A tüdőrák második leggyakoribb okozója a dohányzás után

Független Hírügynökség
megjelent:

Az eddigi egytizedére vitte el a megengedhető radonszintet az Egészségügyi Világszervezet. A lépésnek az az oka, hogy a tüdőrákos megbetegedéseknek akár 14 százalékát is okozhatja a természetes radonsugárzás.

Ezért a WHO zárt helyiségben megengedhető természetes radonsugárzás referenciaszintjét köbméterenként 100 becquerelre javasolja csökkenteni.

A tüdőrák tünetei

Nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, mivel a röntgenátvilágítással a tüneteket még nem okozó daganat felismerhető, így a kezelés korán elkezdődhet, ami a gyógyulás esélyét jelentősen megnöveli.
A tüdőrák tünetei

A WHO által 1996 óta alkalmazott referenciaszint ezer becquerel volt. Referenciaszintnek a lakóépületekben megengedett maximális szintet nevezik.

Olyan országokban, ahol a természeti adottságok miatt a 100 becquerel nem érhető el, a WHO a 300 becquereles szintet javasolja.

A dohányzás után a radon a második leggyakoribb okozója a tüdőráknak. Az esetek 3-14 százaléka vezethető vissza erre a gázra, az adott ország természeti viszonyaitól függően.

Mi jellemzi a radont?

A radon színtelen, szagtalan gáz, amelyet a kőzetek bocsátanak ki olyan területeken, ahol magas a földben a bomló természetes uránium koncentrációja.

A talajból kiáramló radon összesűrűsödhet a lakóépületekben.

A szabadban a radon koncentrációja nagyon alacsony.

Viszont magas lehet bányákban, barlangokban, pincékben, és a falak repedésein vagy a porózus építőanyagokon keresztül felszivároghat a lakásokba.

Zárt helyiségekben a radonsugárzást gyakori szellőztetéssel és korszerű tervezéssel lehet csökkenteni.

Sok európai országban nyilvántartják azokat a területeket, amelyeken magas a természetes radonsugárzás.

A WHO ajánlásában szerepel, hogy a lakószobákat gyakran kell szellőztetni, különösen télen, mert olyankor a hideg miatt zárva tartott ablakok mellett megnő a radonszint.

(FH)

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.