"Infarktus után elküldik a férjem, tehetünk valamit?" - A jogász válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"A férjem júliusban kapott két szívinfarktust. Október közepétől dolgozott, azonban most közölték vele, hogy az új esztendőben nem számítanak már rá. Mit tehetünk?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mit tehetnénk? Van valamilyen lehetőségünk?

A férjem júliusban kapott két szívinfarktust. Különböző beavatkozásokat végeztek rajta, s sajnos az infarktus utáni állapothoz társul még a magas vérnyomása és a cukorbetegsége is.
Október közepétől dolgozott, azonban most közölték vele, hogy az új esztendőben nem számítanak már rá. Majdnem húsz éve van a cégnél, azonban a döntést azzal indokolták, hogy már nem képes "egész embert" kívánó munkát ellátni.
Valóban nehezebben, vagy egyáltalán nem bírja a fizikai munkát. Mit tehetnénk?

Tisztelt Kérdező!

A Munkáltató indoklás mellett - a próbaidő kivitelével – bármikor jogszerűen szüntetheti meg a Munkavállalóval fennálló munkaviszonyát.

Ezt követően a Munkáltató köteles a Munkavállalót a felmondási idő feléről felmenteni, melyre munkabér jár a Munkavállalónak. Így kerül meghatározásra a munkaviszony utolsó munkanapja.

Olyat sajnos nem tudok mondani Önnek, mellyel el lehetne kerülni a munkaviszony megszüntetését. Még a munkaviszony fennállása alatt a férje elmehet táppénzre, melynek időtartama alatt a Munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt.

A táppénzről

Még mindig él az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani.
A táppénz nem véd meg a felmondástól

Táppénz és a munkaviszony megszüntetése

A táppénz időtartamára a munkabér 60%-a illeti meg a Munkavállalót. Ez azonban csak elodázhatja a munkaviszony megszüntetését. A táppénz lejárta után van egy maximum 30 napos ún. „védelmi idő”, mely alatt nem szüntethető meg a munkaviszony.

Ennek letelte után a korábban leírtak alapján szüntethető meg a Munkavállaló munkaviszonya. Arra is van mód, hogy a munkaviszony megszűnését követő 3 munkanapon belül a Munkavállaló ún. passzív táppénzre menjen. Mértékére és időtartamára a táppénz általános szabályai az irányadóak.

Azt nem tudom megállapítani, hogy a férje állapota indokolja-e a tartós táppénzes állományt. Esetleges lehetőségként felmerülhet a leszázalékolás is, azonban nem tudom, hogy a férje állapota indokolja-e a leszázalékolást. Ha igen, milyen mértékben.

Amennyiben a Munkáltató meg kívánja szüntetni a férje munkaviszonyát annak megakadályozására nincs mód. Ha ezt mégis jogszerűtlenül teszi meg, akkor a munkaügyi bírósághoz lehet fordulni.

Változtak a táppénz szabályai

80 százalékról 70 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett, a betegség első 15 napjára járó távolléti díj. 70 százalék helyett 60 százalék lesz az OEP által fizetett táppénz mértéke azoknál, akik legalább 2 évig folyamatos alkalmazásban álltak és ezalatt lettek keresőképtelenek.
Ha ennél rövidebb ideig alkalmazták őket, akkor a kórházi ellátás idejére kapnak táppénzt, viszont a korábbi 60 százalék helyett csak 50-et. Az új jogszabály szerint nemcsak az aktív táppénz 1 napra járó összegét maximalizálják, hanem a passzív táppénzét is. Tehát legfeljebb 3575 forintot fizetnek ki egy napra azoknak, akik a biztosítotti jogviszonyuk megszünte után, 3 napon belül igénylik a táppénzt.
Tehát csak azután kérik a passzív táppénzt, hogy például megszűnt a munkahelyük. A jogszabály szerint egyébként ezt a passzív táppénzt az eddigi 45 nap helyett már csak 30 napig folyósítják.

A táppénz folyósításának szabályai

(WEBBeteg/ Dr. Barcsai Tímea, jogász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.