Bizonyos mézfajták hatékonyabbak lehetnek sebkezelésre, mint az antibiotikumok

Szerző: MTI

Egyes mézfajták a felületi sérüléseknél és fertőzéseknél hatékonyabbak, mint az antibiotikumok: a sydneyi egyetem kutatói kimutatták, hogy a méz még a multirezisztens, azaz több antibiotikumnak ellenálló baktériumokkal szemben is segítséget nyújthat.

Az antibiotikumok általában csak bizonyos baktériumfajokra hatnak, és csak akkor, ha az illető törzsek nem rezisztensek velük szemben.

Ezzel ellentétben az ausztráliai kutatásban használt mézfajták minden vizsgált kórokozó ellen hatásosnak bizonyultak, még a multirezisztens baktériumok ellen is - számoltak be eredményeikről a kutatók a European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases című szaklapban a Der Standard osztrák újság internetes kiadása szerint.

Ezenkívül a mikrobák nem fejlesztettek ki rezisztenciát az újzélandi és ausztrál manuka, illetve zselébokor mézfajtákkal szemben, amelyeket teafáról gyűjtögető méhek termelnek.

Azt, hogy miként akadályozza meg a méz a fertőzéseket, a kutatók még nem tudják. Csak gyanítják, hogy a metilglioxál nevű alkotóelem a méz más összetevőivel kölcsönhatásba lép, és így gátolja meg, hogy a kórokozók új, "mézrezisztens" törzseket alakíthassanak ki.

Felsőlégúti panaszok esetén is

Korábbi kutatások szerint a méz eredményesen használható makacs torok-, orr- vagy fülfertőzés ellen is, megerősítve az évszázados tapasztalatot. Az Ottawai Egyetem vizsgálata során laboratóriumi edényekben - nem pedig élő emberekben - a méz elpusztította azokat a baktériumokat, amelyek az orrmelléküregi gyulladásokat okozzák. Sőt, a méz legtöbb esetben hatásosabbnak bizonyult, mint az antibiotikumok.

A különböző virágokból készült mézeknek eltérő az antibiotikus hatásuk. A kanadai lóhere- vagy hajdinaméznek például semmilyen baktériumölő hatása sincs. A tudósok szerint további vizsgálatok szükségesek a méz antibiotikus hatása területén.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Mit árul el vércsoportunk az...

A legtöbb ember nemigen foglalkozik a kérdéssel, hogy milyen a vércsoportja - hacsak egy problémás helyzetben nincs rá valami különös oka, hogy...

A mézfogyasztás jótékony hatásai

A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.