Új influenza: "Abszolút" biztonságos a Sziget?

Szerző: Független Hírügynökség

A Sziget abszolút biztonságos - ezt mondta a fesztivál helyszínén hétfőn Székely Tamás egészségügyi miniszter az új típusú influenzával kapcsolatban.

Bár nem lehet kizárni, hogy a vírus felbukkanjon, de szerinte nincs ok pánikra. Kellő garanciát kell, hogy jelentsen ugyanis a 24 órás egészségügyi szolgálat, az éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertár és a kimondottan az influenza miatt kitelepített fektető, illetve a szakemberekből álló stáb - tette hozzá.

Székely Tamás szerint a Sziget Fesztivál minden évben elég nagy kihívást jelent egészségügyi szempontból, az új influenzavírus megjelenése pedig új helyzetet teremt.

A járványügyi biztosításban - az egészségügyi szolgálaton kívül - az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ 56 munkatársa is részt vesz majd a helyszínen.

A megelőzés érdekében a Sziget különböző pontjain összesen 300 plakátot tesznek ki - mondta a miniszter. Ezeken magyarul, angolul és franciául olvasható - egyebek mellett - az, hogy fontos a minimális higiénés szabályok betartása: a gyakori kézmosás, illetve tüsszentés, köhögés közben az arc eltakarása.

Külön ambulancia a szigeten az influenzagyanúsaknak

Az influenza miatt most először nyitottak a szigeten egy külön ambulanciát azoknak, akiknek influenzagyanús, felső légúti panaszuk van.

Ez azért is fontos, mert ha valaki az új vírus miatt betegszik meg, ne ugyanott lássák el, mint ahol a bármilyen más panasszal érkezőket. Az ambulancián összesen harminc ágy van, illetve szükség esetén további száz ágyat tudnak még hozni a Margit kórházból.

A nap 24 órájában nyitva tartó gyógyszertárban pedig kiválthatók olyan antivirális készítmények, amelyeket az orvosok felírnak. Azokat azonban, akiknél esetleg beigazolódik az új influenzás fertőzés, a László kórházba szállítják - mondta Székely Tamás.

A miniszter leszögezte, hogy a Sziget abszolút biztonságos, bárki nyugodtan kimehet. Annyi a fontos, hogy a minimális higiénés szabályokat mindenki betartsa.

A tárcavezető szerint nem lehet kizárni, hogy felbukkan az új influenza a fesztiválon, de pánikra semmi okot nem lát.

Ez a betegség az esetek döntő többségében enyhe tüneteket okoz ugyanis az eddigi információk alapján. Székely Tamás szerint ha valaki mégis megfertőződne, kellő garanciát ad a 24 órás egészségügyi szolgálat, az éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertár és a kimondottan az influenza miatt kitelepített fektető, illetve a szakemberekből álló stáb.

Az új influenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. A betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Tavaszi zsongás a nyár küszöbén

Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. A köztes időben az időjárási szempontból is igen szeszélyes tavaszi hónapok is feladják a leckét...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be...

A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a...

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés...

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.