• Hajhullással kapcsolatba hozható gént azonosítottak

    Szerző: MTI

    Japán kutatók azonosítottak egy gént, amely úgy tűnik, meghatározza az egerek periodikus szőrhullását, és úgy vélik, az embereknél tapasztalt foltos hajhullásért is felelős.

    Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) kedden megjelent közleményben a kutatók beszámolnak génmódosított, a Sox21 jelű gént nélkülöző egerekkel végzett kísérleteikről.

    Hirdetés

    A tanulmány szerint az egerek szőrhullása 11 napos koruktól kezdődött el, a fejtől indulva a háton, a farok irányában. 20 és 25 napos koruk között teljes szőrzetüket elveszítették a kísérleti állatok, még a bajszukat is. Pár nappal később ugyan ismét növekedni kezdett a szőrzet, ezt azonban újabb szőrhullási periódus követte.

    Az alopéciának is nevezett ismétlődő állapot két éven át folytatódott. A kutatók megfigyelték, hogy a mutáns egereknek megnagyobbodott faggyúmirigyeik voltak hajtüszőik körül, és a szőrhullási szakaszokban megvastagodott a bőrsejtekből álló réteg.

    "A gén vélhetően azon őssejtek differenciálódásában vesz részt, amelyek a hajszál külső rétegeit hozzák létre" - mondta Szaga Jumiko kutatásvezető, a japán Nemzeti Genetikai Intézet munkatársa.

    A kutatók eztán emberi bőrsejteket is vizsgáltak, amelyekben megtalálták ugyanezt a gént. "Az eredmények azt jelzik, hogy a Sox21 jelű gén lehet felelős bizonyos típusú hajhullásért az embernél is" - tette hozzá Szaga.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.05.26 20:20, Megjelenés: 2009.05.26 20:20
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A COPD és tünetei

    A COPD és tünetei

    Dr. Zsuga Judit

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség.

    Vastag- és végbélszűrés

    Vastag- és végbélszűrés

    Kor Kontroll Társaság

    A vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve szűrésének jelentősége.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    Hajhullást bőratka is okozhat

    Tavasszal a fésülködés és hajmosás során elvesztett hajszálak mennyisége ijesztően megszaporodhat. Az évszakkal járó természetes hajhullás mellett aggodalomra ad okot, ha reggel a párnán vagy napközben a ruhán folyamatosan újabb hajszálak jelennek meg. Az alapos kivizsgálás nemcsak az esetleges vitaminhiányt vagy hormonproblémákat kutatja, de kiterjed a fejbőrben lévő élősködők ellenőrzésére is.

    Hajhullás és a hormonok

    A hajhullás egy bizonyos mértékig természetes folyamat. Akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű (naponta több mint 60-100 hajszálat veszítünk el), és hiányzik a normál visszanövekedés.

    A vitaminhiány okozta hajhullás

    Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért sokszor nehéz kideríteni, mi áll a háttérben. A diagnózist bőrgyógyász állítja fel.

    A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai

    A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Ha a páciens ilyen problémával fordul orvoshoz, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnia a kihullott hajszálakat.

    Férfias típusú hajhullás nőknél

    Férfiaknál a hajhullás leggyakoribb oka öröklött tényezőkben és a hormonokban keresendő. Sokan nem is tudják, de a férfias típusú hajhullás a nőknek is okozhat problémát. A folyamat lefutása azonban eltérő.

    Csodaszerek a világhálón: vége a hajhullásnak és az őszülésnek?

    Terjed a világhálón, mint a vírus. Akárhová lépek, legyen az a közösségi oldal vagy egy hírportál kezdőlapja, mindenütt jelen van a termék reklámszövege. Azt hirdetik, hogy megtalálták a 100 százalékig természetes gyógymódot, ami véget vet a hajhullásnak és revitalizálja a hajgyökereket. Hihetünk az ilyen reklámszövegeknek? Valóban van mindenkinek ajánlható készítmény?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.