Ízületi problémák - Háromdimenziós szemléltető eszköz

WEBBeteg
megjelent:

Az interneten ezrével találhatók izgalmas képek az emberi test anatómiájáról. Számos alkalmazás van, melyeknek segítségével egy-egy csont vagy emberi szerv keresztmetszetét tekinthetjük meg. A létrehozott Flexagil Joint App 1.0 azonban az első olyan innovatív, újszerű szemléltetőeszköz, amelynek segítségével mozgás közben tanulmányozhatóak és körüljárhatóak az ízületek.

Az elkészült alkalmazás anatómiai szempontból még tovább pontosítandó, a fejlesztendő területeket első körben a Flexagil Facebook csoportjában aktív szakorvosok segítségével és javaslatai alapján azonosítják be. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete munkatársaival elindult együttműködés pedig biztosítja, hogy az alkalmazás nemzetközi mércével is egyedülálló, tökéletes és szakmailag kontrollált legyen.

A fejlesztők tervei szerint olyan - az orvosok mindennapi munkáját segítő - számítógépen használható sokoldalú eszköz fog létrejönni, amely számtalan lehetőséget kínál. Jó szolgálatot tesz az orvos-beteg kommunikációban, szakrendeléseken vagy akár a háziorvosi rendelőkben.

Támogatja, megkönnyíti egy-egy diagnózis betegek számára történő érthető orvosi magyarázatát, a kezelési stratégia céljának megértetését. Prezentációs eszközként is jó szolgálatot tehet orvos-szakmai rendezvényeken: kiállításokon, kongresszuson vagy konferenciákon. Mindemellett segítheti a gyógytornászok, sport-masszőrök munkáját is, akik ezen modell segítségével közérthetőn illusztrálhatják egy-egy ízület mozgását, ezzel is alátámasztva egy-egy sérülést követő mozgásterápia lényegét – célját.

A Joint App. 1.0 háromdimenziós ízületi modell-készlet bemutató verziója a bokát, a gerinc alsó-szakaszát a medencével, valamint a térdet mutatja be. Az ízületek tanulmányozhatóak izommal vagy anélkül, a számítógép egerének segítségével szabadon mozgathatóak és forgathatóak, bármely nézetből megtekinthetőek három dimenzióban. A kívánt részről és nézetről kinyomtatható - vetíthető képernyőkép is készíthető. A tervek szerint az alkalmazás továbbfejlődésének irányairól, az esetleges újabb ízületek modellezéséről – a közösségi médiában formálódó vélemények alapján – magas szintű orvos-szakmai kontroll mellett születik minden döntés.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak okai és kezelése

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Ízület
A mozgásszervi panaszokkal orvoshoz fordulók esetében nem kizárólag az ízület megbetegedéséről lehet szó. Más helyről is kiindulhat a fájdalom, ezért egyéb okokra is mindig gondolni kell a háttérben.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.