A nedves levegő tönkreteszi a vitaminkészítményeket

MTI
megjelent:

A lakás nedves levegőjű helyiségeiben tárolt vitaminok és táplálék-kiegészítők rövid idő alatt tönkremehetnek, és akkor hiába szedjük őket: a remélt gyógyhatás nem érvényesül.

A figyelmeztető tájékoztatást a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat legújabb száma közölte.

Segítség az egészséges táplálkozáshoz
  • Vitaminok, nyomelemek adattára
  • Tápanyagtartalom
  • Élelmiszer adalékanyagok
  • Testtömegindex (BMI) kalkulátor
  • Optimális vérnyomás kalkulátor
  • A vitaminok és a táplálék-kiegészítők vásárlása, rendszeres bevétele általános szokássá vált. A médiában nem kis hányadot töltenek ki a készítmények reklámjai. Nem sok szó esik viszont az ilyen szerek megfelelő tárolásáról, és arról, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan ezek lejárati idejére is figyelni kell.

    Lisa Mauer kétféle C-vitamin készítmény eltarthatóságát vizsgálta különböző hőmérsékleti viszonyok között és a levegő változó páratartalma esetén. A táplálkozástudomány elismert szakértője már korábban is sokat foglalkozott az élelmiszerek raktározásának kérdéseivel, mostani tanulmánya a gyógyszeripar vitaminokat gyártó cégeinek körében is feltűnést keltett.

    Nyáron a liszt vagy a cukor a párás melegben összetapad. Ez különösen akkor fordul elő, ha a hőfok és a páratartalom erősen ingadozik. Az ilyen változások nehezebbé teszik felhasználásukat a konyhában, és kémiai eltéréseket is előidézhetnek. A vitaminok, gyógyhatású készítmények esetén a hullámzó környezeti körülmények már a hatást is ronthatják.

    "Ha az anyag átnedvesedik, a hatóanyag részben feloldódik, a minőség csökken és a készítmény eltarthatósága is megrövidül" - írta Mauer. Véleménye szerint a C-vitamin esetén akár egy hét elég ahhoz, hogy a várt gyógyító hatás elmaradjon.

    Ez függ attól is, hogy milyen formában készült a patikaszer: a jól záró fémdobozban lévő tabletta nagyobb biztonságban van, mint a műanyag edényben vagy zacskóban tárolt por.

    A fürdőszoba és a konyha a legrosszabb hely gyógyszerek tartására, mert mind a páratartalom, mind a hőmérséklet erősen ingadozik.

    Amikor a vitamint tartalmazó edényt ezeken a helyeken kinyitjuk, minden egyes alkalommal megváltozik a páratartalom. Fürdőszobában, hosszú zuhanyozás után a levegő páratartalma elérheti a 98 százalékot is.

    (MTI)

    Cikkajánló

    A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

    Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    Vitamin
    Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
    Ízületi fájdalmak
    Ízületi fájdalmak

    Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

    Tavasz és fájdalom
    Tavasz és fájdalom

    Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

    WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
    WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
    WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
    WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
    Cikkértesítő
    Értesítés a témában születő új cikkekről.