50 felett - Milyen nyomelemekre ügyeljen?

Szerző: MTI

A réz és a vas kis mennyiségben alapvetően fontos az életfolyamatokhoz, ám idősebb korban e fémek nagy koncentrációban károsíthatják a sejteket.

Ötven év felett érdemes csökkenteni a szervezetbe bevitt réz és vas mennyiségét, mert ezek magas vérszintje összefüggésbe hozható néhány betegség nagyobb kockázatával, így az Alzheimer-kór kialakulásával vagy a szívbetegségekkel - közölték szerdán amerikai kutatók.

Vitaminok, nyomelemek
Tudjon meg többet a szervezetünk számára nélküözhetetlen vitaminokról és ásványi anyagokról!
Adattár a WEBBetegen >>
Az Amerikai Kémiai Társaság Chemical Research in Toxicology című szakfolyóiratában közzétett tanulmány szerzői több olyan lépést javasolnak az ötven évesnél idősebb embereknek, amelyekkel csökkenthetik a szervezetükbe bevitt fémek mennyiségét.

A cikkben rámutatnak, hogy a réz és a vas kis mennyiségben alapvetően fontos az életfolyamatokhoz, ám idősebb korban e fémek nagy koncentrációban károsíthatják a sejteket, ezáltal hozzájárulnak több, öregedéssel összefüggő betegség kialakulásához.

A vérszegénység tünetei
A vérszegénység lassan fejlődik ki és nem okoz súlyos tüneteket. Bővebben a vérszegénységről >>
Az EurekAlert című internetes tudományos portál (www.eurekalert.org) által ismertetett tanulmányban megelőző lépésként javasolják a kutatók, hogy 50 éves kor felett tartózkodjanak az emberek a vasat és rezet tartalmazó vitaminok szedésétől, csökkentsék a húsfogyasztásukat, kerüljék a rézcsövekből származó ivóvizet, rendszeresen adjanak vért, ha tehetik, illetve szedjenek cinktartalmú kiegészítőt.

A vas szerepe szervezetünkben

Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.A vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben ezt a mikroelemet?
A vas szerepe szervezetünkben és a szükséges élelmiszerek >>

(MTI)

Módosítva: 2010.04.08 21:47, Megjelenés: 2010.04.08 21:47
Címkék: Réz, Cink, Vas, Időskor
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

A Wilson-kór

Az emberi szervezet számára szükséges nyomelemek közé tartozik a réz is, azonban nagy mennyiségben igen káros lehet. Az öröklött betegség egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.