Súlyos fertőzést okozhat a mosatlan saláta

MTI
megjelent:

Az Egyesült Államok élelmiszer-áruházaiban sokféle zöldség, gyümölcs található "előmosott", sőt "háromszor mosott" feliratú csomagolásban, de gondos vizsgálattal még az ilyen termékekben is kimutatható sokféle baktérium.

A kényelmes, szó szerint kész ételekre szoktatott amerikai vásárlók az utóbbi húsz évben nagyon megkedvelték a kibontás után azonnal fogyasztható, előmosott salátákat és zöldségeket. A népszerű termékek piaca csaknem hárommilliárd dollárra növekedett az elmúlt években.

Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
Mi van az élelmiszercímkéken?

A vásárlók szövetsége, amely rendszeresen tájékoztatja a lakosságot a legkülönbözőbb, mindenkit érdeklő témákról, vizsgálatot végzett az azonnali fogyasztásra előkészített, mosott salátatermékekről. A felmérés során 16 cég 208 készítményét kapták meg a legjobban fölszerelt laboratóriumok azzal a megbízással, hogy állapítsák meg, kimutathatók-e esetleg kórokozó baktériumok a mutatósan csomagolt salátákban és zöldségeken.

Michael Hansen, a szövetség szakértője azért tartotta fontosnak a kutatást, mert "a legtöbb kimutatott baktérium nem jelent egészségügyi veszélyt, de jelenlétük növeli annak valószínűségét, hogy akár halálos fertőzést okozó baktérium, például E.coli vagy szalmonella is van a csomagban".

A megjegyzést alátámasztja az a négy évvel ezelőtt kirobbant eset, amikor csomagolt spenót elfogyasztása után több mint száz ember kórházba került, és közülük három meghalt. A fertőzés okát nem sikerült egyértelműen bizonyítani, de a kórokozó valószínűleg E. coli volt, annak eredete pedig sertések vagy szarvasmarhák ürüléke lehetett.

A most végzett vizsgálat a saláták 39 százalékában mutatott ki székletből származó baktériumokat, 23 százalékban volt enterococcus, amely súlyos fertőzést okozhat. A gyógyintézetekben azért is félnek tőle, mert alig van olyan antibiotikum, amely célzottan, önmagában képes elpusztítani, ezért kombinált kezelésre lehet szükség.

Nem számít, melyik gyártó, csomagolás vagy üzlet

A felmérés során spenótot tartalmazó salátákban találták a legtöbb baktériumot, de a fertőzöttség nem függött a csomagolástól: a műanyag zacskó és a papírdoboz tartalma egyaránt lehetett baktériummal szennyezett.

Nem volt értékelhető különbség a nagy cégek és a kis, helyi kereskedők terméke között.

Átlagosan mindegyik gyártó négy áruja közül legalább egyben volt aránylag sok E.coli vagy enterococcus.

Ez is érdekelheti Tanácsok a nyári fertőzések megelőzéséhez

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.