• Pszichiátriai problémákat okozhat két népszerű dohányzás elleni szer

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) szerdán bejelentette, hogy két népszerű dohányzás elleni gyógyszer pszichiátriai mellékhatásokat okozhat. Az FDA szerint azoknál az embereknél, akik ezeket a gyógyszereket használják, depresszió és öngyilkosság gondolata merülhet fel.

    Arról is beszámoltak, hogy a gyógyszerek magatartásváltozást, nyomott hangulatot és felindulást válthatnak ki a felhasználóknál, akár volt már pszichiátriai betegségük, akár nem.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mikor jelentkeznek a mellékhatások?

    Sok esetben, a mellékhatások már röviddel a gyógyszer szedése után jelentkeztek és csak akkor tűntek el, amikor a gyógykezelés véget ért. Az FDA nem tudja, mi okozhatja a változásokat és úgy vélekedett, hogy az ezeket a gyógyszereket használó pácienseket folyamatos orvosi felügyelet alá kell helyezni.

    „A gyógyszerek szedése során felmerülő súlyos mellékhatásokat a jelentős egészségügyi előnyének ellensúlyoznia kell” – mondta Dr. Janet Woodcock, az FDA Gyógyszerértékelési- és Kutatási Központjának igazgatója. „Az Egyesült Államokban a dohányzás a legfőbb oka a rokkantságnak és az elhalálozásnak, és tudjuk, hogy ezek a gyógyszerek hatékony segítséget nyújtanak a leszokáshoz.”

    Az FDA arra kéri a gyógyszerek gyártóját, a Pfizer Kft.-t, hogy tanulmányozza, milyen gyakran jelentkeznek a súlyos mellékhatások. A Pfizer Kft. azt nyilatkozta, hogy 2007-ben frissítette a gyógyszer tájékoztatóját, így az már tudatja a felhasználókkal a neurophszichiátriai rendellenességek fellépésének lehetőségét is.

      Gyógyszertájékoztató - informálja a beteget a súlyos mellékhatásokról?


    „A tájékoztató kiemeli az egészségbiztosítási felügyeletek jelentős szerepét a dohányzásról való leszokás elősegítésében, és speciális információt nyújt a gyógyszerről és használati útmutatásairól, hogy az orvosok és a páciensek is gondosan betartsák azokat” – mondta Dr. Briggs W. Morrison, a Pfizer Kft. fejlesztési csoportjának alelnöke. „A dohányzásról való leszokás az egyik legjobb dolog, amit az emberek az egészségükért tehetnek, a leszokási folyamat azonban nehéz és bonyolult is.”

    Az FDA arról számolt be, hogy a két gyógyszer forgalomba helyezése óta összesen 112 öngyilkosság és 205 öngyilkossági kísérlet történt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egyik gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot – buropion - tartalmazza, mint egy antidepresszáns készítmény, és a tájékoztatójában már szerepel az öngyilkosság gondolatának megnövekedett kockázata.  A két gyógyszer közül egyik sem tartalmaz nikotint, és az FDA szerint néhány tünet a nikotinmegvonás következménye.

    A társaság azt is elmondta, hogy az ezeket a gyógyszereket használó emberek már akkor tapasztalták a súlyos tüneteket, mikor még dohányoztak.

    A társaság arról tudósított, hogy a gyógyszereket használó pácienseknél jelentkező mellékhatások vizsgálata során nem találtak közvetlen kapcsolatot a termékek és az öngyilkosságok között.

    (WEBBeteg - B. M.)

    Legutóbb frissült: 2009.07.03 10:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.