H1N1 vakcina - Szavatosság és biztonság

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Biztonságos, hatékony, ellenőrzött és engedélyezett a magyar újinfluenza elleni oltóanyag - mondta hétfőn Bujdosó László a Pandémiás Bizottság elnöke egy sajtótájékoztatón Veszprémben.

Azt mondta, ha a vírus enyhe lefolyású is lesz, ahogy mondják, akkor is több tízezer magyar ember megbetegedését okozhatja, és a megelőzés egyetlen eszköze a védőoltás.

Vesztésre állunk az első félidőben - mondta Bujdosó László Veszprémben, az alacsony oltási kedvre utalva. Azt mondta, ez a rossz kommunikációnak és az erős ellenpropagandának köszönhető.

Bujdosó László a védőoltás jelentőségére hívta fel a figyelmet, azt mondta, ha a H1N1 enyhe lefolyású is lesz, mint ahogy azt sokan remélik, akkor is több tízezer embert betegíthet meg Magyarországon, és csak egyetlen megelőzés létezik, a védőoltás.

A Pandémiás Bizottság elnöke elmondta, ez a gyerekek és a fiatal felnőttek betegsége, ők kapják el leggyakrabban az új influenzát, viszont a 25 és 49 kor közöttiek körében a legvalószínűbb a halálos kimenetel.

Bujdosó hangsúlyozta, a magyar oltóanyag elölt, teljes vírust tartalmaz, biztonságos, hatékony, ellenőrzött és engedélyezett.

Éppen ezért nem szabad elriasztani az embereket az oltástól. A beteg az oltás során nem élő vírust kap, ezért nem produkálhatja az influenza tüneteit, a védőoltástól senki sem betegedhet meg.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről

Meddig tart a vakcina szavatossága?

A legkorábban gyártott vakcina is 2010 augusztusáig felhasználható - írja az Egészségügyi Minisztérium közleményében, miután a Magyar Nemzet hétfőn azt írta: a háziorvosok döbbenten veszik tudomásul, hogy az újinfluenza elleni vakcinán nincs feltüntetve a lejárati idő se a dobozon, se az ampullán.

Az oltóanyagkészletek megosztását szorgalmazzák az uniós miniszterek

A H1N1 influenzavírus járványszerű európai terjedése esetén több oltóanyag előállítására lesz szükség, és az EU-tagországoknak készen kell állniuk a készletek egymással, illetve harmadik országokkal való megosztására - vélekedtek az uniós országok egészségügyi miniszterei, hétfői luxembourgi tanácskozásukon. (MTI)

Korábban a gyártó, Omninvest is úgy reagált az újságban megjelentekre, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján megtalálható a szérum lejáratának dátuma és gyártási száma, a készítmény dobozán pedig annak gyártási ideje, ezért indokolatlannak látják a háziorvosok aggodalmát.

Az Egészségügyi Minisztérium közölte, már az első gyártási tételen is szerepel a dobozon a gyártási idő, a vakcina ehhez képest maximum 1 évig használható fel, ami szerepel az alkalmazási előírásban is.

Mivel a legkorábban gyártott első adag dobozán 2009. augusztusi gyártási idő szerepel, az anyag 2010. augusztusáig felhasználható.

Az oltóorvosok 20 darabos kiszerelésben kapják

A szakminisztérium tájékoztatása szerint az oltóorvosok eredeti 20 darabos csomagolásban kapják meg a gyártótól a vakcinát. Az orvosnak a vakcina beadásakor kötelezően nyilvántartást kell vezetnie az adott betegnek beadott vakcina gyártási számáról is.

Tehát a beadott vakcina gyártásával kapcsolatos adatok a gyártási szám alapján beazonosíthatóak, akkor is, ha például a lejárati idő hiányzik is a csomagolásról.

A vakcina gyártásakor szigorú nyilvántartást vezetnek, ennek része a gyártási szám is, ami alapján vissza lehet következtetni a gyártás idejére, körülményeire és helyére.

Hasonlóan nyilatkozott az Omninvest is, Németh Zsolt szóvivő közölte, az OGYI honlapján egyértelműen feltüntette, hogy az adott gyártási számú készítmény meddig használható fel.

Az ampullákon azért nincs rajta a lejárat, mivel áprilisban sürgősséggel kellett hatmillió darabot rendelni belőle, és akkor még nem lehetett tudni, mikor jár le a beletöltendő oltóanyag. Akkoriban több gyártókapacitást kötöttek le, ezért kellett sietni - indokolta a lépést a szóvivő.

A német Robert Koch Intézet ajánlásai

Az egészségügyben dolgozók, a krónikus betegek és a terhesség negyedik hónapjában vagy azon túl járó várandós nőknek kell elsőként megkapniuk Németországban az új influenza elleni oltást - derült ki a Robert Koch Intézet hétfőn közzétett ajánlásaiból.
A H1N1-vakcinát a második körben az első csoportba tartozókkal egy háztartásban élő személyeknek célszerű beadni. Az oltás önkéntes alapú, és várhatóan október 26-án vagy az azt követő napokban kezdődhet.
A járványos megbetegedésekkel foglalkozó intézet ajánlásai szerint a hat hónap és kilenc év közötti gyerekeknek kétszer féladagot kell beadni a felnőtteknek szánt oltóanyagból háromhetes különbséggel. A 10 és 60 év közöttiek egy felnőttadagot kaphatnak, a 60 év felettieknek pedig összesen két dózis beadása javasolt háromhetes különbséggel. Egyelőre nincsenek arra vonatkozó vizsgálatok, hogy a H1N1-vakcinát a szezonális influenzaoltással együtt vagy külön érdemes beadni.
A Paul-Ehrlich Intézet szóvivője szerint alapvetően nem okozhat gondot, ha a két oltást egyszerre kapja meg valaki. A hátránya az lehet, hogy ha esetleg mellékhatások lépnek fel, nem lehetne tudni, melyik vakcina okozza. Mivel nem lehet pontosan tudni, mikortól lesz majd elérhető bárki számára az új influenza elleni szer, tanácsos lehet mielőbb beadatni a szezonális influenza elleni oltóanyagot, amely már rendelkezésre áll - javasolta a szóvivő.

(WEBBeteg/MTI/FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.