Járvány Ukrajnában - Rejtélyes hírek a tüdőgyulladást okozó vírusról

Szerző: Független Hírügynökség
Megjelent: 2009.11.01

A súlyos, rendkívül gyors lefolyású kétoldali tüdőgyulladásban elhunyt 53 beteg között legalább két gyerek és egy terhes nő van. A legutóbbi áldozat egy 41 éves nő, aki vasárnapra virradóra hunyt el tüdőgyulladásban Odessza megyében.

A sajtó által "ismeretlen vírusnak" nevezett kórokozó a vasárnap délelőtti adatok szerint eddig összesen 53 halálos áldozatot követelt Ukrajnában.

Bár a közegészségügyi hatóságok még mindig nem határozták meg pontosan, hogy az influenzavírus mely törzse okozza a tömeges megbetegedéseket, annyit leszögeztek, hogy biztosan nem a rettegett H1N1-ről van szó.

A súlyos, rendkívül gyors lefolyású kétoldali tüdőgyulladásban elhunyt 53 beteg között legalább két gyerek és egy terhes nő van. A legutóbbi áldozat egy 41 éves nő, aki vasárnapra virradóra hunyt el tüdőgyulladásban Odessza megyében.

Hiánycikk a C-vitamin és az aszpirin

A hivatalos közlemények szerint Nyugat-Ukrajnában 184,9 ezer beteget tartanak számon, közülük közel 7,5 ezret ápolnak kórházban.

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen

Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány.
Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>

Ternopil és Lemberg (Lviv) megyében a betegeket kezelő orvosok egynegyede maga is ágynak esett.

Az érintett régiókban - így a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján is - a gyógyszertárakban hiánycikké váltak az orvosi maszkok és az influenzaellenes szerek, sőt a legtöbb patikában már aszpirin és C-vitamin sem kapható.

Járványügyi karanténok az országban


Mint ismeretes, Ukrajna kilenc megyéjében karantént vezettek be a járvány miatt.

A tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul.
A tüdőgyulladás tünetei>>

Hétfőtől három hétre bezárnak az óvodák, az iskolák és a felsőoktatási intézmények, s hasonló időszakra felfüggesztették az őszi katonai behívást is.

Betiltották a tömegrendezvényeket, beleértve az elnökválasztási kampánygyűléseket is.

Esküvői vacsorákat, lakodalmakat csak saját felelősségükre rendezhetnek az érintettek.

Nem tüdőpestis okozza a fertőzéseket Julija Timosenko kormányfő a szombati rendkívüli kormányülésen többször is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi járvány kórokozója bizonyítottan nem a sertésinfluenza A/H1N1 vírusa, hanem egy egyelőre azonosítatlan, szezonális influenzát és akut légúti fertőzést okozó vírustörzs.

Azt pedig még határozottabban cáfolta, hogy tüdőpestisről volna szó - mint ahogyan azt néhány ellenzéki politikus állítja.

Az 5 Kanal tévécsatorna vasárnap reggeli híradójában Petro Porosenko külügyminiszter bejelentette, hogy hétfőn Ukrajnába várják az Egészségügyi Világszervezet ötfős küldöttségét, amely a járványhelyzetet és a szükséges humanitárius segélyakció mértékét kívánja felmérni.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Újabb ország tekint majd...

Bulgária influenzaként és egyéb légúti megbetegedést okozó vírusok között fogja kezelni a koronavírust - jelentette be Radka Argirova, a...

Szüksége van a gyermekemnek influenza...

A legtöbb esetben igen. Az amerikai Járványkezelési és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) javasolja a hat hónapnál...

Hogyan lesz a megfázásból...

Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés...

Az immunrendszer betegségei

Szervezetünk folyamatos küzdelemben áll a környezetből támadó mikroszkopikus élőlényekkel. A védekező feladatot az immunrendszer összetett...

Miért ne adjunk aszpirint...

Ha lázasak vagyunk vagy fáj valamilyen testrészünk, sokunknak az az első gondolata, hogy be kellene venni egy aszpirint. Ezzel nincs is semmi baj. Ha...

Terhesség és H1N1 fertőzés...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.