• Debreceni orvosok - Szívvel-lélekkel

    Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

    Van Debrecenben egy orvoscsoport, amely nem elégszik meg a hagyományos értelemben vett gyógyítási tevékenységgel. Ők a DEKOM, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja.

    Az orvoscsoport megjárta már Pakisztánt, Burmát, Indonéziát, Etiópiát, a Budapest-Bamako rallyt. Elszántsággal és elhivatottsággal küzdenek a gyakran katasztrófa-sújtotta övezetekben - ingyen, saját szabadidejükben.

    Hirdetés

    A kezdetek

      Pénz kellene    A nulláról indult csapat ma már kb.50 milliós felszereléssel rendelkezik, köztük olyannal is, ami csak nekik van az egész országban. Most azonban anyagi problémákkal küzdenek, nélkülözniük kell az eddigi szponzorok támogatását, pályázataik sem nyernek. Az egyetem minden évben a költségvetésük körülbelül egyharmadát állja, a többit egyre nehezebb előteremteni.
    Pedig belföldön is rengeteget dolgoznak: az egyetemen már három éve oktatják a leendő orvosokat azokra a teendőkre, amelyek fontosak egy-egy katasztrófa helyszínén.

    A csapat vezetője Késmárky András, aki a debreceni klinika gyermeksebésze. Az ő ötlete volt a DEKOM, és a történet bizony mesébe illő: orvostanhallgatóként Nepálban töltötte a gyakorlatát, amikor a sürgősségi osztályra bekerült egy férfi, akit busz ütött el, de sikerült megmentenie az életét. Később kiderült, a nepáli király titkára volt a sérült.

    Az uralkodó hálából meghívta Késmárky Andrást a születésnapi ünnepségére. Itt fogalmazódott meg az ötlet: itthon is kellene egy szervezett csapat, akik gyorsan tudnak reagálni és értenek a sürgősségi betegellátáshoz.

    Beindították a tanyaprogramot is. Olyan emberekhez jutnak el így (saját autójukat saját pénzből megtankolva), akik gyakran már 4-5 éve sem voltak orvosnál. Általában nagyon rossz egészségi állapotban vannak, a DEKOM csapata ilyenkor vérnyomást, vércukrot, koleszterint mér, EKG- t készít.

    A lakóknak gyakran lakcímük sincs, hiszen eldugott, elszórt tanyákról van szó. A lakó nevéhez tartozó GPS-koordinátát eljuttatják a mentőknek, hogy probléma esetén hamarabb odataláljanak.

    Gyermekotthonokat látogatnak

    Mára már rendszeres programmá vált, hogy gyermekotthonokat látogatnak meg, ott is szűrik a kicsiket, illetve ruhát, játékot, élelmiszert osztanak. Megvan a technikai lehetőségük arra is, hogy külföldön műholdas kommunikációs technika segítségével konzíliumot tartsanak a klinikával.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Miben más egy külföldi munka, mint az itthoni? Nagyon komoly szabály szerint kell együttműködni a csapattagoknak, nincs helye a különcködésnek, vitának.

    Az első napokban a helyiek még gyanakvóak,utána már nagyon kedvesek, ételt visznek, gyakran kíváncsian nézegetik a szőke, fehér bőrű orvosokat. A jávai földrengéskor gyógyítottak olyan faluban, ahol még egyáltalán nem láttak fehér embert.

    Az ilyen helyeken azonnal kell dönteni, nincs idő és gyakran lehetőség sem vizsgálatokra várni.

    Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy gyakran kőkemény katonai diktatúrában kell dolgozniuk. Burmába egyedül őket engedték be menteni egész Európából.

    Most szükségük lenne egy motoros, merevaljú csónakra, hogy az árvizeknél könnyebben mozoghassanak a mentéskor.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Legutóbb frissült: 2009.07.18 15:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megújult a Nébih debreceni laboratóriuma

    Megújult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma, a labor új, fokozott biológiai biztonságot is kielégítő, molekuláris biológiai részlegét mintegy 110 millió forintból alakították ki - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán a helyszínen.

    Hazamentek a debreceni négyes ikrek

    Hazamehettek a debreceni négyes ikrek hétfőn a helyi szülészeti klinikáról: az 1600-1800 gramm közötti súllyal született babák világra jöttük óta egy-egy kilogrammal gyarapodtak - tájékoztatott Balla György professzor, neonatológus, a gyermekgyógyászati intézet igazgatója a babákat búcsúztató sajtóeseményen.

    Több ezer ember lett egészségtudatosabb Debrecenben

    Az EFI 11 klubfoglalkozás és tanácsadás keretében több mint 1500 főt vont be, egyéb programjaival, kiadványaival pedig több tízezer főt ért el.

    Felkészülten a katasztrófákra

    Megkezdődött a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi tábora Hajdúszoboszlón. Az egyhetes táborra 18 és 24 év közötti, elsősorban a Duna menti településen élő fiatalok jelentkeztek. A résztvevők testközelből tapasztalhatják meg, mi a teendő árvíz vagy más katasztrófahelyzet idején.

    Gördülékenyebben adományozhatnak

    Megnyílt a vöröskeresztes adománykezelő hely Debrecenben, a Cegléd utca 6. szám alatt. A területi szervezet itt veszi át az adományokat, és fogadja a segítséget kérőket nyitva tartási időben vagy telefonos egyeztetéssel.

    Tájfun után: gyermekosztályt szeretne létrehozni a magyar orvoscsoport a Fülöp-szigeteken

    A Magyar Református Szeretetszolgálat terve, hogy létrehoznak egy gyermekosztályt a fülöp-szigeteki Tacloban városában, ehhez gyűjtenek most anyagi és tárgyi adományokat. Osgyán Dániel, a szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója, a nemzetközi munkacsoport vezetője nyilatkozott a WEBBeteg.hu portálnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.