Szürkehályog és bőrrák - az ózonkárosító anyagok a felelősek?

Szerző: MTI

Becslések szerint mintegy 20 millió bőrrákos megbetegedést és 130 millió szürkehályog-esetet sikerült megelőzni azzal, hogy az ózonkárosító anyagok mintegy 97 százalékát kiváltották már világszerte - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium szerdán, az ózon világnapján.

Az ózonréteg vékonyodása nem csak a bőrrák és a szürkehályog kockázatát növeli, hanem csökkenti az immunrendszer védekezőképességét is.

A mezőgazdaságban terméscsökkenéssel kell számolni, és a tengeri ökoszisztémák is veszélybe kerülhetnek - hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott minisztériumi közlemény, amely hangsúlyozza, hogy Magyarország is "jelentősen kivette részét" az ózonkárosító anyagok kiváltásából.

Melanoma önvizsgálat

A melanomás betegek száma az utóbbi évtizedekben ijesztően növekszik, amit a környezeti hatásokkal, elsősorban a túlzott napozással magyarázunk. Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. A melanoma önvizsgálat szempontjai részletesen

Az ózon világnapja

Szeptember 16-át az ózon világnapjaként tartják számon, ugyanis 1987-ben ezen a napon írta alá 46 ország az ózonréteg védelmét szolgáló montreali jegyzőkönyvet.

Az egyezményhez csatlakozó országok vállalták, hogy megszüntetik a magaslégköri ózont lebontó vegyületek gyártását, kereskedelmét és használatát. A jegyzőkönyvet Magyarország 1989-ben írt alá, azt mára a világ valamennyi országa ratifikálta.

Az ózonkárosító anyagok jelentős üvegházhatással is rendelkeznek, ezért mellőzésük az éghajlat melegedés elleni küzdelemben is nagy jelentőségű.

Jelenleg az ózonrétegre már nem káros, de magas üvegházhatású fluorozott szénhidrogének (HFC-k) csökkentése került előtérbe - közli a KKVM közleménye.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Magas ózonszint mellett szabad...

Ha odakint süt a Nap, nagyobb kedvünk van edzeni. Ám az ilyen ragyogó időnek van árnyoldala is. A fokozódó hőség és az egyre több napsütés...

A háztartásban előforduló ózon...

Ebben az áttekintésben az otthonunkban előforduló ózongáz lehetséges veszélyeit vesszük sorra.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.