A túl vékony comb rizikófaktornak számít?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Számos tényező ismert, amely a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázatát növeli. Ide tartozik a túlsúlyosság, a hasi elhízás, s mostantól a túl vékony comb is. Utóbbi dán kutatók friss tanulmánya alapján került a listára.

Koppenhágai kutatók összesen 1436 harmincöt és hatvanöt év közötti férfi és nő bevonásával folytatták le azt a megfigyelést, amely során kiderült, hogy amennyiben hatvan centiméternél kisebb a comb kerülete, annak „tulajdonosa” esetében nagyobb a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának rizikója.

Testtömegindex (BMI)
Testtömegindex (BMI) kalkulátor>>

A tanulmány résztvevői körében 50 százalékosnak bizonyult ez az arány, akik körében a megfigyelés tíz éve alatt 2-3-szor gyakrabban fordult elő a betegség, mint az erősebb lábizomzattal rendelkezők között.

A kevésbé izmos láb nyilvánvalóan valaminek – jelen esetben a túl kevés testmozgásnak – a következménye.

A dán kutatók is erre vezetik vissza a szívbetegség előfordulásának gyakoriságát a sportot és testmozgást kerülők esetében.

Optimális pulzusszám
Pulzusszám-kalkulátor>>

A vékony comb ugyanis kizárólag a mozgásszegény életmód következménye lehet, nem áll összefüggésben egyéb kockázati tényezőkkel, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a túlsúlyosság.

A testmozgás hiánya okozhat inzulinrezisztenciát

A testmozgás hiánya nem csak azt eredményezi, hogy az izmok lassan és szinte észrevétlenül sorvadnak, hanem általa az úgynevezett inzulinrezisztencia is kialakulhat.

A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei
A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.
A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei>>

Inzulinrezisztens állapotban csökken a sejtek inzulinra adott reakciója, azaz csökken a cukor felvétele a sejtekbe, s így a vércukor-szintje növekszik. Ezáltal cukorbetegség is kialakulhat, amely krónikus szívbetegséget válthat ki.

A Német Belgyógyászati Társaság (DGIM) tudósai ennek megfelelően főleg az irodai ülőmunkát végzők figyelmét hívja fel a sportolás szükségességére, s hangsúlyozza: egyészségünk megóvása érdekében hetente ötször legalább fél órás aktív testmozgás szükséges.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.