Keresztkérdés - hol a szíved?

MTI
megjelent:

Az emberei test anatómiája a legtöbb ember számára továbbra is rejtély, egy kutatásban a megkérdezetteknek csak a fele tudta megmutatni, hol helyezkedik el a szíve.

Annak ellenére, hogy az internet segítségével bármilyen információhoz sokkal könnyebb hozzáférni, az emberek nagy része nem tudja, főbb szervei hol találhatók a testében - olvasható a brit BMC Family Practice című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban.

A vizsgált embereknek a harmada tudta megmutatni, hol a tüdeje, és a 772 megkérdezettnek átlagosan csak a fele válaszolt helyesen a feltett kérdésekre. Ez akkor is így volt, ha olyan szervet kellett "helyére tenniük", amellyel egyébként egészségügyi problémájuk volt.

Egészségteszt: bukásra áll a magyar társadalom
A lakosság 55 százaléka gondolja úgy (tévesen), hogy az antibiotikum hatásos vírusos megbetegedések esetén is - derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített Szinapszis Kft. legfrissebb elemzéséből. Tovább

A londoni King''s College kutatói a brit főváros több kórházának betegeit és másokat kérdeztek meg a kutatás során. Legutóbb 1970-ben végeztek hasonló felmérést, de a mostani eredmények nem jobbak, mint a negyven évvel ezelőttiek.

"Azt gondoltuk, az azóta eltelt időszakban a javuló oktatás az orvosi és egészségügyi témákra a korábbinál nagyobb figyelmet fordító médiával és az internethez való hozzáféréssel karöltve növeli a betegek anatómiai ismereteit" - mondta el John Weinmann kutatásvezető. - "De az derült ki, az eltelt időszakban nem javult a helyzet."

Az embereknek egy férfi és egy női test rajzát mutatták, amelyen a szervek eltérően voltak ábrázolva, és mindig csak az egyik rajzon voltak a megfelelő helyükön. Néhány ábra könnyű volt, a belek helyét a megkérdezettek 85,9, a hólyagét a 80,7 százaléka eltalálta. A nők ügyesebbnek mutatkoztak a női test részeinek felismerésénél.
(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.