Csuklótöréstől a csökkent munkaképességig - Orvosi műhiba

Dr. Erdős György
szerző: Dr. Erdős György, ügyvéd - WEBBeteg
megjelent: 2012.02.16.

Hogyan lett bírósági ügy egy csuklótörésből? Milyen eredménnyel zárult a per? A jogi esetet az orvosi műhibaperekben nagy szakmai tapasztalattal rendelkező ügyvéd, Dr. Erdős György elemzi.

A középkorú, jó állapotba lévő nőbeteg 2008. szeptember 10-én lakásában elesett, eltörte a bal csuklóját.

Alperesi egészségügyi intézményben megröntgenezték, és megállapították, hogy a baloldali orsócsont csuklóízületi végének elmozdulásával járó törést szenvedett. A törést helyre tették, gipsz sínrögzítést alkalmaztak, az ekkor elvégzett kontrollröntgen jó töréshelyzetet mutatott.

Másnapi kontroll során a gipszet meglazították, és átpólyázták. Röntgenfelvétel ekkor nem készült. Egy héttel később, a kontrollvizsgálat alkalmával készült röntgen szerint a radiológus 15 fokos billenést állapított meg, ennek ellenére a sebészorvos jó töréshelyzetet írt le, és gipszét körkörösen rögzítette.

A betegnek nagyon nagy fájdalmai voltak, gyógyulást nem érzett.

Októberben, mivel a korábbi gyógyintézetben a bizalma megrendült, más szakrendelésen jelentkezett.

Az ekkor elvégzett röntgen már 30 fokos hátrafelé irányuló billenést és az orsócsont következményes megrövidülését írta le. A december 2-án történt röntgen szerint a csuklóízület mozgása beszűkül, a kéz erőtlenné vált. Akkor már tudni lehetett, hogy a műtéti beavatkozásra mindenféleképpen szükség van, de annak elvégzésével mintegy fél évig várni kellett.

2009. június 20-án korrekciós műtétre került sor. A műtét hatására állapota javult, de az eredeti állapot már nem volt helyreállítható.

Bal kezét nem tudja terhelni, a háztartásban a nehezebb munkák elvégzésénél állandó segítségre szorul. Állapotát véglegesnek tekintették, munkaképesség csökkenését 67%-ban állapították meg.

A bíróság ítélete

Orvosi műhibák, kártérítési perek

Az orvosi műhibákból fakadó kártérítési perekkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Erdős György budapesti ügyvédet. Hogyan látja a beteg, az orvos, a kórház és az igazságügyi szakértők helyzetét és szerepét az orvosi műhibaperekben egy sikeres ügyvéd? Interjú

A betegnek – ügyfélnek – az általa első ízben felkeresett gyógyintézettel szemben volt kártérítési igénye, melynek érvényesítésével az Erdős Ügyvédi Irodát bízta meg.

A kártérítési igény érvényesítése előtt az általunk beszerzett magánszakértői vélemény is, és a peres eljárásban a bíróság által beszerzett igazságügyi orvos-szakértői vélemény is egybehangzóan azt állapította meg, hogy a legelőször eljáró gyógyintézet nem járt el kellő gondossággal és körültekintéssel felperes kezelése során, és szakmai szabályok megsértésével okozati összefüggésben vált felperes rokkanttá. A nem megfelelő orvosi kezeléssel okozati összefüggésben keletkezett felperes kára, mert életvitele hátralévő élete tekintetében rendkívüli módon elnehezedett.

A szakértői vélemények és ennek alapján az első és másodfokú bírósági ítéletek is azt állapították meg, hogy a gyógyintézet a szakmai szabályokat megsértette akkor, amikor a szeptember 17-én készült röntgenfelvételen a radiológus 15 fokos billenést állapított meg, de a sebészorvos jó töréshelyzetet írt le, és felperes karját begipszelte.

A kellő gondosság és körültekintés elve szerint ekkor műtétet kellett volna végezni, de legalább is repozíciót - helyretételt - kellett volna alkalmazni, és felperes karját ezt követően kellett volna begipszelni.

Mindezek elmulasztása olyan jogellenes és felróható magatartás volt, amelyek miatt a gyógyintézetnek, mint alperesnek felperes részére vagyoni, és nem vagyoni kártérítést, valamint véghatáridő nélkül havi járadékot kellett fizetnie.

Erdős Ügyvédi Iroda

Ügyvédi irodánk a hagyományos polgári jogi és családjogi ügyek közül az elmúlt 16 évben az orvosi műhibákból fakadó kártérítésekre szakosodott. E tekintetben nagy elismerést szereztünk, ami számos TV-adásban, vitaműsorban és újságcikkben is megnyilvánult. Szakmai sikereink leginkább annak köszönhetőek, hogy neves orvos-szakértői gárdával rendelkezünk, akik még az igény érvényesítése előtt az orvos-szakmai szempontok figyelembevételével az ügyfél igényét el tudják bírálni.

Az Erdős Ügyvédi Iroda előrhetősége és honlapja

(WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

Gondatlanság miatt vált rokkanttá - Orvosi műhiba

36 éves férfi jeges, csúszós úton elesett, és térdtörést szenvedett. Az egyik budapesti korházban helyreállító műtétet végeztek a szakma...

Orvosi műhiba miatt lett epilepsziás a gyerekem? - Jogesetelemzés

II. é s III. rendű felperesek házastársak, I. rendű felperes ezen házasságból született második gyermekként. Az alperesi gyógyintézet...

Öt év múlva derült fény az orvosi műhibára

Szívproblémák, bypass, munkaképtelenség. Hogyan lett bírósági ügy a szívműtétből? Az esetet Dr. Erdős György, ügyvéd elemzi.

Nőgyógyászati szűréstől a kártérítési perig

Egy ötvenéves nőnél méhnyakrákot diagnosztizáltak, de a méheltávolító műtét után kiderült, hogy a diagnózis téves volt. Hogyan fordulhatott ez...

Képzetlenség vagy gondatlanság?

A gyermek állapota miatt a szülők élete is teljesen beszűkült, magánéletük szinte alig van, munkájuk végeztével minden idejüket gyermekük...

Jogeset: Belehalt a torokgyulladásba

Egy 23 éves nőbeteg, súlyos torokfájással és magas lázzal jelentkezett egy vidéki kórház gégészeti ambulanciáján.

Gerincferdülés: Műtét miatt került tolószékbe a nő

A fiatal nőbeteg gyermek- és serdülőkori gerincferdüléssel teljes életet élt, férjnél volt, gyermeket szült, jelentős tudományos munkásságot...

Milliók egy hibáért? - Az orvos-perek kulisszatitkai

A 2009. november 5-6. között az Egészség Joga Alapítvány és a Jogorvoslap közös szervezésében Felértékelődött felelősség II. konferencia...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.