Az agyterületek és az öt fő személyiségtípus

Szerző: Medipress
Megjelent: 2010.07.02

A személyiségszerkezet a viselkedésből jobbára könnyen megállapítható, de egy új kutatás eredményei szerint a különbségeket ma már az agyterületek alapján is azonosítani lehet.

A Psychological Science pszichiátriai szakfolyóiratban megjelent új tanulmány szerint az egyes emberek személyisége attól függ, milyen méretűek bizonyos agyterületeik. Példának okáért az altruista emberek esetében a hátulsó cinguláris kéreg nagyobb, ez az agyterület mai ismereteink szerint abban játszik szerepet, hogy képesek legyünk megérteni mások elképzeléseit. A nagyobb agyterületekre általánosságban a tudomány mai állása szerint kimondható, hogy jobban működnek, mint a kisebbek.

A kutatást vezető Colin DeYoung a Minnesotai Egyetem munkatársa szerint munkájuk alapján megkezdődhet az olyan elméletek kidolgozása, amelyek megmagyaráznák, hogyan alakítja ki személyiségszerkezetünket az agyunk.

Az egyes emberek személyiségét genetikai és környezeti hatások alakítják, de az új ismeretek alapján talán azt is sikerül megmagyarázni, milyen módon változik az egyes személyek magatartása időről időre, illetve arra is választ kaphatunk majd, mi alakítja ki azokat a viselkedésmintákat, gondolatokat és érzelmeket, amelyeket összefoglaló néven személyiségnek nevezünk.

Személyiségtípusok - Az öt fő csoport

Az emberek karakterét, azaz a személyiségtípusokat többféleképpen le lehetne írni, számos jellemvonásuknak megfelelően, azonban a pszichológia tudománya az alapján, hogy mely jellemzők járnak rendszerint együtt öt összefoglaló fő csoportba sorolta a jellemzőket: extrovertáltság (kifelé fordulás), neurotikusság (befelé fordulás), beleegyező típus (kapcsolatorientált), lelkiismeretesség (teljesítményorientált), illetve a nyitottság vagy intellektus.

Személyiségtípusok a párkapcsolatban

Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban

A pszichológusok ma már nagy pontossággal be tudják mérni ezen kategóriákban mutatott tulajdonságai alapján, hogy egy adott ember milyen személyiséggel rendelkezik.

Még igen friss kutatási irányzat az, amelyben DeYoung és kollégái dolgoznak, nevezetesen az ideg- és agykutatás eredményeinek összekapcsolása a pszichológiai ismeretekkel, azaz, a fiziológiai jellemzők és a személyiségvonások közötti kapcsolatok vizsgálata.

A Psychological Science lapjain megjelent kutatásuk egy 116 résztvevővel zajlott kísérlet eredményeit foglalta össze, amely az említett öt személyiséget meghatározó kategória alapján mérte fel a résztvevők karakterét. Első lépésként ehhez a kísérleti alanyok egy kérdőívet töltöttek ki, majd ezt követte az agyterületeiket vizsgáló, modern képalkotó berendezésekkel végzett fizikai mérés. Az öt fő személyiségjegy-csoporttal összevetve a képalkotó eljárásokkal kapott felvételek négy területen megfeleltethetők voltak egymásnak.

Kapcsolatfüggőség, fájdalomfüggőség

A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre. Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?

Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket. A fájdalomfüggőségről részletesen

Az agy területei és az öt személyigségtípus

A neurotikusok esetében a középső cinguláris kéreg nagyobb, amely területről azt tudjuk, hogy a hibaészlelésért és az érzelmi, valamint fizikai fájdalomra adott reakciókért felel. A neurotikusok esetében a dorzomediális prefrontális kéreg viszont kisebb volt, amely agykéreg az érzelmek feletti kontrollt is szabályozza.

Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről
Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé. Hogy korunk problémáira megoldást jelentenek-e ezek a szerek, és hogy hogyan alakul ki a gyógyszerfüggés, arról Dr. Zacher Gábor toxikológus beszél. Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről

A kifelé forduló típusok esetében a mediális orbitofrontális kéreg mutatkozott nagyobbnak, amely a jutalmazás feldolgozását vezérlő agyterület. Ez a mérés egyébként azzal az elmélettel is egybevég, ami szerint az extrovertált személyek fokozottan érzékenyebbek a jutalmazásra, az elismerésre.

A lelkiismeretes, vagy teljesítménycentrikus személyiségszerkezetűek esetében a középső frontális gyrus (homloklebenyi agytekervény) mutatkozott mérhetően nagyobbnak, amely agyterületről tudható, hogy a memória, az emlékezőtehetség és a tervezés felelőse.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy a nagyobb méretű agyterület nem feltétlenül jelent jobban működő agyterületet is egyben, bár egyre növekszik az erre utaló bizonyítékok száma, mégis, ma ez a nézet csupán feltételezésnek minősül.

Pszichoterápia: a gyógyító szavak
A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak

Mindamellett azt is hangsúlyozta DeYoung, hogy a kutatási eredmények, amelyekkel a Psycholoical Science olvasói találkoztak először nem jelentik azt sem, hogy egy ember élete végéig előre programozva egy adott személyiségtípussal kell, hogy éljen, hiszen tény, hogy a személyiség képes változni és változik is a tapasztalatok nyomán, amelyek képesek az agyterületeket is átformálni és ezzel magát a személyiséget is.

(Medipress Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Az örömérzet hiánya kihat az élet minden területére.

Egészség Egészség

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben.

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Vascularis encephalopathia

Az encephalopathia az agy azon állapotára utal, melyben az agy normális működése átmenetileg vagy idülten károsodik. Okai igen különbözőek.

Személyiségtípusok szerepe a...

Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lelki problémák által generált testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy...

Magnézium, a memóriajavító

Az agyban a megnövekedett magnéziumszint javítja a rövid-és hosszú távú memóriát, fejleszti a tanulási képességet – legalábbis ezt...

Hogyan hat a nőkre a sport? - Kutatás

Azoknál az idősebb nőknél, akik hetente legalább 1-2 órát tornáznak, egy éven belül jelentősen javulnak a kognitív agyfunkciók – állítja egy...

A terhesség elbutít? Vagy épp...

A "rossznyelvek" szerint a terhesség alatt a nők agyi kapacitása csökken. Amerikai kutatók azonban egy nemrég elvégzett vizsgálat eredményeire...

Az agy belső kábítószere

Az agykéregben működő egyik finomszabályozó rendszer egy gátló és egy serkentő átvivő anyag felszabadulását akadályozva, központi szerepet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.