Hólapátolás: hogyan védje a hátát és a szívét?

szerző: CS. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Mivel az ország jelentős részét még mindig hó borítja, és további havazás is várható, sokakat érint a kérdés, hogyan lapátoljunk havat helyesen? Talán nem is tudta, de minden évben rengeteg váll-és hátsérülést okoz a helytelen hólapátolás.

A hideg idő, a csúszós felület, a kimerítő fizikai munka mind veszélyt jelent a hólapátolókra, különösen, ha nincsenek az efféle mozgáshoz hozzászokva. A hólapátolás az egyik legintenzívebb testmozgás, mivel az összes fő izomcsoportot megmozgatja. Azonban ha betart bizonyos óvintézkedéseket, sérülés nélkül úszhatja meg a hátralevő telet.

Hátfájás

Hólapátolás után leggyakrabban alsó háttáji fájdalommal fordulnak orvoshoz. Ennek oka, hogy az itt található izom túlfeszül, mely hasonló a görcsös állapothoz, és nagyon fájdalmas. Másik gyakori sérülés a porckorong sérv, mely során a csigolyák között lévő egyik kis porckorong a helyéről eltávolodik, és nyomja az ideget. Amennyiben a hólapátolás utáni hátfájás a lábakba is kisugárzik, valószínűleg porckorong sérvvel vagy leválással kell számolnia.
Ráadásul a hó alatti jégréteg még súlyosabb sérüléseket okozhat, komoly törésekkel.

Szívinfarktus

A porckorongsérv tünetei
A porckorong egy, a csigolyatestek között elhelyezkedő porclemez, ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből áll. Feladata az, hogy rugalmas összeköttetést biztosítson a csigolyák között, ezáltal biztosítva a gerinc hajlékonyságát.
A porckorongsérv >>

Egy régebbi kutatás kimutatta, hogy a nagyobb havazások után 22 százalékkal nő a szívbetegségekhez köthető halálesetek száma, melyben nagy szerepe van a hólapátolásnak is. A hideg idő és a megerőltető munka együttese nem tesz jót a szívbetegeknek.

A hólapátolás egyszerre hasonlít az aerobichoz és a súlyemeléshez, mely megemeli a vérnyomást. Ilyenkor a szív megterhelése nagyon gyorsan következik be, ami különösen veszélyes, ha nem vagyunk hozzászokva. Ehhez még hozzá kell számítanunk, hogy a hidegben az artériák és vénák összehúzódnak, így a relatív vérellátás pont akkor csökken, mikor nagyobb munkára akarjuk a szívet bírni. Ráadásul a hidegben mozgás során termelődő hormonok lerakódásokat okozhatnak, mely szívinfarktushoz vezethet.

Az időzítés is fontos. Egy felmérés szerint a legtöbben a reggeli órákban lapátolják a havat, mikor amúgy is nagyobb a szívinfarktus kockázata.

A hólapátolásnál ajánlatos az alábbi szabályok betartása:

  • Maradjon formában. Akik egész évben fittek és mozognak, kevésbé vannak kitéve a hólapátolás veszélyeinek.
  • Készüljön fel a munkára, melegítse be az izmait még a lakásban.
  • Ne akarjon egyszerre végezni a nagy mennyiségű hóval! Egyszerre csak annyit lapátoljon, amennyit még nem érez megerőltetőnek. Ha nincs hozzászokva a fizikai munkához, vagy hátproblémái voltak már korábban is, akkor 5-10 perc munka után pihenjen 10 percet, és csak aztán folytassa ismét a lapátolást.
  • Gyakorolja a helyes technikát! A hólapátot inkább tolja, mint emelje. Ha pedig mindenképpen emelnie kell, azt inkább térdből és ne hátból csinálja. Ne csavarja közben a derekát! A porckorongok így sérülnek a legkönnyebben!
  • Válasszon ergonomikus hólapátot, mely tehermentesíti a derekat. A meghajlított lapátnyél jobb tartást biztosít, nem kell olyannyira lehajolnia.
  • Mindig megfelelően öltözzön fel! A hidegben az izmok merevebbek, és sérülékenyebbek.
  • Viseljen hótaposót, melynek nem csúszik a talpa. Ha a lába megcsúszik, az egész egyensúlyát elveszti!
  • Mielőtt hólapátolásba kezd, és Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége van, vagy túlsúlyos (ezek mind növelik a szívbetegségek kockázatát), beszéljen orvosával. Ne feledje, hogy időnként biztonságosabb ezt a munkát átadni a fiára, lányára, vagy egy szomszédos kamasznak, akinek jól jön egy kis pénz.

(WEBBeteg - CS. K.; Forrás: health.com)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.