Koleszterin - Magas értékek a diéta mellett, mit tegyek?

WEBBeteg
megjelent:

El vagyok keseredve, nem eszem zsírosan, sok zöldséget és zabpelyhet naponta fogyasztok, mégis rosszak a koleszterinértékeim. Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Magas koleszterinértékek diéta mellett

"35 éves nő vagyok, 170 cm és 66 kg. 2006 óta szedek koleszterincsökkentő gyógyszert, mivel 9,23-as volt az öszkoleszterinem, amely sajnos diéta mellett sem javult. A kapott vérnyomáscsökkentő szer fél év alatt normál értékhez segített hozzá, így elhagyhattam. Újabb fél év múlva azonban ismét magasabb lett a kelleténél és újabb gyógyszerhez kellett folyamodni. Kezdetben jól működött, de most ismét 6,94 az értékem.
Trigliceridszintem normális. El vagyok keseredve, nem eszem zsírosan, sok zöldséget és zabpelyhet naponta fogyasztok, mégis rosszak az értékeim. Szüleim, nagyszüleim koleszterinértékei mindig 5,2 alatt voltak, így genetikai örökség sem lehet. Újabb gyógyszer jön, vagy nagyobb dózis?"

Kedves Hölgyem!

Magas koleszterinszintet okozhat a helytelen táplálkozás (ez Önnél nem áll fenn), genetikailag meghatározott magas koleszterinszint (ez lehetséges akkor is, ha a szüleinek a koleszterinszintje normális), illetve bizonyos belgyógyászati betegségek következtében. (pl. pajzsmirigy-alulműködés, ez egy kivizsgálással igazolható vagy kizárható).

Amennyiben alapbetegség nem igazolódik, akkor a diéta mellett koleszterincsökkentő gyógyszerek javasoltak. Leghatékonyabbak az ún. sztatinok. Az Ön által szedett gyógyszerek ebbe a csoportba tartoznak. A gyógyszert gyakorlatilag folyamatosan szedni kell, ha abbahagyja, a koleszterinérték ismét magas lesz

.

Koleszterin határértékek

Átlagos kockázat

Enyhén fokozott kockázat

Fokozott kockázat

Ajánlott érték

5,2 mmol/l

5,2 és 6,4 mmol/l között

6,4 mmol/l felett

5,2 mmol/l alatt

Az adag a hatásosságtól, a mellékhatásoktól (máj- és izomkárosodás leggyakrabban) függ. A cél-koleszterinérték, vagyis az az érték, amit már elfogadhatónak tartunk, erősen függ a beteg egyéb rizikófaktoraitól, hiszen ezek együttesen okozzák az erek degenerációját, beszűkülését. Például egy fiatal, nemdohányzó, egészséges nő esetén magasabb értékekkel is megelégszünk, és nem akarjuk mindenáron még lejjebb vinni a koleszterinértéket.

Egy kivizsgálást javasolnék az alapbetegség kizárására, majd a kardiovasculáris kockázat tisztázása alapján a célértékek meghatározását, a gyógyszer optimális adagjának megállapítását és időszakos laborkontrollt.

Így csökkentheti koleszterinszintjét
Szív-és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek

(WEBBeteg - Dr. Filiczky István belgyógyász, gasztroenterológus - Dr. Rose Medical Center)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Karádi István, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.