Újfajta eljárásnak köszönheti életét egy újszülött

Független Hírügynökség
megjelent:

Megszületett az első lombikbébi, aki egy olyan eljárásnak köszönheti életét, amely megduplázza a kémcsőben megtermékenyített petesejt sikeres beültetésének esélyét - jelentették be szerdán az eljárást végző brit orvosok.

A kisfiú, Oliver édesanyja 41 éves, és előtte már 13-szor végeztek nála szervezeten kívüli megtermékenyítést - sikertelenül. Az új eljárásnak az a lényege, hogy a petesejteken előbb teljes kromoszóma-ellenőrzést végeznek, és csak azt ültetik be a méhbe, amely tökéletesen rendben van.

A lombikbébis megtermékenyítések kudarcát legtöbbször az okozza, hogy a beültetett embriónak a normálistól eltérő számú kromoszómája van. A fiatal nőknél a petesejtek akár felénél is vannak kromoszóma-rendellenességek, a 39 évesnél idősebb nőknél ez az arány a 75 százalékot is eléri.

A teljes kromoszómaanalízis kétszeresre növeli a siker esélyét azoknál a pároknál, akiknél már többször fordult elő sikertelen lombikbébis megtermékenyítés vagy vetélés. A tejes kromoszómaanalízis lényegesen csökkenti a későbbi vetélés, az ikerterhesség vagy a szülési rendellenesség kockázatát.

Az új szűrővizsgálat gyorsabb a hagyományosnál. Az eredmény 24-48 órán belül megvan, szemben az eddigi szokásos 5-7 nappal, ezért az embriókat sem kell lefagyasztani.
Oliver esetében 8 petesejtből csak kettő volt kromoszómaszám szempontjából normális. Az egyikből lett az az embrió, amelyből megszületett Oliver.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.