A krónikus stressz gépies beidegződéseket okozhat?

MTI
megjelent:

A krónikus stressz úgy változtatja meg a patkányok agyát, hogy szokásaik rabjaivá válnak, gépies döntéseket hoznak ahelyett, hogy jutalomkereső viselkedést mutatnának, állapították meg a Science tudományos magazinban, csütörtökön közzétett tanulmányukban portugál kutatók.

Korábban igazolták, hogy a krónikus stressz egyes agyi hormonok kibocsátásának megváltoztatásával befolyásolja a viselkedést és a memóriát is.

A Minho Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, miként hat a stressz a döntéshozatalra, ezért kísérleteikben patkányokat vizsgáltak. A rágcsálókat megtanították arra, hogy különböző karok lenyomása után cukrot vagy drazsét kaphatnak jutalomként. A stresszelt patkányok azonban ugyanazt a kart nyomogatták tovább akkor is, amikor az már nem a leginkább kedvelt jutalmukat adta.

A kísérleti állatokat 21 napon át tették ki különféle váratlan stresszhatásoknak, majd megvizsgálták agyukat.

A boncolás bebizonyította, hogy agyi elváltozást okozott a stressz

A boncolásnál a stresszelt patkányok agyának két, döntéshozatalban szerepet játszó területét - a prelimbikus kérget és a dorzomediális striátumot - sorvadtnak találták. Egy harmadik agyi terület viszont, mely a szokások kialakulásához szükséges, megnagyobbodott az erős igénybevételnek kitett állatoknál.

A kutatók feltételezik, hogy a stresszelt patkányok agya megbirkózási módszerként kapcsol át gépies döntéshozatalra, hogy energiát takarítson meg a nagy nyomás alatt lévő állatoknak.

Nagyon hátrányos lehet azonban, ha a változó környezethez való alkalmazkodási képesség gátlás alá kerül - írta Eduardo Dias-Ferreira, a tanulmány vezető szerzője. Úgy véli, a károsodás ismerete fontos lehet annak megértésében is, hogy a krónikus stresszel kapcsolatba hozható rendellenességekhez miért társul oly gyakran függőség vagy megrögzött viselkedésformák.

Dias-Ferreira szerint a mindennapi élet döntéseitől a gazdaságig nagy hatása van megfigyeléseiknek.

Ezek a cikkek és érdekelhetik

(MTI)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.