Pest megyei volt az új influenzában meghalt férfi - az utcán lett rosszul

Szerző: Független Hírügynökség

A Független Hírügynökség információi szerint egy Pest megyei városban élt az a 41 éves férfi, aki július 15-én halt meg az új influenza következtében. Falus Ferenc országos tisztifőorvos kedden nem kommentálta a hírt, annyit azonban elmondott: az ÁNTSZ vizsgálata lezárult az ügyben, és az eredmények szerint a férfi környezetében senki nem fertőződött meg.

Múlt szerdán jelentették be hivatalosan, hogy július 15-én meghalt egy új típusú influenzával fertőződött 41 éves beteg Magyarországon.

Új influenza - 59 igazolt eset Magyarországon


Az elmúlt napokban 12 új influenzás beteget regisztráltak Magyarországon. Ezzel - a halálos esettel együtt - 59-re emelkedett itthon az A(H1N1) -fertőzöttek száma.

A férfi hirtelen lett rosszul az utcán, nem volt lázas az ezt megelőző napokban, nem járt orvosnál, és a családja sem volt beteg.

Halálát az influenza vírusa miatt kialakuló tüdőgyulladás okozta, viszont a boncolás megállapította azt is, hogy két alapbetegsége volt, szív- és tüdőproblémával küzdött - közölték.

Az ügyben nyilatkozott korábban az ÁNTSZ dél-dunántúli regionális tisztifőorvosa is.

Schäffer Károly a Független Hírügynökségnek a múlt héten azt mondta: a 41 éves áldozat mintáját Dél-Dunántúlról küldték fel a fővárosba, viszont célzott arra, hogy a férfi nem ott lakott.

Közben az elmúlt 24 órában újabb 5 esetben igazolta az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriuma itthon az A(H1N1) fertőzést, ezzel már 70-re nőtt a magyarországi újinfluenzás fertőzések száma az ÁNTSZ adatai szerint.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legutóbbi, hétfői adatai alapján a világon eddig összesen 163 ezer 789 ember fertőződött meg az új vírussal, és közülük 998 halt meg.

A H1N1-fertőzést korán felismerve használ leginkább az influenza elleni szer


A H1N1 influenza ellen 24-48 órán belül a leghatásosabbak a rendelkezésre álló szerek - közölték olasz kutatók. Stefano Merler, a trentói Bruno Kessler Alapítvány kutatója munkatársaival megállapította, hogy az újinfluenzás eseteknél igen fontos a korai felismerés.

"Nagy erőfeszítéseket kellene tenni egy olyan ellenőrző rendszer létrehozására, amely a lehető leggyorsabban képes észlelni és kezelni a felbukkanó eseteket, mivel a 24 óránál nagyobb késlekedés egyaránt hatástalanná teheti az antivirális kezelést és a megelőzést" - írták a szerzők a BioMed Central (www.biomedcentral.com) elnevezésű egészségügyi portálon.

A H1N1-fertőzés megállapítására jelenleg háromféle gyorsteszt áll rendelkezésre az Egyesült Államokban. Merler kutatócsoportja megállapította, hogy a gyógyszerek mielőbbi használata sokat segíthet. Matematikai modelljük alapján az derült ki, hogy a fiatalabb emberek antivirális szerrel való kezelése számos életet megmenthet, ugyanez azonban nem érvényes az idősebbek kezelésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta az országoknak, hogy a népesség 25 százalékának ellátására elegendő vírusellenes szert készletezzenek. "Munkánk azt bizonyítja, hogy még azokban az országokban is, ahol nem áll rendelkezésre a WHO által javasolt 25 százalékos antivirális készlet, lehetséges a megbetegedések és a halálozások csökkentése, ha a vírusellenes gyógyszerek felhasználásánál életkor szerinti prioritásokat állítanak fel" - hangsúlyozta Merler.

A kutatók szerint Olaszországban például csak a lakosság 12 százalékának elegendő a meglévő készlet. A korábbi influenza világjárványok adatainak elemzése alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a kis készletek mellett legcélszerűbb, ha minden fertőzöttet kezelnek, megelőzés céljából azonban csak a fiatalabb embereknek adnak szereket.

MTI

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.