Női szaglás: a parfüm sem képes becsapni

MTI
megjelent:

A nők sokkal több, biológiailag fontos információt képesek megtudni a férfiak hónaljában megjelenő verejtékből, mint a férfinép, ha odaszippant a nők karja alá. A nők az orrukkal kiválasztják, ki legyen gyermekük apja.

Az köztudott, milyen jelentősége van a szagminta vételének háziállataink életében. Amikor a kutyák találkoznak, jól látható szagolgatás kezdődik és az is közismert, hogy ezek az állatok szaglás útján pontosan megállapítják, milyen szexuális ciklusban van a másik állat.

Az emberek orra nem ennyire érzékeny, de azért tudat alatt az illatok a mi kapcsolatteremtési döntéseinkben is fontos szerepet játszanak - állítja egy amerikai kutatócsoport, amelyiknek dolgozatát a Flavour and Fragrance Journal szakfolyóirat közölte. Az Egyesült Államokban 1968-ban alapították a Monell Center kutatóintézetet, mely az érzékszervek kutatásával foglalkozik. Charles J. Wysocki vezetésével itt dolgozik az a munkacsoport, amelyik most nagy feltűnést keltő tanulmányban ismertette a nők és a férfiak illatértékelésének különbségeit.

A férfiak orrában a parfüm elnyomja a testszagot

Elveszíthető a képesség

A fogamzásgátló tabletták miatt a nők elveszítik azt a képességüket, hogy ösztönösen kiszagolják a genetikailag megfelelő férfit. Normális esetben a nők ösztönösen - a szaglásukon keresztül - a genetikailag tőlük eltérő férfiakhoz vonzódnak. Kutatók azonban azt állapították meg, hogy azok a nők, akik elkezdték szedni a fogamzásgátlót, a genetikailag hozzájuk hasonló szagú férfiakat találták vonzóbbnak.

A vizsgált önkénteseket két csoportra osztották. Mindkét csoportban voltak férfiak és nők egyaránt. A vizsgálati alanyok a harmadik csoport tagjainak hónaljából gyűjtött izzadtságot szagolták, önmagában, majd különböző parfümök illatának néhány perces érzékelése után.

Önmagában szagolgatva az emberi izzadságot a nők és a férfiak azonos mértékben érezték erősnek. Amikor viszont parfümöt is használtak, a hölgyek számára a 32 illatszerből a verejték szagát csupán kettő volt képes elnyomni, míg a férfiak orrában az izzadságszagot 19 illatszer teljesen semlegesítette.

Főleg a nők számára fontos az információ

Wysocki hangsúlyozta, hogy korábbi vizsgálatokban a nem emberi testről származó, különböző szagok, illatok érzékelésében nem találtak különbséget a nők és a férfiak között. Ezek szerint az emberi bőrről eredő izzadságszag olyan információkat is hordoz, melyek elsősorban a nők számára fontosak, ezért csak ők érzékelik.

Az is kiderült, hogy a férfiak izzadságszagát nehezebb illatszerrel elfedni, mint a nőkét. A férfiak verejtékének szagát a használt parfümöknek csak 19 százaléka tudta elnyomni, míg a női testszagot az illatszerek 50 százaléka semlegesítette.

Leslie Knapp antropológus szerint ez az emberi faj fejlődéstanát tükrözi: a nők így könnyebben kiszagolták azt a férfit, akitől a legéletképesebb gyereket remélhették.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna; Fazekas Erzsébet
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.