A rendszeres séta csökkenti az időskori 2-es típusú diabétesz kockázatát

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Nem hiába mondják, hogy a kutya segít az egészségünk megtartásában, gondoljunk csak a napi kötelező sétáltatásra. 65 év felett ugyanis a rendszeres és nagyobb intenzitású séta segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását - derül ki abból a tanulmányból, amely ebben a populációban mérte a lépések számát és a séta tempóját.

Minél több lépést tesz meg valaki és azokat minél intenzívebben, annál kisebb a cukorbetegség kialakulásának kockázata – számoltak be a kutatók a Diabetes Care 2022. január 20-i számában megjelent tanulmányukban.

"Tanulmányunk egyik kulcsfontosságú eredménye, hogy napi 1000 lépésenként 6%-kal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata ebben a populációban. Ez azt jelenti, hogy ha egy átlagos idősebb felnőtt naponta 2000 lépéssel többet tenne meg az enyhébb, 2-es típusú cukorbetegség kockázatát 12%-al csökkentené” – mondta Alexis C. Garduno, a Kaliforniai Egyetem San Diego-i és a San Diego-i Állami Egyetem közös közegészségügyi doktori programjának résztvevője.

Egy több intézmény orvosaiból álló kutatócsoport elemezte a Women's Health Initiative adatait, amelynek célja a posztmenopauzás nők fizikai aktivitásának és szív- és érrendszeri egészségének jellemzése volt. A vizsgálatban részt vevő 4838 nő közül 7 év alatt 395-nél, azaz 8%-nál alakult ki cukorbetegség.

Szükséges-e napi 10 000 lépés?

Olyan 65 éves és idősebb nők csoportját vizsgálták meg, akiknél nem diagnosztizáltak cukorbetegséget. Arra kérték őket, hogy egy héten keresztül napi 24 órán keresztül viseljenek kutatási minőségű gyorsulásmérőt a jobb csípőjük felett. Egészségi állapotukat pedig hét évig (!!) követték nyomon.

"Szerettük volna megérteni, hogy a gyaloglás vagy séta milyen mértékben függ össze a cukorbetegséggel, és hogy valóban szükséges-e napi 10 000 lépés ahhoz, hogy az emberek szinte nullára csökkentsék a cukorbetegség kockázatát?" – mondta John Bellettiere vezető szerző, az UC San Diego-i Herbert Wertheim Közegészségügyi és Emberi Élettartam Tudományi Iskola epidemiológiai adjunktusa.

Az American Diabetes Association szerint évente 1,5 millió embernél diagnosztizálnak cukorbetegséget

Ha mindegyikük csak napi 2000 lépéssel növelné lépéseinek számát tíz napon keresztül és a 12%-os becslésünk helyesnek bizonyul, évente várhatóan 60 000 ember nem lesz cukorbeteg az intenzív séta eredményképpen” – mondta Bellettiere.

Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma hetente legalább 150 perc közepes vagy erőteljes fizikai aktivitást javasol számos krónikus betegség kockázatának csökkentése érdekében.

"Az idősebb felnőttek mérsékelt intenzitású tevékenysége nagyon különbözik a középkorú vagy fiatal felnőttek közepes intenzitású tevékenységétől. A mozgássérült embereknek nem kell olyan messzire gyalogolniuk, olyan gyorsan vagy felfelé, hogy mérsékelt testmozgást végezzenek. erőteljes intenzitású tevékenységre” – mondta Bellettiere. "Amikor a közepestől az erőteljesig terjedő intenzitású lépésekről beszélünk, olyan lépésekről beszélünk, amelyektől kissé elnehezül a levegővétel és megnehezül a beszélgetés. A 70-80 éves átlagembernek csak sétálni kell. Az egyszeri séta közepes vagy erőteljes intenzitású tevékenység legyen."

Ami a közmondásos napi 10 ezer lépést illeti, a kutatók szerint további randomizált, kontrollált vizsgálatokra van szükség a kockázatcsökkentéshez szükséges lépések pontos számának meghatározásához. A jövőben a klinikusok személyre szabhatják a fizikai aktivitási tervet annak elemzésével, hogy az egyén genetikai kockázata vagy a családban előforduló cukorbetegség hogyan befolyásolja a napi lépések számát. "Fontos, hogy még akkor is, ha elhárítottad a cukorbetegséget, tartsd magad karban és a rendszeres gyaloglást iktasd be a napi ütemtervbe, és tedd azt rutinná" – mondta Garduno. "Nem elég, ha valaki hetente egyszer sétálni megy.” – tette hozzá.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Step up: Walking may reduce type 2 diabetes risk for adults 65 and older (MedicalXpress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Az édesítőszerek szerepe a...

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik...

Inzulinkezelési sémák

Általában napi kétszeri előkevert (premix) inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja...

A rendszeres séta csökkenti az...

Nem hiába mondják, hogy a kutya segít az egészségünk megtartásában, gondoljunk csak a napi kötelező sétáltatásra. 65 év felett ugyanis a...

Ezek a cukorbetegség tünetei...

Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a...

Szájüregi szövődmények...

A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és...

A cukorbetegség megelőzése - A...

A cukorbetegség (diabetes mellitus) megelőzése a jövő generációk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

Az inzulin szerepe szervezetünkben és...

A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az...

Nephropathia: Cukorbetegség és...

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.