Mélyvénás trombózis után dekompressziós harisnya elhagyása

66 éves férfi vagyok. 2020. június közepétől Guillain Barre Szindróma miatt, mindkét lábam teljes mértékben és minkét kezem részlegesen lebénult. 2020 augusztus elején a jobb lábamban mélyvénás trombózis alakult ki. A betegségem kialakulásától a trombózisig is kaptam vérhígítót, de ezt követően Eliquis 2,5 mg (napi kétszer) kaptam, amit jelenleg is szedek. Két hetes belgyógyászati kezelés után, mindkét lábamra, combig érő dekompressziós harisnya hordását javasoltak. A betegségem leküzdésére próbáltam a lehető legtöbbet mozogni, és fokozatosan javult is az egészségi állapotom. Fél év után, segítséggel ugyan, de fel tudtam állni. Ezután először csak segédeszközökkel, de később már anélkül is tudtam járni. Jelenleg túrabot segítségével akár 10 kilométer távolságot megteszek. A fizikai erőnlétem azonban a töredéke a korábbi énemhez képest. Kérdéseim: - Meddig kell a dekompressziós harisnyát hordanom? Hamarosan itt a nyár, melegben nem könnyű viselet. Maga a harisnya használattal nincs gondom, észre sem veszem, hogy rajtam van. - Hogyan szokhatok le a harisnya viselésről? Ha este leveszem, mindkét lábamban apró bizsergető érzés van. Ha napközben egy óránál tovább harisnya nélkül vagyok, mindkét lábam térdig bedagad, és bevörösödik. Fájdalmat viszont nem érzek. - Meddig kell még szednem az Eliquis 2,5 mg-os vérhígítót? - Melegvizes gyógyfürdő javasolt részemre?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza Trombózis kompressziós harisnya témában

Kedves Kérdező!

A feltett kérdéseit elsősorban a kezelőorvosa tudná megválaszolni, hiszen nem tudom például, milyen kiterjedt volt a trombózis, fennáll-e véralvadásra hajlamosító genetikai tényező. Az Eliquis szedését a kezelőorvosa határozza meg, fennállhat olyan állapot, hogy tartósan javasolt a szedése. Mivel Ön is említi, ha nem hordja a kompressziós harisnyát bedagad a lába, így azt mindenképpen javasolnám. A melegvizes gyógyfürdő ha látható visszerei is vannak nem javasolt, a túrázás, kerékpározás, úszás viszont javasolt.

Dr. Szanyi Andrea
Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáter
Kérdés: 2021. május 24., 20:24; Megválaszolva: 2021. május 26., 21:39
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kihagyó szívverés
Terhelésre magas pulzus
Üdvözlöm, Az lenne a problémám hogy egy kis fizikai munka, kerékpározás vagy minimális kocogás után pillanatok alatt felugrik 140-170re is a...
Alacsony vérnyomás ?
Tisztelt Doktornő! Vérnyomásommal kapcsolatban szeretnék kérdezni . Bal karomon megmértem és ott 108/60 volt, majd a jobb karomon is és ott 119/60...
Enyhe mitralis és tricuspidalis...
Tisztelt Doktornő! 49 éves férfi vagyok. Május végén voltam kardiológiai kivizsgáláson, melybe beletartozott a nyugalmi és terheléses EKG...
Ellenjavalt sport?
Tisztelt Doktornő! A családban apai ágon sajnos a nagypapámtól kezdve mindenki szívbeteg (rosszul záródó szívbillentyűk) , én áprilisban...