A brazil menta fájdalomcsillapító hatását kutatják

MTI
megjelent:

A Hyptis crenata, közismert nevén brazil menta megszárított leveléből főzött teát a népi gyógyászok ősidők óta alkalmazták a fejfájástól a hasi görcsök csillapításáig. A növény leveleit fél óráig forralták, majd lehülés után itatták azokkal, akiknek valahol, valami fájt.

A brazil menta leveléből főzött teát Dél-Amerikában évezredek óta használták fájdalomcsillapításra. Angol kutatók most megfelelően ellenőrzött vizsgálattal is igazolták a természetgyógyászati hagyomány igazságát és eredményeiket az Acta Horticulturae közölte.

A Hyptis crenata, közismert nevén brazil menta megszárított leveléből főzött teát a népi gyógyászok ősidők óta alkalmazták a fejfájástól a hasi görcsök csillapításáig. A növény leveleit fél óráig forralták, majd lehülés után itatták azokkal, akiknek valahol, valami fájt.

Az aszpirin és amit nem tudunk róla
Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről?Az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav, a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származéka. Az aszpirin és amit nem tudunk róla>>

A tapasztalat általában igen kedvező volt: a szenvedő beteg hamar megkönnyebbült. A Newcastle Egyetem kutatói Graciela Rocha vezetésével tervbe vették, hogy korszerű módszerekkel is megvizsgálják ennek a gyógymódnak a hatékonyságát. A munkacsoport először Brazíliában tanulmányozta, hogyan készítik az eredeti módszer szerint a fájdalomcsillapító teát.

Ez igen egyszerű volt, mivel a vizsgálat vezetője a dél-amerikai országban nőtt fel és gyermekkorában a legkülönbözőbb panaszokra kapta ezt a kezelést. A kutatás most először egérkísérletek formájában történt.

A fájdalomingerre adott tea adagját úgy állították be, hogy az megfelelt az emberek által megivott tea szokásos mennyiségének. A hatás mértékét a tabletta formában is világszerte szedett fájdalomcsillapító, az indometacin hatékonyságával hasonlították össze.

Egereken ugyanolyan hatásos volt, mint a szintetikus fájdalomcsillapító

Az egerek fájdalmát a tea ugyanolyan eredményesen csillapította, mint a szintetikus fájdalomcsillapító gyógyszer. A kutatók most önként jelentkező embereken is vizsgálni kívánják a fájdalomcsillapító tea hatékonyságát.

"Mióta ember jár a Földön, azóta kereste azokat a növényeket, melyek gyógyították, ha valamilyen betegsége támadt" - mondotta Rocha abban az előadásban, amit Újdelhiben tartott, a gyógynövényekkal foglalkozó, nemzetközi kongresszuson. "Becslések szerint legalább 50 000 növényt használtak világszerte a betegségek kezelésére".

"A hagyományos alkalmazási módokon túl a receptre fölírt patikaszereknek legalább a felében olyan molekula a hatóanyag, mely eredetileg valamilyen növényből származik" - tette hozzá. A kutatás most úgy folytatódik, hogy igyekeznek tisztán is előállítani a brazil menta levelében lévő fájdalomcsillapító anyagot.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.