A debreceni különleges mentők is kutatnak majd Haitin

Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

A Magyar Köztársaság hivatalos mentőcsapata is napokon belül útrakel Haitire, csütörtök délben indulnak New York-on keresztül.

A DEKOM (Debreceni Egyetem Különleges Orvos-és Mentőcsapata) kilenc fővel indul útnak, hét orvos és két ápoló fogja elvégezni a munkát. A dr. Késmárky András vezette csapat ezúttal mentőkutyát nem visz, gyógyítani és ápolni mennek.

Debreceni orvosok szívvel-lélekkel
Van Debrecenben egy orvoscsoport, amely nem elégszik meg a hagyományos értelemben vett gyógyítási tevékenységgel. Ők a DEKOM, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja.
A kezdetek

Magyarországon egyedülálló, hogy egy orvosi egyetem saját mentőcsapatot működtessen. Ebben az esetben is a DEKOM mellé álltak. Az előzetes tervek szerint tíz napot fognak kint tölteni, Késmárky András információi szerint 50 ezer fő a halálos áldozat, 3 millió a sérült. Az ő feladatuk lesz az alapellátás biztosítása, felállítják a sátorkórházat és aztán átadják az utánuk jövőknek.
Várhatóan pénteken kezdhetik meg a munkát.

A kedden történt földrengés rengeteg áldozatot követelt, a szigetország fővárosában teljes a káosz. A főváros, Port-au-Prince romokban hever, sok az utcán fekvő halott és a sebesült.

Rengeteg felszerelést visznek, többek között EKG-t, ultrahangot, gyereket és felnőttet is el tudnak majd látni. Az út költsége körülbelül 5 millió forint lesz, amit a Magyar Telekom ad a csapatnak, ehhez a csapat is hozzáteszi a saját forrásait.

A cég hisz abban, hogy egy politikától, vallástól független szervezet is tud jelentős sikereket elérni.

A DEKOM már bizonyított: a katasztrófamentésben jelentős gyakorlatra tettek szert az indonéziai földrengés, az indonéziai szökőár, a pakisztáni földrengés áldozatainak mentésekor, ellátásakor. A burmai katszatrófa idején csak őket engedték be a területre.

(WEBBeteg/Czibere Anikó)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.