• Agyvérzés utáni felépülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor úr/doktornő! Édesapám másfél hónapja megszédült, elesett, és a fejét ért ütés nyomán agyvérzése keletkezett. Beszéde sérült és kisebb mértékben a mozgása is. Több, mint egy hétig kezelték a posztoperatív osztályon, majd hasonló ideig az idegsebészeten, napokig lázas is volt, tisztázatlan okból. Ezután került a neurológiára, ahol átszállítása után nem kötözték az ágyhoz, és még egyszer elesett, beütötte a fejét is, mert úgy mászott ki az ágyból és akart elindulni, hogy még nem volt teljesen tudatánál, és fizikailag sem bírta megtartani magát. Látszólag ez az ütés nem okozott nagy gondot, de kicsit visszavetette a javulását, és attól fogva újra szorosan kötözték. Állapota csak nagyon lassan javul, tudata még mindig nem teljesen, ill. nem mindig tiszta. Tisztább pillanataiban beszél, de csak elvétve érthetőek a szavai. Sok mindent megért, de nem tudjuk pontosan mennyit. Izmai eléggé elsorvadtak, de segítséggel felül, kapaszkodva tartja magát, végtagjait tudja mozgatni, tud fordulni is. Enni, inni tud, de sokszor nem szívesen teszi. Rosszul alszik, sokat nyugtalankodik. A napokban azt a tájékoztatást kaptam az orvosától, hogy mivel ennyi idő alatt nem tisztult ki a tudata, így valószínűleg már nem is várható változás. Rehabilitációs kezelést nem kaphat, mivel nem lehet vele rendesen kommunikálni/együttműködni. Azt mondta, nem tudnak vele semmit sem tenni, átviszik az ápolási osztályra. Kórelőzményéről még annyit, hogy sokszor italozott, így a kezelés elején az elvonási tünetekkel is meg kellett küzdenie. Gyógyszert szedett magas vérnyomásra, időnként köszvény kínozta (ez most a kórházban is előjött), és enyhe cukorbetegsége is volt. Azt szeretném kérdezni, hogy valóban nincs remény, nem lehet semmit tenni, nincs olyan kezelés, ami segíthetne rajta, ill. ennyi idő után tényleg nem javulhat már? Mit tehetünk érte? Vannak-e olyan esetek, akik ennyi idő után épülnek fel? Tud-e bármit javasolni nekünk? Véleményét hálásan köszönöm.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a agyvérzés utáni állapot témában

        Kedves Kérdező! Édesapja esetében az agyvérzés már csak a jéghegy csúcsa volt. Azt megelőzően életmódja, betegségei jórészt magyarázzák,most miért zavart, miért megy a rehabilitáció lassan.A magam részéről nem gondolom, hogy a rehabilitációhoz feltétlenül magas szintű kommunikáció szükséges.Az ápolási osztályon biztosan tovább fog romlani az állapota. Egyelőre nem telt el túl sok idő a vérzés, a műtét óta.Megfelelő gyógykezelés , foglalkoztatás mellett van esély, hogy javulás következik be.Nem írta, hol kezelik az édesapját, de ma az ország minden valamirevaló kórházában van mozgásrehabilitációs osztály.Oda kellene bejuttatni,ahol szakszerű rehabilitációt kaphat.Várhatóan hosszabb idő után javulni fog a mentális állapota is.Mindenképpen hosszú " menetelésre " kell számítani, de édesapja még fiatal,küzdeni kell érte. Bíztatom Önöket, ne adják fel. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. július 06., 20:24; Megválaszolva: 2019. július 07., 19:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: