Az abortusz veszélyei - Tájékozatlanok a tinik

Szerző: Diamond Agency

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság október elejétől országos kampányt indít, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az abortusz veszélyeire, a fogamzásgátlás lehetséges módszereire és arra, hogy akkor is van megoldás, ha a védekezésbe hiba csúszott. Ezt jelképezi a jelmondat is. „Ne ess pánikba”.

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság a mai napon Budapesten a Duna Palotában tartotta kampányindító sajtótájékoztatóját. Bártfai György professzor a Társaság elnöke az abortuszok számának alakulásával kapcsolatban elmondta, hazánkban 2007-ben, mintegy 44 ezer abortuszt végeztek, ebből a 15-19 éves korosztály körében 5109, míg a 14 éveseknél 184-t.

"Teherbe estem, megtartsam a babát, vagy sem?"

Nem tudom eldönteni,hogy mi a jobb: ha megtartom, vagy ha elvetetem a babát? Mit mond az orvos? >>

A statisztikai adatok szerint 1000 élveszülésre 450 abortusz jutott, ugyanakkor minden 10 szülésből egy esetében még maga az anya is gyermek.

A professzor véleménye szerint a fiatalabb korosztálynál a nem kívánt terhesség megelőzhető lenne, megfelelő felvilágosítással és szexuális neveléssel.

Tájékozatlanok a fiatalok

A magyar tinik még mindig nagyon keveset tudnak a fogamzásgátlás lehetősségeiről. Ez részben annak is köszönhető, hogy nagyon sok családban a szexualitás kérdése tabu témának számít, pedig nem ártana, ha a szülők elbeszélgetnének a gyermekükkel a szex kérdéseiről, az együttlét veszélyeiről, és közösen fedeznének fel a gyermekeik számára az „új világot”.

Minden tininek egyenlő esélyt kell adni arra, hogy a modern fogamzásgátlási módszereket megismerje, és azok közül nőgyógyásza segítségével választhasson. Nagyon fontos, hogy egyre kevesebben éljenek a terhesség-megszakítás lehetőségével, hiszen ez egy életre kihathat, nem csak fizikai, hanem lelki problémákat is okozva.

Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása
A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma. (Forrás: szexualpszichologia.hu)

 • Nincs fogamzásgátlás - 85
 • Megszakításos védekezés - 35
 • Naptár-módszer - 14-40
 • Spermicidek - 5-20
 • Méhszájsapka - 7-11
 • Óvszer használata - 3-4
 • Női óvszer - 1-5
 • Pesszárium spermiciddel - 2-3
 • Hőmérőzés - 0.5-3
 • Injekció - 0.03-2
 • Hormonális IUD - 0.05-0.1
 • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
 • Sterilizáció - 0.1-0.3
 • Implantátum - 0

Ugyanakkor Bártfai doktor hozzáfűzte, való igaz, hogy van némi javulás a tizenévesek körében a fogamzásgátlás tekintetében, de bőven akad még tennivaló ezen a területen. Ezt szolgálja a „Ne ess pánikba” elnevezésű kampány, amely elsősorban a sürgősségi fogamzásgátlásra, az abortuszok megelőzésének egyik hatékony módszerére hívja fel a figyelmet, valamint a művi terhesség megszakítás veszélyeire, kockázataira, az első abortusszal járó következményekre.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy magas azoknak a fiataloknak aránya, akik egyáltalán nem, vagy nem megfelelően védekeznek. A sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatban Bártfai György professzor elmondta, hogy Európa számos országában a tablettát a „bajbajutottak” a patikában recept nélkül is megvehetik, míg hazánkban erre nincs lehetőség. Ugyanakkor tette hozzá Európa sok országában részben, vagy egészben finanszírozza az egészségbiztosító a sürgősségi tablettákat.

A sajtótájékoztatón felszólalt Török Miklós a társaság vezetőségi tagja is, aki példaként említette Hollandiát, ahol 16 millió lakosból évente 33 ezer ugyanakkor Magyarországon 10 millió lakosból 44 ezer terhesség megszakítást végeznek, ugyanakkor 12 percenként esik teherbe úgy egy nő, hogy nem szeretné megtartani terhességét.

Meddőséget is okozhat

Az abortuszok kockázataival kapcsolatban a professzor megjegyezte. hogy a terhesség-megszakítás tartós károsodásokat, sokszor meddőséget okozhat. Azoknál a nőknél, akiknél több abortuszt is végeznek, sokkal magasabb a spontán vetélések és a koraszülések aránya. A fogamzásgátlással kapcsolatban mint a professzor mondta nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő ismeretekre,ugyanis a hormonális fogamzásgátlásról számos tévhit él a köztudatban.

A sürgősségi fogamzásgátlást népszerűsítő kampány tudatosítani kívánja a fiatal lányok körében azt, hogyha megtörténik a „baj” ha a védekezésbe netán hiba csúszik, akkor is van megoldás, van esély a nem kívánt terhesség elkerülésére.

A kampány a megfelelő szexuális és erkölcsi nevelésre is buzdít, mert csak így érheti el a célját fejezte be gondolatait Török Miklós, aki liberalizálná a sürgősségi fogamzásgátlást Magyarországon, hogy minél könnyebben hozzájussanak a tablettához a fiatal lányok.

Mindenképpen el kell ültetni a köztudatban, hogy nem kell kétségbeesetten, tehetetlenül várakozni egy védekezés nélküli szeretkezés után, hiszen erre is van megoldás, végszükség esetén sem szabad pánikba esni.

A kampány, nemcsak a televízióban, hanem a rádióban az írott és az Online médiában is kellő hangsúlyt kap, amelyet a kültéri média egészít ki. A sajtótájékoztató egyben a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság most elkezdett országos kampányának kezdete és egyben első állomása.

(Diamond Agency)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szabad-e a napon lenni anyajegy...

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a...

Hogyan befolyásolja a termékenységet...

Amennyiben egy pár gyermeket szeretne, de nem sikerül a teherbeesés vagy a terhesség kihordása, akkor együtt érdemes felkeresni egy meddőségi...

A petefészek-elégtelenség kezelési...

Korai petefészek-elégtelenségben elsősorban az alacsony ösztrogénszint miatt kialakuló szövődményeket kell kezelni. Ezzel megelőzhető a legtöbb...

Hogyan történik a terhesség...

Hogyan működik az abortusz? Valamilyen nyilatkozatot, kérvényt kell aláírni?Altatással csinálják? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Mikortól végezhető abortusz? - Az...

Három hetes terhes vagyok: látható a petezsák, pozitív lett a teszt és a méhszájon is látható már a változás. Hüvelyi ultrahang vizsgálat is...

Lehet-e magánügy az abortusz?...

Minden második magyar egyetért azzal, hogy a magzatnak a fogantatástól joga van az élethez, ugyanakkor a többség mégis megfelelőnek tarja a jelenleg...

"Teherbe estem - megtartsam, vagy ne?"...

"Teherbe estem és pánikbeteg vagyok. Nem tudom eldönteni,hogy mi a jobb: ha megtartom, vagy ha elvetetem a babát? Melyik rontana jobban a helyzeten? Ha...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.