• Hólapátolás: hogyan védje a hátát és a szívét?

    Szerző: WEBBeteg - CS. K

    Mivel az ország jelentős részét még mindig hó borítja, és további havazás is várható, sokakat érint a kérdés, hogyan lapátoljunk havat helyesen? Talán nem is tudta, de minden évben rengeteg váll-és hátsérülést okoz a helytelen hólapátolás.

    A hideg idő, a csúszós felület, a kimerítő fizikai munka mind veszélyt jelent a hólapátolókra, különösen, ha nincsenek az efféle mozgáshoz hozzászokva. A hólapátolás az egyik legintenzívebb testmozgás, mivel az összes fő izomcsoportot megmozgatja. Azonban ha betart bizonyos óvintézkedéseket, sérülés nélkül úszhatja meg a hátralevő telet.

    Hirdetés

    Hátfájás

    Hólapátolás után leggyakrabban alsó háttáji fájdalommal fordulnak orvoshoz. Ennek oka, hogy az itt található izom túlfeszül, mely hasonló a görcsös állapothoz, és nagyon fájdalmas. Másik gyakori sérülés a porckorong sérv, mely során a csigolyák között lévő egyik kis porckorong a helyéről eltávolodik, és nyomja az ideget. Amennyiben a hólapátolás utáni hátfájás a lábakba is kisugárzik, valószínűleg porckorong sérvvel vagy leválással kell számolnia.
    Ráadásul a hó alatti jégréteg még súlyosabb sérüléseket okozhat, komoly törésekkel.

    Szívinfarktus

     A porckorongsérv tünetei
    A porckorong egy, a csigolyatestek között elhelyezkedő porclemez, ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből áll. Feladata az, hogy rugalmas összeköttetést biztosítson a csigolyák között, ezáltal biztosítva a gerinc hajlékonyságát.
    A porckorongsérv >>

    Egy régebbi kutatás kimutatta, hogy a nagyobb havazások után 22 százalékkal nő a szívbetegségekhez köthető halálesetek száma, melyben nagy szerepe van a hólapátolásnak is. A hideg idő és a megerőltető munka együttese nem tesz jót a szívbetegeknek.

     

    A  hólapátolás egyszerre hasonlít az aerobichoz és a súlyemeléshez, mely megemeli a vérnyomást. Ilyenkor a szív megterhelése nagyon gyorsan következik be, ami különösen veszélyes, ha nem vagyunk hozzászokva. Ehhez még hozzá kell számítanunk, hogy a hidegben az artériák és vénák összehúzódnak, így a relatív vérellátás pont akkor csökken, mikor nagyobb munkára akarjuk a szívet bírni. Ráadásul a hidegben mozgás során termelődő hormonok lerakódásokat okozhatnak, mely szívinfarktushoz vezethet.

    Az időzítés is fontos. Egy felmérés szerint a legtöbben a reggeli órákban lapátolják a havat, mikor amúgy is nagyobb a szívinfarktus kockázata.

    A hólapátolásnál ajánlatos az alábbi szabályok betartása:

    -    Maradjon formában. Akik egész évben fittek és mozognak, kevésbé vannak kitéve a hólapátolás veszélyeinek.
    -   

    Ikon Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Készüljön fel a munkára, melegítse be az izmait még a lakásban.
    -    Ne akarjon egyszerre végezni a nagy mennyiségű hóval! Egyszerre csak annyit lapátoljon, amennyit még nem érez megerőltetőnek. Ha nincs hozzászokva a fizikai munkához, vagy hátproblémái voltak már korábban is, akkor 5-10 perc munka után pihenjen 10 percet, és csak aztán folytassa ismét a lapátolást.
    -    Gyakorolja a helyes technikát! A hólapátot inkább tolja, mint emelje. Ha pedig mindenképpen emelnie kell, azt inkább térdből és ne hátból csinálja. Ne csavarja közben a derekát! A porckorongok így sérülnek a legkönnyebben!
    -    Válasszon ergonomikus hólapátot, mely tehermentesíti a derekat. A meghajlított lapátnyél jobb tartást biztosít, nem kell olyannyira lehajolnia.
    -    Mindig megfelelően öltözzön fel! A hidegben az izmok merevebbek, és sérülékenyebbek.
    -    Viseljen hótaposót, melynek nem csúszik a talpa. Ha a lába megcsúszik, az egész egyensúlyát elveszti!
    -    Mielőtt hólapátolásba kezd, és Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége van, vagy túlsúlyos (ezek mind növelik a szívbetegségek kockázatát), beszéljen orvosával. Ne feledje, hogy időnként biztonságosabb ezt a munkát átadni a fiára, lányára, vagy egy szomszédos kamasznak, akinek jól jön egy kis pénz.

    (WEBBeteg - CS. K.; Forrás: health.com)

    Legutóbb frissült: 2010.02.13 16:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Praktikus tanácsok derékfájás, hátfájás és mozgásszervi panaszok ellen

    Elsősorban nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosuljon az, hogy egészségének megőrzése érdekében saját maga tehet a legtöbbet. Bizony egyre több azoknak a száma, akik mozgásszegény életmódot élnek, ülő- vagy állómunkát végeznek.

    Milyen a jó iskolatáska? - Előzzük meg a hátfájást!

    A rosszul megválasztott iskolatáska oka lehet a hátfájásnak, a rossz tartásnak és hosszú távon a meglévő gerincferdülést vagy gerincbetegségeket is ronthatja.

    Miokardiális izomhíd - Akár szívinfarktus okozója is lehet

    A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint korábban gondolták, 1,5-16 százalékos előfordulási arányt is becsülnek, de sokszor nem okoz tüneteket ez a veleszületett anatómiai eltérés.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.