Az ételekben lévő E620 csökkenti a vérnyomást?

Szerző: MTI

A fehérjéket alkotó aminosavak egyike csökkenti a magas vérnyomást. A zöldségekben található glutaminsav gyógyhatása megmagyarázza bizonyos étrendek kedvező egészségügyi tulajdonságait is - írta a szívgyógyászat egyik vezető szaklapja, a Circulation.

A fehérje molekulában húsz különböző aminosav található. Ezek közül az egyik a glutaminsav, amely egyébként nem tartozik az esszenciális aminosavak közé, vagyis az emberi szervezet is képes előállítani.

A glutaminsav a leggyakrabban használt ételízesítők egyike. A mai élelmiszeripar igen sokféle termékben alkalmazza, különösen a nátriummal alkotó sóját, a nátrium glutamátot.

Milyen ételeket együnk?

Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására? Táplálkozási szokásaink, hogyan befolyásolják a bél daganatainak rizikóját?
Milyen ételeket együnk?

Azok, akik az ételek összetételének feltüntetésekor minden "E" jelzésű anyagot méregnek, mesterséges kémiai terméknek hisznek, általában nem tudják, hogy ez az aminosav származék az E620, vagyis az Európai Unió hatóságai által gondosan megvizsgált és ennek alapján engedélyezett ízanyag a különböző ennivalókban.

Azok táplálékában, akik elsősorban növényevők, a fehérje 23 százaléka glutaminsavat tartalmaz, de még a húsevők ételében is 18 százalék a glutaminsavas fehérje. Jeremiah Stamler vezette azt a vizsgálatot, amelyben 4680 felnőtt étkezését és vérnyomásának alakulását figyelték meg.

Táplálkozás és vérnyomás

E-számok keresője

Élelmiszer adalékanyagok adatbázisa a WEBBetegen

A nemzetközi munkacsoport Kína, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok területén szervezte meg azoknak az önkénteseknek az összegyűjtését, akik részt vettek a tanulmányban.

Azt már több korábbi vizsgálat is jelezte, hogy a növényi fehérjében gazdag étrenden élők vérnyomása általában alacsonyabb, mint azoké, akiknek a kosztja ettől jelentősen eltér, de az egyes aminosavak ilyen irányú szerepét eddig nem tisztázták.

Az INTERMAP tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azoknak a vizsgált személyeknek a vérnyomása, akiknek ételében a glutaminsav öt százalékkal nagyobb arányban fordul elő, értékelhetően alacsonyabb szinten van.

A vérnyomáscsökkenés mind a vérnyomás szisztolés értékére, mind a diasztolés értékre egyaránt vonatkozott. Stamler professzor hangsúlyozta, hogy az a néhány higanymilliméteres vérnyomáscsökkenés, amely a sok glutaminsavat tartalmazó ételek javára írható, az egyén szempontjából szerény javulás, de egy adott országban a népesség egészsége szempontjából igen jelentős változás lehet.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrdaganatok Bőrdaganatok

A gyanús elváltozások feltétlenül kivizsgálást igényelnek.

Akár tíz litert is izzadhatunk egy...

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a...

A testtömegindex számítása

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.