Barkácsfúróval végzett sikeres koponyaműtétet

Szerző: MTI

Házi barkácsfúróval lyukasztotta ki egy gyerek koponyáját egy vidéki orvos Ausztráliában, amivel megmentette a fiú életét.

A 13 éves gyerek biciklivel esett nagyot, fejét pedig bevágta egy járdaszegélybe. Azonnal elszáguldottak vele a helyi kórházba, a fiú útközben többször elájult. Az ügyeletes orvos azonnal felismerte, hogy agyvérzése van a gyereknek, és ha nem csökkenti a koponyán belül nyomást azonnal, a fiú meghalhat.

A kis vidéki kórház azonban nincs felszerelve koponyaműtétekhez szükséges eszközökkel, ezért az orvos a karbantartók szerszámos kamrájából kapott fel egy kézi furdancsot és azzal lékelte meg a fiú fejét - meg telefonos segítséggel. Felhívott ugyanis egy melbourne-i specialistát, és az idegsebész irányította telefonon, ő mondta meg, hogy pontosan hova fúrjon és milyen mélyre.

Az orvos egyébként még sohasem csinált hasonló műtétet, ennek ellenére sikerült kiszabadítani a vérömlenyt a koponyából és csökkenteni az agyra nehezedő nyomást.

A fiút ezek után légimentővel vitték egy nagyobb kórházba, ahonnan kedden - éppen 13. születésnapján - már távozhatott is. A baleset múlt héten pénteken történt.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.