Az őszülés magyarázata

MTI
megjelent: 2009.12.18.

"Tanulmányunk érdekes bepillantást jelent abba a folyamatba, hogyan is őszülnek meg a nők, s az eredmény arra utal, hogy a környezeti tényezők szerepe nem annyira fontos, amennyire azt korábban hittük" - mondotta Gunn.

Az, hogy a korosodó hölgyek mikor kezdenek őszülni, szinte kizárólag attól függ, hogy az örökléses tényezők mikor indítják el a hajszálak fehéredését. Nemzetközi kutatócsoport, ikreken végzett vizsgálatának eredményeit a PLoS One tudományos folyóirat közölte.

Általában mindenki szeretne fiatalabbnak látszani, mint amit a születési bizonyítványa mutat. Ez a gyengébb nem tagjaira még jobban érvényes. Most angol, dán, holland és német kutatók David A. Gunn vezetésével részletes vizsgálatot végeztek azzal kapcsolatban, hogy mitől látszanak egyes hölgyek fiatalabbnak a koruknál.

Az őszülés és hajhullás orvosi magyarázata

„Kihullik a hajam tőle”-mondogatjuk gyakran, ha úgy érezzük, megoldhatatlan és bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár „bele is őszülhetünk.” Vajon van-e valóságalapja a felsorolt kifejezéseknek és a túlzott mértékű stressznek valóban hajunk látja kárát?
Az őszülés és hajhullás orvosi magyarázata

A tudósok már korábban is sorba szedték, melyek a korosodás jól látható, külső jellemzői: a kopaszodás, az őszülés, a szem alatt megjelenő ráncok és bőrlazulásos területek, foltok a bőrön és a bőrfelszínen sokfelé megjelenő, laza ráncok, a bőrfelszínen egyes részeinek elszíneződése.

A nemzetközi munkacsoport kihasználta, hogy Dániában több mint 200 iker lánytestvér pontos nyilvántartása létezik, így többek között ezek részletes vizsgálatát végezték el.

Vannak egypetéjű ikrek, akiknek genetikai adottságai teljesen azonosak, egyneműek, ránézésre csak ritkán lehet őket megkülönböztetni, ők azok, akik az iskolában bármikor fölállhatnak, hogy egymás helyett feleljenek olyan kérdésre, melyre csak egyikük tudja a választ.

A kétpetéjű ikrek genetikája nem azonos, lehetnek különböző neműek és általában hasonlóak, de nem megkülönböztethetetlenek.

Mi okozza az őszülést?

A közhit szerint sok külső kellemetlenség, a stressz, a táplálkozás okozza, hogy vannak, akik mindebbe hamar beleőszülnek, míg mások sokáig örülhetnek eredeti hajszínűknek. A kutatók azt nézték, hogy az 59-81 éves dán, egypetéjű ikrek hogyan őszültek, volt-e erre a folyamatra hatása annak, hogy felnőtt korukban hogyan táplálkoztak, milyen életük volt.

Miért őszülünk?
Európai orvosok egy csoportja végre megoldotta a rejtélyt, mely régóta izgatja az embereket: miért őszülünk?

Az derült ki, hogy a nőnemű egypetéjű ikrek őszülése, életkörülményeiktől szinte teljesen függetlenül csak genetikai azonosságuktól függött.

Ezek a lánytestvérek, bárhol és bárhogyan is éltek, egyszerre kezdtek őszülni. A nem egypetéjű ikrek viszont már nem egyformán mutatták a kor előrehaladásával járó változásokat.

"Tanulmányunk érdekes bepillantást jelent abba a folyamatba, hogyan is őszülnek meg a nők, s az eredmény arra utal, hogy a környezeti tényezők szerepe nem annyira fontos, amennyire azt korábban hittük" - mondotta Gunn.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Mi a mikrokimérizmus?

A mikrokimérizmus az egyik egyedtől származó sejtek jelenléte egy másik genetikailag különálló egyedben. A természetes mikrokimérizmus fő oka a...

Az elhízáshoz vezető okok

Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha...

Marfan-szindróma: extrém hosszú...

A Marfan-szindróma nagyon ritka kórkép, tízezer ember közül mindössze egyet érint. Genetikai eredetű, veleszületett kromoszómahibán alapul. A...

Mit kell tudni a Leiden-mutációról?

A Leiden-mutáció a veleszületett, öröklődő trombózishajlamok közé tartozik. A Leiden-mutáció a leggyakoribb öröklött trombózishajlamot okozó...

A neurofibromatosis és tünetei

A neurofibromatosis kórállapotokban a bőr és idegrendszer betegségeinek együttes előfordulásáról van szó. A neurofibromatosis jelentőségét az...

A Wilson-kór

Az emberi szervezet számára szükséges nyomelemek közé tartozik a réz is, azonban nagy mennyiségben igen káros lehet. Az öröklött betegség egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.