rendelkezik.

    Még igen friss kutatási irányzat az, amelyben DeYoung és kollégái dolgoznak, nevezetesen az ideg- és agykutatás eredményeinek összekapcsolása a pszichológiai ismeretekkel, azaz, a fiziológiai jellemzők és a személyiségvonások közötti kapcsolatok vizsgálata.

    A Psychological Science lapjain megjelent kutatásuk egy 116 résztvevővel zajlott kísérlet eredményeit foglalta össze, amely az említett öt személyiséget meghatározó kategória alapján mérte fel a résztvevők karakterét. Első lépésként ehhez a kísérleti alanyok egy kérdőívet töltöttek ki, majd ezt követte az agyterületeiket vizsgáló, modern képalkotó berendezésekkel végzett fizikai mérés. Az öt fő személyiségjegy-csoporttal összevetve a képalkotó eljárásokkal kapott felvételek négy területen megfeleltethetők voltak egymásnak.

     Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?
    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.
    A kifejezés arra is utal, hogy az illető nem tanulta meg az önállóságot, a szuverenitást, nem képes arra, hogy független lényként életképesnek érezze magát. Szorong, félelmek gyötrik ezzel párhuzamosan fantáziavilága felerősödik, de abból semmit nem valósít meg.
    Állandóan várakozó, érzelmileg kielégítetlen állapotban van. Leginkább olyan kutyára hasonlít, aki egész nap arra vár, hogy megdicsérjék, megvakargassák, enni, inni kapjon, elvigyék világot látni, törődjenek vele.
    Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?>>

    Az agy területei és az öt személyigségtípus

    A neurotikusok esetében a középső cinguláris kéreg nagyobb, amely területről azt tudjuk, hogy a hibaészlelésért és az érzelmi, valamint fizikai fájdalomra adott reakciókért felel. A neurotikusok esetében a dorzomediális prefrontális kéreg viszont kisebb volt, amely agykéreg az érzelmek feletti kontrollt is szabályozza.

     Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről
    Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé. Hogy korunk problémáira megoldást jelentenek-e ezek a szerek, és hogy hogyan alakul ki a gyógyszerfüggés, arról Dr. Zacher Gábor toxikológus beszél.
    Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről>>

    A kifelé forduló típusok esetében a mediális orbitofrontális kéreg mutatkozott nagyobbnak, amely a jutalmazás feldolgozását vezérlő agyterület. Ez a mérés egyébként azzal az elmélettel is egybevég, ami szerint az extrovertált személyek fokozottan érzékenyebbek a jutalmazásra, az elismerésre.

    A lelkiismeretes, vagy teljesítménycentrikus személyiségszerkezetűek esetében a középső frontális gyrus (homloklebenyi agytekervény) mutatkozott mérhetően nagyobbnak, amely agyterületről tudható, hogy a memória, az emlékezőtehetség és a tervezés felelőse.

    A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy a nagyobb méretű agyterület nem feltétlenül jelent jobban működő agyterületet is egyben, bár egyre növekszik az erre utaló bizonyítékok száma, mégis, ma ez a nézet csupán feltételezésnek minősül.

     Pszichoterápia: a gyógyító szavak
    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak>>

    Mindamellett azt is hangsúlyozta DeYoung, hogy a kutatási eredmények, amelyekkel a Psycholoical Science olvasói találkoztak először nem jelentik azt sem, hogy egy ember élete végéig előre programozva egy adott személyiségtípussal kell, hogy éljen, hiszen tény, hogy a személyiség képes változni és változik is a tapasztalatok nyomán, amelyek képesek az agyterületeket is átformálni és ezzel magát a személyiséget is.

    (medipress.hu)

    Legutóbb frissült: 2010.07.02 22:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szédülés kivizsgálási módszerei

    A szédülésnek számtalan oka lehet, nem mindig jelent betegséget, és a teendők is nagyon eltérnek a beteg életkorától, betegségeitől függően. A szédülés kivizsgálásának menete függ attól, hogy a szédülés hevenyen vagy fokozatosan alakult ki, valamint forgó jellegű vagy iránytalan.

    Forró, száraz talpak - mire utalnak? - Az orvos válaszol

    Esténként a talpam felforrósodik és ehhez társul a talpszárazság érzete. Szinte minden este zsíros krémmel kenem be, hogy ne keljek fel éjszaka arra, hogy annyira forró és száraz a talpam, hogy nem tudok tőle aludni. Mi lehet ez? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Személyiségtípusok a párkapcsolatban - Stresszkezelés

    Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségtípushoz tartozóak betegednek meg.

    A személyiséget is fejleszti a dohányzásról való leszokás

    Az eddig ismert pozitív hatásain kívül a tudósok azt állítják, hogy a dohányzásról való leszokás még a személyiség fejlődésében is segíthet.

    Miért nem esünk ki éjjelente az ágyból?

    Alvás közben forgolódunk ide-oda, fura, esetleg rosszat álmodunk, sőt van, aki beszél is, mégsem esük ki az ágyból. A neurológusok tudják, miért.

    Az internet átalakítja az agyat

    Az emberi agy - sok ezer évi szünet után - ismét evolúciós változáson megy át, állítja egy híres amerikai idegorvos, Gary Small professzor. Small könyvét szerdán ismertette a legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza internetes változata.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.