Barkácsfúróval végzett sikeres koponyaműtétet

MTI
megjelent:

Házi barkácsfúróval lyukasztotta ki egy gyerek koponyáját egy vidéki orvos Ausztráliában, amivel megmentette a fiú életét.

A 13 éves gyerek biciklivel esett nagyot, fejét pedig bevágta egy járdaszegélybe. Azonnal elszáguldottak vele a helyi kórházba, a fiú útközben többször elájult. Az ügyeletes orvos azonnal felismerte, hogy agyvérzése van a gyereknek, és ha nem csökkenti a koponyán belüli nyomást azonnal, a fiú meghalhat.

A kis vidéki kórház azonban nincs felszerelve koponyaműtétekhez szükséges eszközökkel, ezért az orvos a karbantartók szerszámos kamrájából kapott fel egy kézi furdancsot és azzal lékelte meg a fiú fejét - meg telefonos segítséggel. Felhívott ugyanis egy melbourne-i specialistát, és az idegsebész irányította telefonon, ő mondta meg, hogy pontosan hova fúrjon és milyen mélyre.

Az orvos egyébként még sohasem csinált hasonló műtétet, ennek ellenére sikerült kiszabadítani a vérömlenyt a koponyából és csökkenteni az agyra nehezedő nyomást.

A fiút ezek után légimentővel vitték egy nagyobb kórházba, ahonnan kedden - éppen 13. születésnapján - már távozhatott is. A baleset múlt héten pénteken történt.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva, Dr. Fehér Gergely
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.