A kávé jót tesz a szívünknek - Kutatás

MTI
megjelent:

A kávérajongók számára jó hírek hangzottak el az Amerikai Szív Társaság e héten zajló San Franciscó-i éves konferenciáján.

A kávézó embereknek például kisebb a kockázatuk arra, hogy rendellenes szívritmussal kerülnek kórházba. Nincs jele annak, hogy napi néhány csésze kávé növelné az atherosclerosis kockázatát, amikor érelmeszesedés miatt megvastagszanak az érfalak, és a későbbiekben szívrohamot válthatnak ki. Sőt mi több, a kávé egyik alkotórésze csökkentheti a nőknél a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Milyen betegségek ellen lehet hasznos a kávé?

Egy új kutatási eredmény szerint a kávé egészséges is lehet: nemcsak feldob és elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is! Részletek

A találkozó nem minden előadása kedvez azonban a kávézás szerelmeseinek. Egy jelentés a kávéfogyasztás és a magas vérnyomás között talált potenciális kapcsolatot, ám a hatást a "mérsékelt" jelzővel minősítették, és jelezték, hogy csak megfigyeléseken alapult, nem pedig tudományos igénnyel összeállított, ellenőrzött teszteken.

A szívritmussal való összefüggést elemző tanulmány a Kaiser Permanente elnevezésű egészségvédelmi programban részt vevő 130 ezer ember adataira épült. A tagok mintegy 2 százaléka került kórházba ilyen problémák következtében, többségükben szívpitvari fibrilláció miatt. A naponta legalább négy kávé elfogyasztásáról beszámoló emberek kockázata azonban 18 százalékkal alacsonyabb volt, mint a nem kávézóké. A beszámoló nem adott választ a különbség okára, amely az eltérő életmódban is kereshető.

Egy másik tanulmányban 3000-nél több férfi és nő egészségi állapotát követték nyomon húsz éven át. Ebben nem találtak összefüggést az elfogyasztott kávé mennyisége és az atherosclerosis kockázata között. Egy harmadik, kisebb tanulmányban 359, menopauza után lévő nő egészségét követték nyomon a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Úgy találták, hogy 56 százalékkal kisebb volt a diabétesz kialakulásának kockázata a nőknél ebben az életkorban, ha naponta legalább négy csésze kávét ittak. A csökkent kockázatra a kutatók szerint magyarázat lehet, hogy a koffein hatással van egy fehérjére, amely a nemi hormonokhoz kapcsolódik.

A Louisianai Állami Egyetem kutatóinak összesen mintegy 172 ezer ember adataiból összeállított elemzése viszont a vérnyomás enyhe emelkedését jelezte azoknál, akik naponta egy-három kávét ittak. A konferencián elhangzott előadásokról a HealthDay című amerikai egészségügyi portál számolt be (www.healthday.com).

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.